404 hiba (Error 404) – Az oldal nem található

404 hiba (Error 404)

 

404 hiba? Gondolom már Te is találkoztál vele és elcsodálkoztál, hiszen egy linkre kattintva jutottál ide, akkor meg mi az, hogy “Az oldal nem található”? Minek irányított ide? Hol a tartalom?

Amikor a látogató az oldalra érkezik, csalódottan veszi tudomásul, hogy nem azt kapta, amit keresett. Keresett egy megoldást a problémájára és egy újabbal találkozott. Ez lehetett akár egy információ, szolgáltatás vagy termék, pontosan az, amiért a honlapodra érkezett. Minden jó szándék ellenére kudarcot vallott… a Te honlapod!

404 hiba, nézzük mi is ez?

Egy HTTP válaszkód, ami azt jelzi, hogy a kapcsolat létrejött, de a kért hivatkozás nem található. Jelzi, hogy a kért tartalom elérhető volt és elképzelhető, hogy majd ismét elérhető lesz, de jelenleg nem.

Wikipédia:

A 404-es hibakód legtöbbször akkor következik be, ha a weblapot elköltöztették, vagy törölték, de lehet átmenetileg fennálló hiba is. Az első esetben jobb állapotkód a 301: Véglegesen áthelyezve, amely át is tudja irányítani a felhasználót az új helyre. A második esetben pedig a 410: Eltűnt válasz a helyesebb. Mivel ezekhez az állapotkódokhoz speciális beállítások szükségesek, a webszerverek nagy része nem használja őket.

A hivatkozás megszűnhetett további okok miatt is, ha egy adott aloldal aktualitását vesztette, vagy mi magunk átalakítottuk pl. felhasználóbarát linket alakítottunk ki a régi helyett, a látogató pedig az elmentett könyvjelzőből kattint a hivatkozásra vagy más honlap a régi, nem javított hivatkozásából érkezik. Ilyen esetekben érdemes az átirányítást használni.

A keresőbeli helyezéseknél is számít, ha nem egy megszűnt, hanem egy átirányított oldalra mutat a bejövő hivatkozás.

 

404 hiba - Az oldal nem található

 404 hiba kezelése átirányítással

WordPress weboldal esetén nagyon könnyen kezelhető, mindössze egy ingyenes bővítmény letöltése után, technikai hozzáértés nélkül is átirányíthatjuk a 404-es hibát.

A plugin Redirection néven fut és a WordPress.org oldaláról letöltheted.

 

Redirection plugin a WordPress- től.

 

 

A másik megoldás, ha az admin felületeden a Bővítmények > Új hozzáadása, majd a keresőse beleírod a Redirection plugin nevét és “Telepítés”,majd a “Bővítmény bekapcsolása” után már készen is vagy vele.

 

Rediretction plugin telepítése.

 

Mindössze talán fél perc a telepítés és láthatod, a cikk írásakor több, mit 700.000 aktív telepítésnél jár, és folyamatosan frissítik is.

Redirection plugin használata 404 hiba esetén

A feltelepített bővítményt az Eszközöknél találod. Rákattintva megkezdheted az átirányítást.

Új átirányítás hozzáadása

Forrás URL: ide beírod a 404 hiba URL- jét.

Cél URL: ide beírod azt az URL- t, ahova szeretnéd ha érkezne a látogató.

A középső sor beállítása alapesetben megfelelő, így nem kell hozzányúlnod.

Kattints az “Új átirányítás” gombra és már készen is vagy, a 404 hiba kijavítva. Ellenőrizheted a böngésződbe, hogy a régi, rossz URL beírásakor már nem a 404 hiba jelenik meg, hanem az a felület, ahova az átirányítást megadtad.

Google Webmester Eszközök és a 404 hiba

A Google ingyenes eszköze a régi Webmester Eszközök, mai nevén a Search Console is a segítségedre lehet a 404 hibák javítása során. Az eszköz a sok más egyéb nagyon hasznos információ mellett a 404- es hibák URL- jeit is felsorolja.

A “Feltérképezés” menüpont alatt a “Feltérképezési hibák” alatt látható a felsorolás, melyek azok a “nem található” oldalak.

Search Console 404 hiba

Ezeket szépen sorban a Redirection bővítménnyel javítani tudod és jelezheted a Google számára, hogy kijavítottad. Időnként ajánlott végignézni, hogy van- e itt felsorolva hibás URL, elkedvetlenítve a hozzád érkező látogatót.

 

Weboldal elemzés, SEO elemzés, Honlapelemzés

Burai Barbi SEO szakember

SEO szakember at HonlapSEO
Keresőoptimalizálás, SEO, HonlapSEO, Honlapelemzés SEO szakember segítségével, a honlapok keresőbeli előkelőbb helyezésének elérése. Gyors, hatékony megoldások a Google irányelvei alapján. Keresőoptimalizált honlapok készítése rövid határidővel, a már elkészült honlapok utólagos keresőoptimalizálása, SEO- audit.
 
Burai Barbi SEO szakember

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..