SEO eszközök, mit használ egy SEO szakember a keresőoptimalizálás során?

SEO eszközök

SEO eszközök, mit használ a SEO szakember a keresőoptimalizálás során?

SEO szakemberként keresőoptimalizálással foglalkozom. Időről időre felmerül a kérdés, milyen SEO eszközöket érdemes használni a keresőoptimalizálás során. Sokan keresnek meg emailben, telefonon, ezért arra gondoltam, ebben a cikkben leszek segítségetekre, milyen szoftwerek, toolok, böngészőbővítmények között válogathattok, ha a honlap eredményességén szeretnétek javítani, a hibákat kikeresni.

A keresőoptimalizálás nem egy egyszerű és könnyen megoldható feladat. Haladhatsz vele lépésről lépésre segítségedre lesz egy korábbi cikkem: Keresőoptimalizálás lépésről lépésre kezdőknek

A Google algoritmusai több, mint 200 tényező alapján lettek összeállítva, folyamatosan változtatják őket és túlnyomó részben nem is publikusak. Lehet következtetéseket levonni, elemezni és stratégiát felállítani, de ez nagyon összetett feladat.

Bizonyos esetekben a honlap tulajdonosa is képes ezeket megfelelően használni, de ezek a SEO eszközök nem helyettesítik azt a SEO szakértő munkáját. A SEO szakember napi szinten ezzel foglalkozik és összességében jobban átlátja, melyik weboldalon használhat egyéb olyan kis tippet és apró kis trükköt, ami egy másik weboldalon nem érvényesül, nem teljesít olyan jól. Mindezt pedig úgy, hogy a Google irányelveinek is megfeleljen. Én mindenképpen azt javaslom, hogy bízd ezt szakemberre, azt pedig, hogy mi alapján válaszd ki a lehetséges jelöltek közül iránymutatásnak itt olvashatod el: Keresőoptimalizálás szakértő, mi alapján válassz SEO szakembert.

Na de nézzük a SEO eszközöket, melyek segíthetnek azoknak a honlap tulajdonosoknak, akik mégis csak saját kezűleg szeretnék megoldani a keresőoptimalizálást.

 

SEO eszközök, mit használ a SEO szakember a keresőoptimalizálás során?

 

Először vizsgáljuk meg, milyen szempontok szerint is lehet őket csoportosítani. A keresőoptimalizálást 3 nagy fő részre érdemes bontani:

 • Tecnikai SEO: Mennyire van jól felépítve az oldal technikailag, könnyen indexelhető-e.
 • On- page SEO (tartalom,szövegírás): Adott kulcsszóra, keresésre releváns az adott tartalom?
 • Off- page SEO (linkek): Ebbe a kategóriába tesszük azoknak a lehetőségeknek vizsgálatát, amelyekre nehezebb hatást gyakorolnunk, ilyenek a külső hivatkozások, más néven backlinkek (ezek a mi weboldalunkra mutatnak külső honlapokról), mennyire számít hiteles forrásként az adott weboldal.

SEO eszközök csoportosítása a 3 fő szempont szerint:

Technikai SEO

A Google Webmester Eszközök (Webmaster Tools) használata minden honlap tulajdonos, kis- és középvállalkozás számára elengedhetetlen. Az elsőkézből      értesülhetünk a Google szemszögéből, hogyan látja maga a Google a honlapot. A maga nemében legnépszerűbb és leghatékonyabb SEO eszköz.Teljesítményadatokat, valamint analizáló riportokat szolgáltat, figyelmeztetéseket és hibajelentéseket küld. Használatát itt ismerheted meg: Google Webmester Eszközök – Hogyan használd. Ingyenesen használható.

Webhelysebesség és teljesítmény analizáló eszköz, amely konkrét teendőket nyújt az optimalizáláshoz. Ingyenesen használható SEO eszköz.

2010 óta használható SEO eszköz, a legelterjedtebb kliensoldali SEO crawler. Egyszerűen, gyorsan és sokoldalúan konfigurálható. Javascript rendering funkcióval is rendelkezik (ajax crawling). Többféle feltérképezési módja van, egyedi url listákat és sitemapeket is ellenőrizhetünk vele.

On-page SEO (tartalmi- SEO)

Univerzális SEO eszköz sok funkcióval, de elsődleges előnye, hogy használható magyar kulcsszavas adatbázissal rendelkezik.
Nyomon követhetőek vele a magyar weboldalak keresőforgalmának a tendenciái (2016-tól) és egyszerű lekérdezésekkel vizsgálhatjuk konkurens site-ok aktuális kulcsszavas helyezéseit.
Organikus keresési statisztikákon túl, nagyon részletes hirdetési (adwords) riportok is vannak, amelyek segíthetnek konkurensek hirdetési stratégiájának a vizsgálatában.
Backlink elemzés, site feltérképezés, content tervezés és rengeteg további opció. Nekem személy szerint az egyik legkedvesebb és legtöbbet használt SEO eszközöm a Seach Console mellett. Ingyenes és fizetős verziója is megtalálható.

 

Off- page SEO (linkek, hivatkozások)

 • Google Search Console

Fentebb már részletesen beszámoltam róla.

 • SEMRush

Személyes kedvenc a sokrétűsége miatt 🙂

Hatalmas indexelt adatbázissal rendelkezik, linkek diagnosztizálásához az egyik legajánlotabb SEO eszköz.

Láthatod a listából, hogy én is, mint a legtöbb SEO szakember, a Google ingyenes szoftwerét, a Search Console- t használom több célra is. Nagyon sok, jól használható információ kerül ki belőle és ne felejtsük az a Google saját szoftwere, így „elsőkézből” kapjuk az adatokat. Szintén nagyon szeretem használni a SEMRush- t, melynek ingyenes és fizetős verziója is van, attól függően mi az, amit szeretnél kinyerni belőle.

Ezeken a SEO eszközökön kívül még további olyan eszközök is léteznek, amelyeket használok, de már nem napi/heti rendszerességgel, ennek ellenére nagyon hasznosak tudnak lenni.

SEO eszközök csoportosítása további szempontok szerint:

 • Helyezés vizsgálat, rangsor elemzés (Rank Tracking)
 • Kulcsszó kutatás (Keywords Research)
 • Technikai SEO (Technical SEO)
 • Tartalom optimalizálás (Content Optimization)
 • Hivatkozások elemzése (Banclink Analysis)
 • Konkurencia elemzés
 • További hasznos SEO eszközök

 

Helyezés vizsgálat, rangsor elemzés (Rank Tracking) SEO eszközök

Több SEO eszköz is létezik a helyezés vizsgálatára, találhatunk ingyenes és fizetős verziót is. Amit erről tudni lehet, hogy ezek az eszközök nem mutatnak 100%- os lépet. Közrejátszik ebben a felhasználó korábbi böngészési eredményei, beállításai, helyzetei. Ettől függetlenül általánosságban azért még jól használhatóak és lekövethetőek a helyezésváltozások. Nekem személy szerint a kedvenc és használt SEO eszközök a következőek:

Kulcsszó kutatás (Keywords Research) SEO eszközei

Kulcsszó kereső eszközök segítségére minden keresőoptimalizálást végző szakembernek és vállalkozásnak szüksége lehet ahhoz, hogy a legmegfelelőbb keresőszavak kerüljenek kiválasztásra. A SEO kulcsszavakra épül, erre optimalizáljuk a tartalmat.

A SEO szakemberek egyik legfontosabb kulcsszó vizsgálatot adó szoftver eszköze. A keresési statisztikák menüpontból nyernek rendszeres adatokat a kulcsszavakra vonatkozóan. Az eredmények birtokában tudják a további stratégiát meghatározni, melyik kulcsszóra kell erősíteni, melyik az az oldal, ahol ezt el kell végezni.  Ingyenesen használható eszköz.

A SEMRush kulcsszó kereső szoftver első 10 találata ingyenes. Szintén magyar keresésre állítva, további információkat ad. Megmutatja az adott kulcsszóra az organikus találatok első 20 helyezettjét, és láthatjuk a kulcsszóra hirdetett honlapok egy részét is. A fizetős változata további információkkal bővül, így én ezt használom.

 • Google Keyword Planner- Google AdWords: 
  A PPC kampányok mellett, a SEO kulcsszó stratégia kidolgozásához. Hasznos statisztikákat jelenít meg a havi keresési volumenre, a versenyre vonatkozóan és kulcsszójavaslatokat mutat a népszerű és releváns kifejezésekre.
 • Ahrefs

Legnagyobb magyar kulcsszavas adatbázissal rendelkező eszköz. A funkcióit és a felületét néhol jobbnak találtam mint a SEMRushét, de nem feltétlen annyival jobb, mint amennyivel drágább, ezért számomra a SEMRush szimpatikusabb SEO eszköz. Fizetős eszköz.

Megjeleníti az egyes kifejezésekhez és kulcsszavakhoz tartozó keresési volumen időbeli változását. Összehasonlíthatók vele különböző kifejezések, böngészhetővé teszi a legaktuálisabb és legkeresettebb kulcsszó lehetőségeket, iparági kategóriák és földrajzi régiók szerint. Magyarországon megyei szinten működik a földrajzi bontás. Webes keresés, képkeresés, hírkeresés és YouTube statisztikákat mutat.  Ingyenesen használható eszköz.

Ezzel a kulcsszó kereső eszközzel további több szóból álló kifejezéseket találhatunk, ezek az un. long tail kulcsszavak. Ezek előnye, hogy bár kisebb a keresési mennyiség rájuk, nagyon gyors és jó eredményeket adhat használatuk. ABC listába sorolja a megadott kulcsszóhoz kapcsolódó releváns kifejezéseket. Google, YouTube, Bing, Amazon, eBay és App Store kulcsszavas keresési javaslatait gyűjti össze a megadott kulcsszó alapján. Használatával ellensúlyozhatóak a Search Console és egyéb search analitika toolok hiányosságai long-tail tekintetében.  Ingyenesen használható eszköz.

Kisebb SEO büdzsével működő siteok számára jó választás lehet a KWfinder, ami túl a remek kulcsszó kutató eszközén, három egyéb hasznos eszközt is ad konkurencia követésre, google helyezések monitorozására és backlink analízisre. A kulcsszavas eszköz jól használható listákat ad, long-tailben is. A magyar nyelvre beállítás után, a listán nem csak azokat a kulcsszavakat adja, amire kerestél, hanem további erre releváns kulcsszavakat is kiad. Ingyenesen használható eszköz.

Hasonló találatokat ad az Übersuggest a Keyword Tool- hoz. Nem árt azonban átnézni ezt is, mert itt további lehetőség nyílik web, vásárlás, videók, hírek kiválasztására is. Ez szintén ingyenesen használható és lementhető adatokkal szolgáló kulcsszó kereső eszköz. Ingyenesen használható eszköz.

A Merge Words egyszerű működési elve, hogy három dobozba lehet beleírni a keresett kulcsszavakat és ezek kombinációs lehetőségét a szoftver pillanatok alatt kiszámolja. Ingyenesen használható eszköz.

A WordStream kulcsszó kereső szoftvere 30 darab kulcsszó keresésére ad ingyenesen lehetőséget és egyenként a több száz vagy ezer találat közül 100 darabot mutat meg. Ingyenesen és fizetős változata is van.

Technikai SEO (Technical SEO)- hoz használható SEO eszközök

Webhelysebesség és teljesítmény analizáló eszköz, amely  megmutatja a konkrét feladatokat az optimalizáláshoz.

Ellenőrzi a webhely sebességét és a használhatóságot asztali és mobil eszközökön. Pontoz, értékel, továbbá, megjeleníti a betöltési idő csökkentéséhez és a teljesítmény növeléséhez szükséges fejlesztési lehetőségeket. Megoldási javaslatokat nyújt a mobil felhasználói élmény növeléséhez. Hasonló megoldást találhatunk a Google Analyticsben is.

Ellenőrzi a weboldal mobilbarát jellegét.

Betöltés és sebesség mérő eszköz. Teljes webhelyvizsgálatot ad, HTML, Scriptek, CSS, képek, átirányítások stb. Site leállások monitorozásán túl, oldalbetöltési időt is figyel illetve a különböző site működés szempontjából kritikus interakciók megfelelő működésének az ellenőrzése is konfigurálható.

Az egyik leghasznosabb is a webhelyek törött (hibás, már nem működő) linkjeinek megtalálásában.

Felderíti a rejtett hibákat a robots.txt file-ban, amely a keresőmotor általi feltérképezést és az indexelést nehezítené.

Tartalom optimalizáláshoz (Content Optimization) a SEO eszközök

A keresőoptimalizálás során mindenki más és más eszközre esküszik, így a teljesség igénye nélkül felsorolok párat, amelyet használhatsz, ingyenes és fizetős verziók vegyesen.

 • Yoast SEO Plugin, WP weboldalakhoz
 • Website Auditor
 • LSI Graph
 • Site Analyzer
 • Moz Pro
 • Ryte
 • Raven Tools

Tartalom ellenőrzéshez használt további SEO eszközök

Az eszköz, segítségével megvizsgálhatjuk egy webhely korábbi „előéletét” akár több évvel ezelőtt lementett állapotában.

Az URL megadásával leellenőrizhetjük a duplikált tartalmakat a  teljes weben megkeresi és megjelöli a másolt szöveges tartalmat.

A Copyscape-hez hasonlóan itt is a duplikációkat, törött linkeket és még egyéb hasznos információkat tudhatunk meg pl. nofollow hivatkozásokról, text/htm arányról, betöltési időről. Az ingyenes változatával a főoldalról kiindulva 250 oldal kérdezhető le.

Hivatkozások elemzését (Banclink Analysis) segítő SEO eszközök

 • SEMRush
 • Majestic SEO
 • Ahrefs
 • MOZ Open Site Explover

Ezek a SEO eszközökből az Ahrefs adatbázisa a legnagyobb és a MOZ indexe a legkisebb, de ennek egy része ingyenesen is használható. Én a Majestis SEO- t használom amely középúton van az Ahrefs és a Moz által megadott adatok között és az ára is kedvezőbb. A SEMRush fizetős verziója pedig, mint már feljebb is írtam, rengeteg további információt ad számomra, amiért szívesen használom a keresőoptimalizálás során.

Konkurencia elemzéshez használható SEO eszközök

Webforgalom mérő, analizáló és versenytárs-elemző  SEO eszköz. Több forrásból felhasznált adatok alapján elég pontos forgalmi statisztikákat becsül, betekintést nyújt a konkurens webhelyek marketing aktivitásába.

Webhely analizáló és értékelő, amely betekintést nyújt az optimalizálandó lehetőségekre. Segíti figyelemmel kísérni a versenytársak oldalait és adatokat szolgáltat a digitális marketing tevékenységhez.

: Magyar fejlesztésű ingyenes weboldal elemző eszköz, amely mintegy 80 szempontból vizsgálja a webhelyeket.

Információt nyújt pl. a webszerverről, tartalomkezelő rendszerről, a felhasznált keretrendszerekről, widget-ekről, CDN-ekről.

További hasznos SEO eszközök

Google visszaesések vizsgálata

Google Analytics statisztikák organikus forgalmi grafikonján jeleníti meg a nagyobb ismert Google algoritmus frissítések dátumát, így segít azonosítani, hogy a forgalmi visszaesések milyen algoritmus váltásokhoz kapcsolódhatnak ingyenes eszköz.

A Barracudához hasonló megoldás, de fizetős verzió.

Segítségével megnézhetjük, hogy a weboldal büntetésben van-e.

Seo eszközök az analitikához

A Google Analytics (GA) a Google ingyenes szolgáltatása, ami a weboldal látogatóiról készít és prezentál részletes statisztikát. Fő célkitűzése, hogy a webmesternek segítsen a reklámkampányok optimalizálásában, azáltal, hogy megmutatja, a látogatók honnan kattintottak át, mennyi időt töltenek a weboldalon, illetve hogy földrajzilag hol találhatók.

Ingyenes analitika eszköz, amely segít azonosítani mi hozza látogatót a webhelyre és miért hagyja el, továbbá mi ösztönzi cselekvésre.

Rögzíthető és visszanézhető a látogatók egérmozgása, amelyekből hőtérképek is készíthetők. Az ingyenes verzióval havonta 100 felvétel készíthető.

Egyszerű és hatékony A/B tesztelést tesz lehetővé, konverzióoptimalizáláshoz elengedhetetlen eszköz.

Bonus SEO eszközök

 

Az eszközzel egyszerűen ellenőrizhető, hogy megfelelőek a Google által támogatott schema.org markupok. Amennyiben teszt szerveren van a site, a HTML kódrészletet kimásolva is tudjuk ellenőrizni a forrást.

HTTPS átállás során érdemes futtatni az eszközzel egy tesztet a szerveroldali SSL konfiguráció ellenőrzésére.

Népszerű analitikus SEO böngészőbővítmény, amely segít információt szerezni bármely webhelyről és annak paramétereiről. Az eszköz a keresők találati oldalai alatt jeleníti meg a paraméterek értékeit.

 • MOZ toolbar
  Böngészőbővítmény, amely betekintést nyújt a Google találati oldalak részleteibe, hozzáférést ad számos SEO metrikához.

SEO eszközök, mit használ egy SEO szakember a keresőoptimalizálás során?

A felsorolt SEO eszközökön kívül még számtalan eszköz lehet segítségünkre a keresőoptimalizálás során. Ami azonban biztosra mondható, hogy ezek az eszközök csak megkönnyíthetik a SEO szakember munkáját, viszont nem helyettesíthetik azokat. Adhatnak olyan statisztikát/eredményeket, amellyel rengeteg időt spórolhatunk meg, de az összefüggéseket és a különböző eszközökből kinyert adatokat és a további stratégia felállítását már a hús-vér ember tudja meghatározni.

Ahogyan az elején is írtam: A keresőoptimalizálás nem egy egyszerű és könnyen megoldható feladat. Az organikus találati listán az első oldalon mindössze 10 találat foglalhat helyet, többre nincs lehetőség. Ahhoz, hogy egy honlap megfelelően teljesítsen, számtalan szempontot kell figyelembe venni és ehhez bizony már szükséges a megfelelő szakértelem.

Keresőoptimalizáláshoz  Seo szakembert keresel? Azonnal használható, gyors megoldások a Google irányelvei alapján.

Keress bizalommal.

 

Burai Barbi - SEO szakember, havidíjas keresőoptimalizálás, SEO audit

Burai Barbi – SEO szakember

Elérhetőségeim:

Burai Barbi SEO szakember

Telefon: +36-30-242-9494

E-mail: info@honlapseo.hu

Web: HonlapSEO

 

 

 

 

 

Eredményes keresőoptimalizálást keresel?

Vedd fel Velem a kapcsolatot az alábbi űrlap kitöltésével:

Burai Barbi SEO mester

 

 

 


  81  +    =  83

   

  Burai Barbi SEO szakember, Honlap SEO

  Leave a Comment

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  1  +  8  =  

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .