404 hiba (Error 404) kezelése, javítása

404 hiba (Error 404)

 

404 hiba? Gondolom már Te is találkoztál vele és elcsodálkoztál, hiszen egy linkre kattintva jutottál ide, akkor meg mi az, hogy „Az oldal nem található”? Minek irányított ide? Hol a tartalom?

Amikor a látogató az oldalra érkezik, csalódottan veszi tudomásul, hogy nem azt kapta, amit keresett. Keresett egy megoldást a problémájára és egy újabbal találkozott. Ez lehetett akár egy információ, szolgáltatás vagy termék, pontosan az, amiért a honlapodra érkezett. Minden jó szándék ellenére kudarcot vallott… a Te honlapod! A látogató azonnal eltávozik a honlapról és keres egy olyan megbítható honlapot, ahol valóságos információt kap a keresésére.

A keresőoptimalizálás célja, hogy a honlap minden technika, tartalmi elemét megvizsgáljuk és azt javítsuk a honlap jobb helyezései érdekében. Ehhez hozzátartozik a 404 hiba rrenbetétele is.

404 hiba, nézzük mi is ez?

Ez egy szabályos HTTP válaszkód, ami azt jelzi, hogy a kapcsolat létrejött a szerverrel, de a kért hivatkozás nem található. Jelzi, hogy a kért tartalom elérhető volt valamikor és elképzelhető, hogy majd ismét elérhető lesz, de jelenleg nem.

Mit mond erről a Wikipédia:

A 404-es hibakód legtöbbször akkor következik be, ha a weblapot elköltöztették, vagy törölték, de lehet átmenetileg fennálló hiba is. Az első esetben jobb állapotkód a 301: Véglegesen áthelyezve, amely át is tudja irányítani a felhasználót az új helyre. A második esetben pedig a 410: Eltűnt válasz a helyesebb. Mivel ezekhez az állapotkódokhoz speciális beállítások szükségesek, a webszerverek nagy része nem használja őket.

Mi okozhat 404-es hibakódot?

 • egy adott aloldal aktualitását vesztette, törölve lett az URL vagy annak tartalma, vagy máshova került és nem végeztük el az átírányítást.
 • vagy mi magunk átalakítottuk pl. felhasználóbarát linket alakítottunk ki a régi helyett, a látogató pedig az elmentett könyvjelzőből kattint a hivatkozásra
 • vagy más honlap a régi, nem javított hivatkozásából érkezik.

Ilyen esetekben érdemes az átirányítást használni. Bizonyos esetekben, főleg webáruhaznál érdemes no indexre tenni, ezzel jelezve a keresőrobotoknak, hogy ezt az aloldalt a továbbiakban ne keresse fel és ne is jelenítse meg a keresőkben találatként.

Laikus felhasználóknak az egyszerűség kedvéért szemléltetném egy példával, hogy miért nem elég és nem jó megoldás, ha egy adott aloldalt a törlünk a honlapról.

Lehet, hogy ha egy terméket törlünk az oldalról, mi már nem látjuk azt, de ha a Google azt beindexelte, eltárolta a saját adatbázisába és a keresések alkalmával nem a mi weboldalunkat keresi fel, hanem a saját adatbázisából dolgozik és ott keresi a keresésekre a legrelevánsabb találatot. Emlékezzünk, mi csak a saját honlapunkról töröltük, a Google adatbázisából nem. Ekkot tehát az adatbázisban lévő linkre küldi a felhasználót, aki 404-es hibaüzenetet kap, vagyis az oldal nem található. Mi történik ilyen esetben?

A látogató rögtön egy másik weboldalt keres, ezzel csökkentve az oldalon eltöltött időt, mutatva a Google-nek, hogy ezen az oldalon nem találta meg amit keresett, megy máshova.

Miért veszélyes a 404 hiba?

Amennyiben többször is ilyen visszacsatolást kap a Google, a webhely elveszti a bizalmat. Ez jobb esetben néhány helyezés visszaesést jelenthet, de a túl sokszori 404 hiba azt is jelentheti, hogy a tulajdonos vagy fejlesztő nem tartja rendben a honlapot, nem figyel a felhasználói élményre, nem szolgálja a látogatók érdekeit, így csökken a láthatóság is, ezáltal pedig a honlap forgalma, tényleges bevétele.

A keresőbeli helyezéseknél számít, ha nem egy megszűnt (404 hiba), hanem egy átirányított oldalra mutat a bejövő hivatkozás.

 

404 hiba - Az oldal nem található

 404 hiba kezelése átirányítással

WordPress weboldal esetén nagyon könnyen kezelhető, mindössze egy ingyenes bővítmény letöltése után, technikai hozzáértés nélkül is átirányíthatjuk a 404-es hibát.

A plugin Redirection néven fut és a WordPress.org oldaláról letöltheted.

 

Redirection plugin a WordPress- től.

 

 

A másik megoldás, ha az admin felületeden a Bővítmények > Új hozzáadása, majd a keresőse beleírod a Redirection plugin nevét és „Telepítés”,majd a „Bővítmény bekapcsolása” után már készen is vagy vele.

 

Rediretction plugin telepítése.

 

Mindössze talán fél perc a telepítés és láthatod, a cikk írásakor több, mint 1.000.000 aktív telepítésnél jár, és folyamatosan frissítik is.

Redirection plugin használata 404 hiba esetén

A feltelepített bővítményt az Eszközöknél találod. Rákattintva megkezdheted az átirányítást.

Új átirányítás hozzáadása

Forrás URL: ide beírod a 404 hiba URL- jét.

Cél URL: ide beírod azt az URL- t, ahova szeretnéd ha érkezne a látogató.

A középső sor beállítása alapesetben megfelelő, így nem kell hozzányúlnod.

Kattints az „Új átirányítás” gombra és már készen is vagy, a 404 hiba kijavítva. Ellenőrizheted a böngésződbe, hogy a régi, rossz URL beírásakor már nem a 404 hiba jelenik meg, hanem az a felület, ahova az átirányítást megadtad.

Search Console(Google Webmester Eszközök) és a 404 hiba

A Google ingyenes eszköze a régi Webmester Eszközök, mai nevén a Search Console is a segítségedre lehet a 404 hibák javítása során. Az eszköz a sok más egyéb nagyon hasznos információ mellett a 404- es hibák URL- jeit is felsorolja.

A régi Search Console-ban itt találod:

A „Feltérképezés” menüpont alatt a „Feltérképezési hibák” alatt látható a felsorolás, melyek azok a „nem található” oldalak.

Az új Search Console- ban pedig itt:

Lefedettség > Kizárva menüre kattintva > 404 hiba

Search Console 404 hiba

Ezeket szépen sorban a Redirection bővítménnyel javítani tudod és jelezheted a Google számára, hogy kijavítottad. Időnként ajánlott végignézni, hogy van- e itt felsorolva hibás URL, elkedvetlenítve a hozzád érkező látogatót.

Végezetül olvasd el segítségképpen, mint ond a Google Search Console súgója a 404 hiáról és kezeléséről:

Hasznos 404-es oldalakat használjon

A felhasználók – hibás linkeket követve, vagy rossz URL-t beírva – alkalmanként nem létező oldalt próbálnak megnyitni. Ha webhelye egyedi 404-es oldallal rendelkezik, amely jóindulatúan az egyik működő oldalra irányítja át a felhasználót, sokat javíthat a felhasználói élményen. A 404-es oldal ideális esetben tartalmazza a gyökéroldalra, valamint a webhelyen megtalálható népszerű vagy kapcsolódó tartalmakra vezető linkeket. A Google Search Console segítségével találhatja meg azokat az URL-forrásokat, amelyek „nem található” hibákat eredményeznek.

Figyeljen a következőkre:

 • Ne hagyja, hogy a keresőmotorok indexeljék a 404-es oldalakat (gondoskodjon arról, hogy a szerver 404-es HTTP-állapotkódot adjon vissza, vagy – JavaScript-alapú webhelyek esetében – használja a feltérképező robotoknak szóló „noindex” metacímkét nem létező oldalak lekérésekor).
 • Ne tiltsa le a 404-es oldalak feltérképezését a robots.txt fájl használatával.
 • Ne adjon meg semmitmondó üzeneteket (például „Nem található” vagy „404”), illetve mindenképpen jelenítsen meg 404-es oldalt.
 • Ne használjon olyan dizájnt a 404-es oldalakon, amely nagyon eltér a webhely többi részétől.
404 hiba, az oldal nem található

404 hiba, az oldal nem található

 

Weboldal elemzés, SEO elemzés, Honlapelemzés

Keresőoptimalizáláshoz  Seo szakembert keresel? Azonnal használható, gyors megoldások a Google irányelvei alapján.

Keress bizalommal.

 

Burai Barbi - SEO szakember

Burai Barbi – SEO szakember

Burai Barbi SEO mester

Burai Barbi SEO mester

Elérhetőségeim:

Burai Barbi SEO szakember, SEO szakértő

Telefon: +36-30-242-9494

E-mail: info@honlapseo.hu

Web: HonlapSEO

 

 

 

 

 

Eredményes keresőoptimalizáláshoz profi SEO szakértőt keresel?

Vedd fel Velem a kapcsolatot az alábbi űrlap kitöltésével:

100% elégedettségi garancia a HonlapSEO- tól

 

 

 


  9  +  1  =  

   

  Burai Barbi SEO szakember, Honlap SEO

  Leave a Comment

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  27  +    =  35

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .