Képek optimalizálása WordPress weboldalon

Képek optimalizálása

A keresőoptimalizálás vagyis a SEO egy nélkülözhetetlen feladat napjainkban. Egyre több és több honlap van jelen az interneten, növekszik a konkurens cégek száma, telítődik a piac. Hogyan szerezhetünk még nagyobb látogatottságot, jobb helyezéseset, hogyan kerülhetünk a hőn áhított első oldalra a  TOP 3 közé? Milyen feladatok vannak a keresőoptimalizálás során, miért fontos, hogy a képek optimalizálása is megtörténjen?

Cikkemben ezt ezt a témakört igyekszem érthetően körbejárni, hogy ez a kis aprónak tűnő feladat is milyen jelentőséget kap a keresőoptimalizálás során. Megmutatom, hogy hogyan tudod a képeid méretét optimalizálni WordPress weboldalon, láthatod, hogy keresőoptimalizálás szempontjából milyen lépéseket kell tenned, hogy megfelelően optimalizáld képeid és mutatok pár (ingyenesen és fizetős) elérhető programot, néhány bővítményt amivel ezeket az optimalizálásokat könnyedén el tudod végezni.

 

Képek optimalizálása és a honlap teljes betöltési sebességének összefüggése

Bizonyára Te is találkoztál már olyan honlapokkal, amelyek felülmúlták a tűréshatárodat és elnavigáltál, kerestél egy másik, gyorsabban betöltődő honlapot. A felhasználó élmény egyik nagyon fontos tényezője a weboldal betöltési sebessége, a Google is figyelembe veszi a keresési megjelenések során.

Hogyan tehetjük még gyorsabbá honlapunk teljes betöltését?

Mutatok két olyan teljesen ingyenes alkalmazást, amivel leellenőrizteted a jelenlegi  állapotot. Hallom sokszor, hogy a suszter cipője mindig lyukas, de én ennek az ellenkezőjét vallom, ha a sajátod nincs rendben, hogyan tudsz felelősséget vállalni a munkádért? SEO szakemberként weboldalak optimalizálásával foglalkozom, mi lehet a legjobb referencia, mint az, ha a sajátom honlapom a legnagyobb rendben van. Nem mellesleg az ügyfelek is így találnak meg, a keresőből szerzem az munkám, így találnak rám a megbízók.

A minap is érkezett egy telefon Mosonmagyaróvárról, tőlem 170 km-re lévő vállalkozástól, mert a kereső az én keresőoptimalizálással foglalkozó vállalkozásomat hozta fel elsőként, mikor SEO szakembert keresett a honlapja rendbetételéhez. Biztosan van a közelében is szakember, csak hát az a bizonyos suszter…

Fordítsd ezt át a saját vállalkozásodra. Mennyivel több ügyfeled, bevételed lehet, ha nem csak a szűk, helyi piacot veszed célba, hanem országos szinten gondolkodsz és minderre a honlap keresőoptimalizálásával szert tehetsz. Na de térjünk vissza a mérési eredményekhez.

A két ingyenes mérőeszköz, amivel mérést végezhetsz:

GTMetrix mérési eredmények

GTmetrix sebesség teszt

GTmetrix sebesség teszt

Azt gondolom, hogy ez önmagáért beszél, a honlap teljes betöltési ideje 2,3s, ami eléggé rendben van,lévén, hogy ez idő alatt valóban minden kép, szöveges tartalom betöltődik, nem csak az az egy aloldal,amit épp keresünk. A weboldal mérete is megfelelő a rajta lévő tartalomhoz képest 555 KB.

Lehetne még javítani és szöszölni, hogy még jobb eredmények legyenek, ez azonban már fejlesztői feladat és sokat nem vinne előre a dolgon, hiszen a Google azt sugallja, hogy 5-10 mp az a tűréshatár,ami még megfelelő. Így tehát én már más irányba fókuszálok, a magyar honlapok nagy többségét megelőzve a keresőben.

PageSpeed Insights mérési eredmények

A Google saját mérése alapján az asztali nézet:

Sebesség teszt - asztali nézet

Ez önmagáért beszél, sok hozzáfűznivaló nincsen. A saját szakmai blogom az elérhető 100 pontból 99 pontot kapott a Google-től. A honlap szinte 100%- ban megfelel a Google optimalizálásnak.

A mobil nézet a következőképpen alakul:

Sebesség teszt - mobil nézet

Itt is 78 pontot kapott a Google mérőeszköztől, ami egy elég jó eredmény a hazai piacon. Lehetne javítgatni, de a 2,3 mp teljes betöltési sebesség teljesen megfelel számomra, további időt nem szándékozom eltölteni vele a weboldal optimalizálása során.

Képek optimalizálása sebességnövelés céljából

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a honlap tulajdonosok elkövetnek, az a képek feltöltésénél a képek optimalizálásának hiánya. Megbízásaim során szinte minden esetben azt tapasztalom, hogy ezek a képek okozzák a weboldal lassúságának jelentős részét.

A honlapokra 2-3 MB méretben vannak feltöltögetve képek, nem gondolva arra, hogy azt mekkora méret, mennyi idő lesz a betöltése. A képek illusztrációk, nincs szükség nagy felbontásra, törekedjünk a 100 KB alatti méretre, lehetséges ez minőség csökkenés nélkül, ha odafigyelsz egy kis többlet munkával elérhető. Eredménye viszont óriási, a honlap teljes mérete csökken, és a betöltési sebesség is javul. Ha pl egy webshopot üzemeltetsz, akkor biztosan megérted, hogy nagyon nem mindegy, hogy a sok száz/ezer kép mennyi helyet foglal a tárhelyeden, mennyi idő alatt látja meg a látogató a terméket.

Mit jelent a képek optimalizálása a honlapodon?

 • meg kell határozni azt az optimális méretet, amelyre szükség van a weboldalon. Hiszen hiába 4000 pixel széles az a kép, ha az oldalon nem fér el több 800 pixelnél…
 • felbontását webre optimalizáljuk a képnek. Ezzel általában nincs gond, de ha a te géped 100 vagy akár 300dpi (dpi=dot per inch) felbontással dolgozik, akkor ezt mindenképp érdemes csökkenteni. A weben általában a 72dpi az általános érték, képernyőre ez tökéletes.
 • Ezen kívül jelenti még azt is, hogy milyen minőségben, és milyen tömörítéssel mentjük el a képünket. Általánosságban egy 80%-os képminőség még nem okoz látható minőségromlást, de ez a mérték képenként eltérő lehet.
 • A cél pedig az, hogy a képünk a számunkra megfelelő méretben (szélesség – magasság), a lehető legkisebb fájlméretű legyen.

Képek optimalizálása – A képek méretének csökkentése

Képek optimalizálása ma már elengedhetetlen a keresőoptimalizálás során., Egy felhasználóbarát, gyors honlap elkészítéséhez mindenképpen. Dönthetsz úgy, hogy nem használsz annyi képet weboldalon, de ez semmiképp nem szerencsés, mivel a cikkek, a tartalom sokkal áttekinthetőbb, érdekesebb és érthetőbbé válik a képek által, vizuális emberekként sokkal inkább maradunk a honlapon, mintha csak száraz, hosszú szöveget olvasnánk. És akkor még nem is beszéltem a webshopokról, ahol a képek elengedhetetlenek, ahhoz, hogy a termékeket értékesíteni lehessen.

A képek méreténél több dologról beszélhetünk.

 • a képnek mérete a felbontás szerint, a pixel mérete szerint (fizikai mérete) és magának
 • kép fájl-nak a mérete szerint .

A weboldalunkon elsődlegesen a fájl méretérnek csökkentésére kell figyelnünk, mivel a tárhelyünk mérete, a felhasználók ideje és sok esetben a rendelkezésre álló mobilnet mennyisége véges.

A képek optimalizálásához, nem árt tisztában lennünk néhány tulajdonsággal, amivel rendelkezik és amik tudatában sikeresen optimalizálhatjuk a képek méretét minőségromlás nélkül.

Képek felbontása

A képek felbontását dpi-ben szokták meghatározni. Ez a dot per inch mértékegység a képpontontok mennyiségét jelenti hüvelykenként (2,54 cm-enként). Tehát minél nagyobb a szám, annál nagyobb felbontásról beszélünk.

A képek nemegyszer 300 dpi felbontásúak, mely teljesen felesleges az interneten. Ez a méret a nyomdai használat során érdekes. Neked tökéletes megfelel  72 dpi a képernyőn való nézegetéshez.

A képszerkesztő programokban találkozhatunk ppi mértékegységgel, ez ugyanaz. Jelentése: pixel per inch.

Képek pixelmérete

A pixel szorosan kapcsolódik a dpi mértékegységhez, mivel itt a pixel (képpont) mennyiségét adjuk meg az egyes képeknek és ehhez méretezzük kép méretét cm-ben.

Ma már nagyon sokféle monitor méretet találunk a piacon. Magyarországon a 3 legtöbbet használt monitor felbontás (mobil, tablet kivételével): 1366×768, 1024×768, 1920×1080. (világviszonylatban az 1024×768 már nem számottevő, az 1440×900 áll a harmadik helyen).

A Google Analytics mérőeszközében megnézheted a saját honlapod adatait is, hogy a látogatók mit használnak a weboldaladon.

Képek optimalizálása - Google Analytics képernyőfelbontás

Képfájl mérete

A kép fájlok méretét KB-ban vagy MB-ban kapjuk meg.

A hozzávaló hivatalos mértékegységek pedig:

 • 1KB = 1024 Byte
 • 1 MB = 1024 KB
 • 1 MB = 1024 x 1024 Byte = 1 048 576 Byte
 • 1 GB = 1024 MB = 1 048 576 KByte

Ha  a honlapunkra feltett kép 3 MB-t. Akkor az  3072 KB-t. Telefonunkkal készített képeink többsége 3-4 MB méretű képeket készít!

1 GB tárhely esetén:

 • 3 MB-os képből 341 db fér el.
 • 100 KB-os képből 10485 db fér el.

Ezekből a számadatokból is jól érzékelhető, hogy mennyire fontos a keresőoptimalizálás során a képek optimalizálása. A megfelelően optimalizált képekből nagyságrendileg több fér el a weboldalon, ezzel megspórolva a nagyobb tárhelyet és az oldal teljes betöltési sebességén is javítva kisebb munkát adunk a Googlebotoknak, ami kedvező elbírálásban részesít más weboldalakkal szemben.

Hogyan optimalizáld a képeidet a honlapodra?

Erre többféle lehetőséged is adódik. Vannak kiváló offline és online programok is.

Képek optimalizálásához offline programok:

Fontos megjegyezni, ha szerkeszteni szeretnénk egy képet, akkor azt még a kép optimalizálása előtt tegyük meg, hogy az eredmény a tökéletes legyen. Ha utólag történik a képszerkesztés, akkor ismételten végezzük el az optimalizálást valamelyik tetszés szerinti programmal.

Képek optimalizálásához online programok:

Mikor érdemes elvégezni a képek optimalizálását?

A képek méretét két időpontban tudjuk módosítani:

 1. A weboldalra való feltöltés előtt.
 2. A weboldalra feltöltés után

A képeink tömörítése, méretének optimalizálása a leghatékonyabb, ha még a weboldalunk tárhelyére történő feltöltés előtt végezzük el. Ha erre nincsen már mód, akkor viszont mindenképpen utólag végezzük el.

Képek optimalizálása feltöltés előtt

Jelen esetben a Tiny npg programjában dolgoztam:

Képek optimalizálása Tiny png segítségével

 

Jól látható, hogy az eredeti kép 163KB, tömörítés után 68%-kal (112KB) csökkent a mérete és mindössze 51,4KB lett a mérete. Nézzük a két képminőségét előtte és utána:

Eredeti kép vs optimalizált kép

Szemmel észrevehetetlen a különbség, viszont sokkal kevesebb helyet foglal el a honlapon (tárhelyen) és sokkal gyorsabb betöltést eredményez. Egy webáruház esetében ez a 112 KB spórolás rendkívül fontos lehet.

 • 1 kép esetén 112 KB
 • 100 kép estén 11200 KB
 • 1000 kép esetén 112000 KB
 • 5000 kép esetén pedig már 560000 KB azaz 0,5 GB!!!

Itt  vissza térnék a saját weboldalamra, ahol jelenleg összesen 369 db kép van feltöltve, ennek ellenére a honlap teljes mérete a tömörítésének és a honlap optimalizálásának köszönhetően mindössze 555 KB a GTMetrix mérőeszköze szerint. Ez is segített a teljes betöltési sebesség 2,3 s-ra történő eléréséhez.

Képek optimalizálása feltöltés után

Feltöltés után képeinket optimalizálhatjuk direkt erre készült pluginokkal, melyek vagy a feltöltés pillanatában, vagy általunk meghatározott időpontban.

Ilyen WordPress bővítmények:

 • WP Smush bővítmény: ingyenesen letölthető, mely a feltöltött képeinket tudja tömöríteni. (ingyenesen verzióban egyszerre 50 db) Egyszerre több, de akár egyesével is tömöríthetünk. Nagyon jó eredményeket ad.
 • Compress JPEG & PNG images az onlie tinypng.com beépülő bővítménye. Havonta 100 tömörített képig ingyenes.
 • Imsanity: Automatikus képtömörítést ad. Beállíthatjuk, hogy mekkora méretű és minőségű képeink legyenek.

Ezek mellett, ha az oldalunkon használunk valamilyen cache programot akkor azzal is gyorsíthatjuk weboldalunk, mert ezek a programok szintén tömörítik képeinket.

Képek optimalizálása a képfeltöltés során a médiatárban

Ha a kép feltöltésre került a médiatárba, nagyon fontos, hogy itt is a megfelelő beállításokat elvégezzük.

Képek optimalizálása a médiatárban

Képek optimalizálása a médiatárban, fájlnév, meta, title kitöltése.

 

 

8 tanács a kép keresőoptimalizáláshoz a médiatárban

 1. Ne töltsünk fel 12345679.png nevű képeket, mindig nevezzük át még feltöltés előtt.
 2. Ne használjunk ékezetes karaktereket. Tehát nem” képek optimalizálása tinypng.png”, hanem „kepek-optimalizalasa-tinypng.png” legyen.
 3. Kerüljük a speciális karaktereket a fájlnevekben, a szavakat kötőjellel (-) válasszuk el.
 4. A fájlnév megadásánál használjunk minimum 2, maximum 6 szót, ezek legyenek kulcsszavak, amennyiben lehetséges.
 5. Töltsük ki az egyéb adatokat is. A helyettesítő szöveg kerül felolvasásra a gyengénlátók számára.
 6. A cím a kép címe.
 7. A leírásban pedig 1-2 mondatban leírhatjuk, hogy miről is szól a kép.
 8. A felirat megadását akkor használjuk csak, ha adott aloldalra illesztjük be a képet, máshova nem, mivel  ahova beillesztjük a képet, meg fog alatta jelenni a felirat, ha ki van töltve. Ezt a képbeillesztésnél tudjuk egyedileg kitölteni, ha szükséges a láthatósága.

Képek optimalizálása- Honnan lehet jogtiszta képeket találni?

Talán már az elején ezzel lehetett volna kezdeni, hogy minden esetben, kizárólag csak jogtiszta képek kerüljenek optimalizálásra és feltöltésre a weboldaladra. Ebben segítségedre lehet az Andijung Solutions oldalán található cikk.

61+1 ingyenes és jogtiszta fénykép, vektoros grafika, valamint illusztráció (fotó – image) letöltési lehetőség

Összegzés a képek optimalizálásához

A keresőoptimalizálás ma már sok esetben az apró részletektől is függ. A képek optimalizálása egy olyan lehetőség, amivel kevesen foglalkoznak, így jelentős előnyre lehet szert tenni vele.

A képek fájlneve is tényező, így azokat amúgy is érdemes átnevezni a fentebb megírt tanácsoknak megfelelően.

A képek mérete viszont döntő fontosságú lehet a honlap teljes tartalmának betöltése során, érdemes a feltöltés előtt optimalizálni azokat.

A médiatárban az  alt és title értékek automatizált kitöltésével pedig kifejezetten jót teszünk a keresőnek és ezáltal jobb SEO eredményt kaphatunk, ráadásul csak egyszer kell beállítanunk.

Hogyan tovább a képek optimalizálása után?

Először is engedd meg, hogy gratuláljak, ha már idáig jutottál és elolvastad írásomat. Biztos vagyok benne, hogy hasznodra válik és könnyebben tudod alkalmazni, érhetővé vált számodra a keresőoptimalizálás fontossága és részfeladatai, mint a képek optimalizálása

Ha mindez a tudás és ismeret alapján úgy gondolod, szívesen dolgozol saját honlapodon, ajánlom, hogy olvass továbbra is hasznos tudnivalókat, keress fel olyan keresőoptimalizálással foglalkozó honlapot, ahol elmélyítheted tudásod.

Amennyiben úgy döntesz, hogy inkább a saját vállalkozásodban teljesedsz ki és a keresőoptimalizálást SEO szakember tudására bízod, keress bizalommal és szívesen segítek.

Weboldal elemzés, SEO felmérés.

 

Keresőoptimalizáláshoz  Seo szakembert keresel? Azonnal használható, gyors megoldások a Google irányelvei alapján.

Keress bizalommal.

 

Burai Barbi - SEO szakember, havidíjas keresőoptimalizálás

Burai Barbi – SEO szakember

Burai Barbi SEO mester

Burai Barbi SEO mester

Elérhetőségeim:

Burai Barbi SEO szakember

Telefon: +36-30-242-9494

E-mail: info@honlapseo.hu

Web: HonlapSEO

 

 

 

 

 

Eredményes keresőoptimalizáláshoz profi SEO szakértőt keresel?

Vedd fel Velem a kapcsolatot az alábbi űrlap kitöltésével:

100% elégedettségi garancia a HonlapSEO- tól

 

 

 


  8  +  2  =  

   

  Burai Barbi SEO szakember, Honlap SEO

  Leave a Comment

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  22  +    =  30

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .