A meta leírás jelentése (meta description) és megírása

A meta leírás jelentése (meta description) és megírása

A meta leírás egy rövid szöveges összefoglaló, amely a weboldaladról jelenik meg a keresőmotorok találatlistáiban. Ez a leírás kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a látogatók rákattintsanak-e a weboldaladra, így fontos, hogy gondosan megírd.

Ebben a cikkben megtudhatod, hogy mi is a meta leírás, miért fontos, és hogyan írhatsz hatékony meta leírásokat, amelyek megragadják a látogatók figyelmét és növelik a kattintási arányt (CTR).

Mi az a meta leírás (meta description)?

A meta leírás egy HTML-tag, amely a <head> szakaszban helyezkedik el a weboldalad forráskódjában. A leírás nem jelenik meg a weboldalon, de a keresőmotorok felhasználják arra, hogy megértsék, miről szól az oldalad, és hogy releváns-e a felhasználó keresésére.

A meta leírás általában 150-155 karakter hosszú lehet, de a Google néha ennél rövidebb leírásokat is megjelenít. Ezért fontos, hogy a leírásod tömör és lényegre törő legyen.

Title és a meta

A meta leírás jelentése (meta description) és megírása

Miért fontos a meta leírás a SEO-ban?

A meta leírás fontos szerepet játszik a keresőmotor-optimalizálásban (SEO) többféle okból is:

Növeli a kattintási arányt (CTR): A meta leírás az a szöveg, amelyet a látogatók először látnak a weboldaladról a keresőmotorok találatlistáiban. Ha a leírásod releváns és informatív, akkor nagyobb valószínűséggel kattintanak rá a látogatók.

Segít a keresőmotoroknak megérteni a weboldalad: A meta leírás segít a keresőmotoroknak megérteni, hogy miről szól az oldalad, és hogy releváns-e a felhasználó keresésére. Ez javíthatja a weboldalad rangsorolását a keresőmotorok találatlistáiban.

Kiemeli a weboldalad egyediségét: A meta leírás lehetőséget ad arra, hogy kiemeld a weboldalad egyediségét és előnyeit a versenytársakkal szemben. Ez arra ösztönözheti a látogatókat, hogy a te weboldaladat válasszák.

Mik a jó meta leírás jellemzői?

Egy jó meta leírásnak a következő jellemzőkkel kell rendelkeznie:

Relevancia: A leírásnak relevánsnak kell lennie a weboldal tartalmával és a felhasználó keresésével.

Informatív: A leírásnak röviden és tömören el kell mondania, hogy miről szól az oldal.

Tömör: A leírásnak 150-155 karakter hosszúnak kell lennie.

Megfelelően formázott: A leírásban használhatsz vastagítást, dőlést és egyéb formázási elemeket a szöveg kiemeléséhez.

Cselekvésre ösztönző: A leírásnak arra kell ösztönöznie a látogatókat, hogy kattintsanak a weboldaladra.

Meta description leírás

A meta leírás jelentése (meta description) és megírása

Hogyan írj jó meta leírásokat?

A jó meta leírások megírása nem egyszerű feladat, de van néhány tipp, ami segíthet:

Kezdd a leírást a kulcsszóval: A legfontosabb kulcsszavadat helyezd el a leírás elejére.

Használj erős cselekvésre ösztönző igéket: Ösztönözd a látogatókat arra, hogy kattintsanak a weboldaladra, pl. „Tudj meg többet”, „Töltsd le most”, „Iratkozz fel”.

Emeld ki az egyedi értékajánlatodat: Mondd el a látogatóknak, hogy mitől különbözik a weboldalad a versenytársaktól, és miért érdemes meglátogatniuk.

Kérdezz fel kérdéseket: A kérdések feltevése felkeltheti a látogatók érdeklődését, és arra ösztönözheti őket, hogy kattintsanak a további információkért.

Használj számokat és statisztikákat: A számok és statisztikák hitelesnek tűnnek, és segíthetnek kiemelni az ajánlatod értékét.

Építs be sürgősségérzetet: Az olyan szavak használata, mint a „most”, „ma”, „korlátozott ideig”, segíthet növelni a kattintási arányt.

Példa egy jól megírt meta leírásra

Kulcsszó: SEO tanácsadás

Meta leírás: Tudj meg többet SEO szolgáltatásainkról. Növeld a weboldalad láthatóságát és szerezz több látogatót. Ingyenes ajánlatért hívd a [telefonszám] számot.

Ha a fenti lépéseket követed, olyan meta leírásokat írhatsz, amelyek segítenek javítani a weboldalad keresőmotorokban elfoglalt helyezését, és amelyek növelik a kattintási arányt.

Meta leírás a találati listán található.

A meta leírás jelentése (meta description) és megírása

A meta leírás megírása

A meta leírás megírását az alábbi lépésekre bonthatjuk. Most mélyebben belemerülünk az egyes fázisokba, hogy átfogó képet kapj a folyamatról.

1. Határozd meg a meta leírás témáját

Az első lépés a meta leírás témájának meghatározása. Mit szeretnél, hogy az emberek tudjanak a weboldaladról? Miért látogassanak el az oldaladra a versenytársak helyett? Miben más a te szolgáltatásod? A témádnak megfelelően kell megfogalmaznod a meta leírást.

2. Írj releváns és informatív meta leírást

A meta leírásodnak relevánsnak kell lennie a weboldal tartalmával kapcsolatban. Ha a leírásod nem kapcsolódik az oldaladhoz, a keresőmotorok alacsonyabb rangsorolást adhatnak neki. Írj a meta leírásban a weboldalad tartalmáról, hogy a látogatók a várt információt megtalálják.

3. Foglald bele a kulcsszavakat a meta leírásba anélkül, hogy túlzásba vinnéd

A meta leírásba érdemes belefoglalni a kulcsszavakat is, de ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba. Ha túl sok kulcsszót használsz, a leírásod természetellenesnek fog tűnni. A kulcsszavak természetes integrálására összpontosíts.

4. Írj tömör és meggyőző meta leírást

A meta leírásodnak tömörnek és meggyőzőnek kell lennie. Az emberek rövid figyelmük miatt gyorsan döntenek. Keltsd fel az érdeklődésüket és érveld meg, hogy miért válasszák az oldaladat a több ezer találati lehetőség közül!

5. Hívd fel a figyelmet a meta leírásban

Használj figyelemfelkeltő kifejezéseket, például:

 • „ingyenes konzultáció”
 • „díjmentes letöltés”
 • „korlátozott ajánlat”

Ezek a kifejezések segíthetnek növelni a kattintási arányt (CTR), különösen, ha konkrétak és a célközönségre szabottak.

Példák meta leírásokra

Az alábbiakban néhány példa a jól megírt meta leírásokra különböző iparágak számára:

E-kereskedelem weboldal: „Élvezd az ingyenes szállítást minden 15.000 Ft feletti rendelés esetén. Széles választék, gyors kiszállítás. Látogass el még ma!”

Szoftvervállalat: „Egyszerűsítse üzleti folyamatait a díjnyertes szoftverünkkel. Kezdje el ingyenes próbaversiónkkal még ma!”

Helyi vállalkozás: „Díjmentes konzultáció! Segítünk vállalkozásod növekedésében. Hívjon minket még ma: [telefonszám].”

Blog: „Tippek, trükkök és megoldások, hogy a legtöbbet hozhasd ki a közösségi médiából. Iratkozz fel hírlevelünkre még ma!”

A meta leírás jelentése (meta description)

A meta leírás jelentése (meta description)

A meta leírás hossza és optimalizálása

A meta leírás hossza és optimalizálása kulcsfontosságú a keresőmotorokban (SEO) elért sikeres helyezéshez. A Google jelenleg 156-160 karakter hosszú meta leírásokat jelenít meg, de ez a szám változhat a jövőben. Ezért fontos, hogy a leírásod tömör és lényegre törő legyen, ugyanakkor informatív és meggyőző is.

Néhány tipp a meta leírás hosszának és optimalizálásának javítására

Használj rövid, tömör mondatokat: A meta leírásodnak könnyen olvashatónak és érthetőnek kell lennie. Kerüld a hosszú, összetett mondatokat.

Használj erős cselekvésre ösztönző igéket: Ösztönözd a látogatókat arra, hogy kattintsanak a weboldaladra. Használj olyan kifejezéseket, mint „Tudj meg többet”, „Töltsd le most”, „Iratkozz fel”.

Emeld ki az egyedi értékajánlatodat: Mondd el a látogatóknak, hogy mitől különbözik a weboldalad a versenytársaktól, és miért érdemes meglátogatniuk.

Használj számokat és statisztikákat: A számok és statisztikák hitelesnek tűnnek, és segíthetnek kiemelni az ajánlatod értékét.

Kérdezz fel kérdéseket: A kérdések feltevése felkeltheti a látogatók érdeklődését, és arra ösztönözheti őket, hogy kattintsanak a további információkért.

Használj releváns kulcsszavakat: A meta leírásodban használd azokat a kulcsszavakat, amelyekre a célközönséged rákereshet. Ne tömd tele a leírást kulcsszavakkal, de győződj meg róla, hogy a legfontosabbak szerepelnek benne.

Használj emoji-kat (óvatosan!): Az emoji-k segíthetnek kiemelni a meta leírást a tömegből, de ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba. Csak akkor használj emoji-kat, ha azok relevánsak a weboldaladhoz és a célközönségedhez.

A meta leírás optimalizálásához használhatsz online eszközöket is

Google Search Console: A Google Search Console segítségével ellenőrizheted a meta leírásaid hosszát és minőségét.

Yoast SEO plugin (WordPress esetén): A Yoast SEO plugin segíthet a meta leírások optimalizálásában a WordPress webhelyeken.

Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd és frissítsd a meta leírásokat. Ahogy a weboldalad tartalma és a célközönséged változik, a meta leírásaidnak is alkalmazkodniuk kell.

A meta leírás optimalizálása időt és türelmet igényel, de megéri a befektetést. A jól megírt meta leírások segíthetnek javítani a weboldalad rangsorolását a keresőmotorokban, és növelni a kattintási arányt (CTR). Ez több látogatót és konverziót eredményezhet a weboldaladon.

Ne feledd, hogy a meta leírás csak az egyik része a sikeres SEO stratégiának. Fontos, hogy a weboldalad tartalma is kiváló minőségű legyen, és hogy releváns linkeket építs ki más weboldalakról.

A meta leírás jelentése (meta description)

A meta leírás jelentése (meta description)

Gyakori hibák a meta leírás írásakor

A meta leírások írásakor számos hiba adódhat, amelyek hátrányosan befolyásolhatják a weboldalad keresőmotorokban (SEO) elért sikerét. Íme néhány a leggyakoribb hibák közül, és hogyan kerülheted el őket:

1. Hiányzó meta leírás

Egyes weboldalakon egyszerűen nincs meta leírás. Ez nagy hiba, mert a meta leírás fontos szerepet játszik abban, hogy a látogatók rákattintsanak-e a weboldaladra. Győződj meg róla, hogy minden oldaladhoz van meta leírás.

2. Nem releváns vagy informatív meta leírás

A meta leírásodnak relevánsnak kell lennie a weboldal tartalmával és a felhasználó keresésével. Ha a leírásod nem kapcsolódik az oldaladhoz, a keresőmotorok alacsonyabb rangsorolást adhatnak neki. Írj a meta leírásban a weboldalad tartalmáról, hogy a látogatók a várt információt megtalálják.

3. Túltömött meta leírás kulcsszavakkal

Ha túl sok kulcsszót használsz a meta leírásodban, az természetellenesnek tűnhet a keresőmotorok számára. Ez negatívan befolyásolhatja a weboldalad rangsorolását. A kulcsszavak természetes integrálására összpontosíts.

4. Túl hosszú meta leírás

A Google jelenleg 150-155 karakter hosszú meta leírásokat jelenít meg. Ha a leírásod ennél hosszabb, akkor a felesleges szöveg levágásra kerül. Győződj meg róla, hogy a leírásod tömör és lényegre törő.

5. Figyelemfelkeltő elemek hiánya

A meta leírásodnak fel kell keltenie a látogatók figyelmét, és arra kell ösztönöznie őket, hogy kattintsanak a weboldaladra. Használj figyelemfelkeltő kifejezéseket, például „ingyenes konzultáció”, „díjmentes letöltés”, „korlátozott ajánlat”.

6. Nem releváns kulcsszavak használata

Amikor kulcsszavakat választasz a meta leírásodhoz, győződj meg róla, hogy azok relevánsak a weboldalad tartalmával és a célközönségeddel. Ne olyan kulcsszavakat használj, amelyekre a célközönséged nem keres.

7. Helytelen formázás

A meta leírásodnak jól formázottnak kell lennie, hogy könnyen olvasható legyen. Használj vastagítást, dőlést és egyéb formázási elemeket a szöveg kiemeléséhez.

8. Nem frissített meta leírások

A weboldalad tartalma és a célközönséged idővel változhat. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd és frissítsd a meta leírásokat, hogy tükrözzék ezeket a változásokat.

9. Nem A/B tesztelt meta leírások

Az A/B tesztelés segíthet megtudni, hogy melyik meta leírás a leghatékonyabb a kattintási arány (CTR) növelésében. Kísérletezz különböző meta leírásokkal, hogy lásd, melyik működik a legjobban.

10. Harmadik féltől származó eszközök túlzott használata

Míg a harmadik féltől származó eszközök segíthetnek a meta leírások megírásában, fontos, hogy ne bízd rájuk teljesen a munkát. Győződj meg róla, hogy te is átnézed a meta leírásokat, és szükség szerint módosítod őket.

A fenti hibák elkerülésével hatékonyabb meta leírásokat írhatsz, amelyek javítják a weboldalad rangsorolását a keresőmotorokban, és növelik a kattintási arányt (CTR).

A meta leírás jelentése (meta description)

A meta leírás jelentése (meta description)

Tippek és trükkök hatékony meta leírások írásához

A meta leírások írásakor számos tippet és trükköt alkalmazhatsz, hogy még hatékonyabbá tedd őket. Íme néhány ötlet:

1. Használj erős cselekvésre ösztönző igéket

Ösztönözd a látogatókat arra, hogy kattintsanak a weboldaladra. Használj olyan kifejezéseket, mint „Tudj meg többet”, „Töltsd le most”, „Iratkozz fel”. Például:

 • Ehelyett: „Weboldal készítés kezdőknek”
 • Használd ezt: „Készítsd el álmaid weboldalát még ma! Ingyenes útmutatónk segítségével.”

2. Emeld ki az egyedi értékajánlatodat

Mondd el a látogatóknak, hogy mitől különbözik a weboldalad a versenytársaktól, és miért érdemes meglátogatniuk. Például:

 • Ehelyett: „Szállodák Budapesten”
 • Használd ezt: „Találd meg a tökéletes budapesti szállodát! Akár luxus élményt, akár családi nyaralást keresel, nálunk mindent megtalálsz.”

3. Használj számokat és statisztikákat

A számok és statisztikák hitelesnek tűnnek, és segíthetnek kiemelni az ajánlatod értékét. Például:

 • Ehelyett: „Növeld a bevételedet”
 • Használd ezt: „Növeld bevételedet 20%-kal már 3 hónapon belül! Ingyenes konzultációért hívj minket!”

4. Hozz létre sürgősségérzetet

Az olyan szavak használata, mint a „most”, „ma”, „korlátozott ideig”, segíthet növelni a kattintási arányt (CTR). Például:

 • Ehelyett: „Jelentkezz most a tanfolyamra!”
 • Használd ezt: „Ne hagyd ki! A helyek korlátozottak! Jelentkezz a tanfolyamra még ma!”

5. Használj emoji-kat (óvatosan!)

Az emoji-k segíthetnek kiemelni a meta leírást a tömegből, de ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba. Csak akkor használj emoji-kat, ha azok relevánsak a weboldaladhoz és a célközönségedhez. Például:

 • Ehelyett: „Finom ételek”
 • Használj ezt: „Finom ételek ???? a város legjobb éttermében!”

6. A/B tesztelj különböző meta leírásokat

Az A/B tesztelés segíthet megtudni, hogy melyik meta leírás a leghatékonyabb a kattintási arány (CTR) növelésében. Kísérletezz különböző meta leírásokkal, hogy lásd, melyik működik a legjobban.

7. Használj online eszközöket a meta leírások optimalizálásához

Számos online eszköz áll rendelkezésedre, amelyek segíthetnek a meta leírások optimalizálásában. Néhány népszerű eszköz a következő:

 • Google Search Console: A Google Search Console segítségével ellenőrizheted a meta leírásaid hosszát és minőségét.
 • Yoast SEO plugin (WordPress esetén): A Yoast SEO plugin segíthet a meta leírások optimalizálásában a WordPress webhelyeken.
 • SEMrush: A SEMrush egy komplex SEO eszköz, amely segíthet a meta leírások optimalizálásában, kulcsszavak kutatásában és a versenytársak elemzésében.

8. Kövesd a Google legújabb irányelveit

A Google folyamatosan frissíti a meta leírásokra vonatkozó irányelveit. Fontos, hogy kövesd ezeket az irányelveket, hogy elkerüld a büntetéseket és javítsd a weboldalad rangsorolását.

9. Kérj visszajelzést másoktól

Kérdezd meg barátaidat, családtagjaidat és kollégáidat, hogy szerintük a meta leírásaid relevánsak, informatívak és figyelemfelkeltőek-e. A másoktól kapott visszajelzések segíthetnek javítani a meta leírásaid minőségén.

10. Legyél türelmes és továbbra is kísérletezz

A hatékony meta leírások írása időt és türelmet igényel. Ne csüggedj, ha nem látod az eredményeket egyik napról a másikra. Tarts ki, és folytasd a különböző meta leírások tesztelését, amíg meg nem találod a weboldalad számára legjobban működőket.

Egy jól megírt meta leírás megnyerő képet nyújthat és meggyőző okot adhat a látogatóknak, hogy weboldalad meglátogatása mellett döntsenek. Fektess időt és energiát a meta leírások megírásába. Meg fog térülni!

A meta leírás jelentése (meta description)

A meta leírás jelentése (meta description)

Összefoglalás – A meta leírás jelentése (meta description) és megírása

A meta leírás egy rövid szöveges összefoglaló, amely a weboldalad címének és URL-jének alatt jelenik meg a keresőmotorok találati oldalain. Fontos szerepet játszik abban, hogy a látogatók rákattintsanak-e a weboldaladra.

A hatékony meta leírások írásakor a következőket kell szem előtt tartani:

 • Legyen releváns és informatív: A meta leírásodnak relevánsnak kell lennie a weboldal tartalmával és a felhasználó keresésével.
 • Tömör és lényegre törő: A Google jelenleg 156-160 karakter hosszú meta leírásokat jelenít meg. Győződj meg róla, hogy a leírásod tömör és lényegre törő.
 • Használj erős cselekvésre ösztönző igéket: Ösztönözd a látogatókat arra, hogy kattintsanak a weboldaladra.
 • Emeld ki az egyedi értékajánlatodat: Mondd el a látogatóknak, hogy mitől különbözik a weboldalad a versenytársaktól, és miért érdemes meglátogatniuk.
 • Használj számokat és statisztikákat: A számok és statisztikák hitelesnek tűnnek, és segíthetnek kiemelni az ajánlatod értékét.
 • Hozz létre sürgősségérzetet: Az olyan szavak használata, mint a „most”, „ma”, „korlátozott ideig”, segíthet növelni a kattintási arányt (CTR).
 • Használj emoji-kat (óvatosan!): Az emoji-k segíthetnek kiemelni a meta leírást a tömegből, de ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba.
 • A/B tesztelj különböző meta leírásokat: Az A/B tesztelés segíthet megtudni, hogy melyik meta leírás a leghatékonyabb a kattintási arány (CTR) növelésében.
 • Használj online eszközöket a meta leírások optimalizálásához: Számos online eszköz áll rendelkezésedre, amelyek segíthetnek a meta leírások optimalizálásában.
 • Kövesd a Google legújabb irányelveit: A Google folyamatosan frissíti a meta leírásokra vonatkozó irányelveit. Fontos, hogy kövesd ezeket az irányelveket, hogy elkerüld a büntetéseket és javítsd a weboldalad rangsorolását.
 • Kérj visszajelzést másoktól: Kérdezd meg barátaidat, családtagjaidat és kollégáidat, hogy szerintük a meta leírásaid relevánsak, informatívak és figyelemfelkeltőek-e.
 • Legyél türelmes és továbbra is kísérletezz: A hatékony meta leírások írása időt és türelmet igényel. Ne csüggedj, ha nem látod az eredményeket egyik napról a másikra. Tarts ki, és folytasd a különböző meta leírások tesztelését, amíg meg nem találod a weboldalad számára legjobban működőket.

A jól megírt meta leírások segíthetnek javítani a weboldalad rangsorolását a keresőmotorokban, és növelni a kattintási arányt (CTR). Ez több látogatót és konverziót eredményezhet a weboldaladon.

Keresőoptimalizáláshoz profi Seo szakembert keresel? Azonnal használható, gyors megoldások a Google irányelvei alapján.

 

 

Burai Barbi - SEO szakember

Burai Barbi – SEO szakember

Burai Barbi SEO mester

Elérhetőségeim:

 

 

Burai Barbi SEO szakember, SEO szakértő

Telefon: +36-30-242-9494

E-mail: info(kukac)honlapseo.hu

Web: HonlapSEO

100% elégedettségi garancia a HonlapSEO- tól

 

 

 

Eredményes keresőoptimalizáláshoz profi SEO szakembert keresel?

Vedd fel Velem a kapcsolatot az alábbi űrlap kitöltésével:  Alapcsomag
  Profi csomag
  Prémium csomag

  3 hónap
  6 hónap
  12 hónap

  Mentorálás
  SEO tanácsadás
  Kulcsszó kereső szolgáltatás
  Weboldal karbantartás


  Megismertem és elfogadom az adatvédelemmel kapcsolatos szabályzatot

  8  +  2  =  

   

   

  .

  Burai Barbi SEO szakember, Honlap SEO

  Leave a Comment

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  1  +  2  =  

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .