Kulcsszó-kutatás lépésről lépésre

Kulcsszó-kutatás lépésről lépésre – A siker alapja

Az online világban a megfelelő úton haladva az ember gyakran találkozik egy-egy kereszteződéssel, ahol a választott irány meghatározza a további útját. Egy ilyen döntő pont lehet a kulcsszó-kutatás. Ezen a ponton vagyunk most, és ma megosztom veled azokat az apró titkokat, amelyekkel a weboldaladat vagy blogodat a csúcsra juttathatod.

Tarts velem ebben az izgalmas témában, ahol felfedezzük, hogyan kereshetsz meg olyan „varázsszavakat”, amelyekkel a közönséged szívét-hozzád vezető utat találhat. Legyen szó egy kis vállalkozásról, egy nagyobb brandről, vagy csak a saját blogodról, a kulcsszó-kutatás az, ami segít neked kitűnni a tömegből.

Kulcsszó-kutatás lépésről lépésre

Kulcsszó-kutatás lépésről lépésre

Miért fontos a kulcsszó-kutatás?

Hallottad már az oldaltársaktól vagy netes fórumokon, hogy milyen kulcsszavakra érdemes optimalizálni? Esetleg azt is megtapasztaltad, hogy bármennyire is szuper a tartalmad, ha nem találnak rá, mintha nem is létezne? Nos, most pont erről lesz szó. Készülj fel, mert beavatunk a kulcsszó-kutatás misztikus, de annál izgalmasabb világába!

Először is, képzelj el egy könyvtárat. Rengeteg könyv, mindenféle témában. A te weboldalad is egy könyv ebben a hatalmas könyvtárban. De hogyan találják meg az olvasók pont azt az egy kötetet, amit te írtál? A válasz egyszerű: a kulcsszavak segítségével.

1. A megfelelő iránytű: A kulcsszavak a digitális térben működő iránytűként funkcionálnak. Azt mutatják meg, milyen témákra vagy termékekre vagy szolgáltatásokra van igény, milyen kifejezésekkel keresnek rá az emberek.

2. Ismerd meg a közönséged: A kulcsszó-kutatás nem csak arról szól, hogy megtaláld, mire keresnek rá az emberek. Arról is, hogy megismerd, milyen kérdéseik, problémáik vannak, és hogyan tudsz nekik segíteni.

3. Lépj a konkurencia előtt: A versenytársaid is hasonló témában írhatnak, de ha te jobban ismered a közönséged kulcsszavait és keresési szokásait, előnyben lehetsz.

4. Hatékonyabb marketing: Nem mindegy, mire költesz, ugye? Ha tudod, melyik kulcsszavak a legfontosabbak, hatékonyabban tudod elosztani a marketingköltségeidet és növelni a visszatérési rátaidat.

A kulcsszó-kutatás alapfogalmai

Mielőtt mélyebbre merülünk a kulcsszó-kutatás rejtélyes bugyraiban, fontos tisztázni néhány alapvető kifejezést. Tudod, mint amikor egy jó könyvet olvasol, és az első fejezetben bemutatják a főszereplőket? Nos, most pont ilyesmit fogunk tenni, csak itt a szereplők néhány kulcsfontosságú fogalom lesznek. Készen állsz? Akkor kezdjünk is bele.

1. Kulcsszó (Keyword): Gondolj erre mint egy keresési kifejezésre. Ez az a szó vagy kifejezés, amit az emberek beírnak egy keresőmotor keresősávjába. Például: „legfinomabb pizzák Budapest” vagy „házi kutyaeledel recept” vagy „hogyan kerüljek az első helyre”.

2. Hosszú farok kulcsszó (Long-tail keyword): Nem, ez nem az, amire gondolsz 🙂 Ezek a kulcsszavak hosszabbak, specifikusabbak és gyakran több szóból állnak. Például nem csak „cipő”, hanem „női cipő” vagy „női futócipő akció”.

3. Keresési szándék (Search intent): Egy kicsit pszichológiai fogalom, de nagyon fontos. Az a cél vagy szándék, amiért valaki keres. Például, ha valaki „gyors vacsora receptek” kifejezésre keres, valószínűleg gyorsan elkészíthető vacsoraötleteket keres.

4. Keresési volumen (Search volume): Ez azt mutatja meg, hogy egy adott kulcsszóra hányan keresnek rá egy hónap alatt. Magas keresési volumen jelzi, hogy sokan érdeklődnek a téma iránt.

5. Keyword nehézség (Keyword difficulty): Egy szám, ami azt mutatja meg, mennyire nehéz egy adott kulcsszóval a keresőmotorok első oldalára kerülni. Minél magasabb ez a szám, annál több a verseny.

Nos, itt van néhány „főszereplő”, akikkel gyakran találkozni fogsz a kulcsszó-kutatás során. Ne aggódj, ha elsőre bonyolultnak tűnnek – ahogy haladsz előre az úton, egyre ismerősebbekké válnak. Most, hogy megismertük őket, ideje tovább lépni és felfedezni, hogyan alkalmazhatod őket a gyakorlatban!

Kulcsszó-kutatás lépésről lépésre

Kulcsszó-kutatás lépésről lépésre

Az első lépések: Honnan származnak a kulcsszavak?

Szóval már alig várod, hogy elmerülj a kulcsszó-kutatás világában, ugye? De lehet, hogy most épp azon töröd a fejed, hogy „Honnan kezdjem? Honnan szerezhetek kulcsszavakat?”. Nos, ezen a ponton vagyunk most. Elő a kis jegyzetfüzeteddel, mert mutatok néhány egyszerű, de zseniális módszert!

1. A jó öreg agytorna:

 • Mielőtt bármi mást tennél, gondolkodj el azon, milyen témákban, termékekben vagy szolgáltatásokban vagy jártas.
 • Készíts egy listát azokról a kifejezésekről, amelyek eszedbe jutnak. Lehetnek általánosak, mint „cipő”, vagy specifikusabbak, mint „férfi túracipő”.

2. A konkurencia vizsgálata:

 • Nézz körül a piacon! Milyen kulcsszavakat használnak a versenytársaid?
 • Használj eszközöket, mint a Ubersuggest vagy SEMrush a konkurens weboldalak kulcsszavainak azonosítására. Nekem személy szerint a SEMrush a kedvencem, számomra a leghasznosabb eszköz.

3. Használd a keresőmotorokat:

 • Írd be a kifejezéseket a keresősávba, és nézd meg, milyen javaslatokat ad a keresőmotor (ezt a „keresőmotorok kiegészítése” funkciónak hívják).
 • Ne felejtsd el a keresési eredmények alján található „Kapcsolódó keresések” részt sem!

4. Közösségi média és fórumok:

 • Csekkold a releváns csoportokat, fórumokat, mint például Reddit vagy Quora. Milyen kérdéseket tesznek fel az emberek? Ezek gyakran remek kulcsszó-jelöltek!
 • Az Instagram, Twitter vagy más közösségi média platformok is remek források lehetnek.

5. Kulcsszó-kutató eszközök:

 • Léteznek online eszközök, mint a Google Keyword Planner, Keywords Everywhere vagy Ahrefs, amik segítenek a kulcsszavak megtalálásában és elemzésében.

Remélem, most már van néhány ötleted, hogy honnan szerezz kulcsszavakat! A lényeg az, hogy legyél kíváncsi, kutatód és kreatív. A világ tele van inspirációval, csak meg kell találnod azt a megfelelő szikrát. Ha ez sem lenne elég, olvasd el a Kulcsszó kereső eszközök cimű cikkemet, ott részletesebb választ kapsz.

Kulcsszó-kutatás lépésről lépésre

Kulcsszó-kutatás lépésről lépésre

A keresési volumen és a verseny elemzése

Most, hogy már tudod, honnan szerezd be a kulcsszavakat, itt az ideje annak, hogy jobban beleássuk magunkat a részletekbe. A kulcsszó-kutatásnál ugyanis nem elég csak kitalálni, mire keresnek az emberek. Tudnod kell azt is, hányan keresnek rá, és mennyire erős a verseny. Készülj fel, mert most kicsit mélyebbre ásunk, de ígérem, hogy minden tiszta és világos lesz!

1. Mi az a keresési volumen?

 • Egyszerűen fogalmazva: hány ember keres egy adott kifejezésre egy hónap alatt.
 • Egy magas keresési volumenű kulcsszó azt jelenti, hogy sokan érdeklődnek a téma iránt, ami jó! De figyelj oda: sok érdeklődő gyakran sok versenyt is jelent.

2. A verseny értelmezése:

 • A „Keyword difficulty” vagy „kulcsszó nehézség” azt mutatja meg, mennyire nehéz a keresőmotorok első oldalára kerülni.
 • Nem csak a keresési volumen számít! Egy alacsony keresési volumenű, de kevés versennyel rendelkező kulcsszó is aranyat érhet.

3. Hogyan vizsgáld meg a versenyt?

 • Használj eszközöket! Az SEMrush, Ahrefs vagy a Google Keyword Planner kiváló segítséget nyújt ebben.
 • Manuális vizsgálat: Írd be a kifejezést a Google-be és nézd meg, milyen oldalak jelennek meg. Nagy brandekkel vagy szakértői oldalakkal nehéz versenyezni!

4. Keress egyensúlyt!

 • Az ideális kulcsszó magas keresési volumennel és alacsony versennyel rendelkezik – de ez ritka.
 • Néha érdemes alacsonyabb keresési volumenű, de kevesebb versennyel bíró kulcsszavakra is fókuszálni. Ezek gyakran hozhatnak meglepően jó eredményeket!

5. Ne felejtsd el a hosszú távú kulcsszavakat!

 • Ezek specifikusabbak, gyakran kevesebb kereséssel, de alacsonyabb versennyel.
 • Tökéletesek arra, hogy pontosan célzott, érdeklődő látogatókat vonzz a weboldaladra.

A kulcsszó-kutatás sokszor olyan, mint egy kincskeresés: néha az aranyat a legváratlanabb helyeken találod meg. De ahhoz, hogy megtaláld ezt az aranyat, ismerned kell a térképet, és tudnod kell, hol érdemes ásni.

Kulcsszó-kutatás lépésről lépésre

Kulcsszó-kutatás lépésről lépésre

A keresési szándék megértése

Most, hogy már elmélyültél a kulcsszó-kutatás és a verseny művészetében, ideje egy másik, de legalább ilyen fontos területtel megismerkedni: a keresési intenttel. Elképzelheted ezt úgy, mint egy láthatatlan hídot a te weboldalad és a látogatók között. Ha megérted és kezeled jól, sokkal közelebb kerülsz a sikerhez. Merüljünk bele!

1. Mi is az a keresési szándék?

 • Az a szándék vagy cél, ami miatt valaki keres valamit a keresőben.
 • Például, ha valaki „olcsó téli kabát” kifejezéssel keres, valószínűleg vásárolni szeretne, míg „téli kabát tisztítása” esetén tisztítási tanácsokat keres.

2. A keresési szándék típusai:

 • Információs: A felhasználó információkat keres egy adott témában, pl. „Hogyan nő a kaktusz?”
 • Navigációs: A felhasználó egy konkrét weboldalra szeretne eljutni, pl. „Facebook bejelentkezés”.
 • Tranzakciós: Vásárlási, letöltési szándéka van, pl. „Samsung Galaxy S22 vásárlás”.
 • Kereskedelmi szándék: A felhasználó vásárlást tervez, de még informálódik, pl. „Samsung Galaxy S22 vélemények”.

3. Hogyan értheted meg a keresési szándékot?

 • Figyelj az általad vizsgált kulcsszavak nyelvezetére! A „hogyan”, „miért”, „melyik” kezdetű kifejezések gyakran információs intentet jeleznek.
 • Használd a Google-t! Nézd meg, milyen eredmények jelennek meg egy adott kifejezésre. Ebből sokat megtudhatsz a keresési szándékról.

4. Miért olyan fontos a keresési szándék?

 • Ha megérted a látogatók szándékát, sokkal célzottabb tartalmat tudsz nekik kínálni.
 • Egy jó tartalom nem csak arról szól, hogy sokan olvassák, hanem arról is, hogy a megfelelő emberek olvassák.

5. Hogyan alkalmazd a keresési intentet?

 • Készíts olyan tartalmat, amely válaszol a látogatók kérdéseire vagy igényeire.
 • Ne felejtsd el a CTA-t (Call to Action) a tranzakciós intentű keresések esetén!

Összefoglalva, a keresési szándék az a titkos kód, amely segíthet összekötni a te weboldaladat azokkal, akik valóban érdeklődnek az általad kínált információ, termék vagy szolgáltatás iránt. Ne becsüld alá ezt a kis „varázslatot”! A sikerhez néha elég csak egy kis empátia és megértés.

A kulcsszó-kutatás gyakorlati alkalmazása

Már egy csomó mindent megtudtál a kulcsszó-kutatásról, de most jöjjön a legizgalmasabb rész: a tudásod gyakorlatba ültetése! Hogyan használd fel az eddig megszerzett ismereteidet a valós világban? Ehhez adok most néhány praktikus tippet!

1. Honlapoptimalizálás a kiválasztott kulcsszavakkal:

 • Integráld be a kulcsszavaidat a weboldalad címébe, meta leírásaiba, alt tagjeibe és természetesen a tartalmadba.
 • Ne feledkezz meg az URL-ek optimalizálásáról sem: egyértelmű és rövid URL-címekben is használj kulcsszavakat!

2. Tartalomstratégia kialakítása:

 • Készíts tartalomtérképet, ahol a kiválasztott kulcsszavak köré cikkeket és bejegyzéseket tervezel.
 • Fókuszálj a keresési szándékra: ha tudod, milyen válaszokat keresnek a felhasználók, olyan tartalmat készíthetsz, amely megadja nekik ezeket.

3. Linképítés:

 • A jó tartalom önmagában is vonzhat visszahivatkozásokat, de aktívan is kereshetsz lehetőségeket a linképítésre.
 • Keresd azokat a portálokat, blogokat, amelyek relevánsak a témádban, és lépj velük kapcsolatba egy potenciális vendégbejegyzés vagy egyéb együttműködés érdekében.

4. Folyamatos monitorozás és elemzés:

 • A kulcsszó-kutatás nem egy egyszeri projekt. A trendek változnak, az emberek más-más kulcsszavakkal keresnek.
 • Használj eszközöket, mint a Google Analytics vagy a Search Console, hogy nyomon kövesd, mely kulcsszavak hoznak forgalmat és konverziókat.

5. Reagálj a változásokra:

 • Ha észreveszed, hogy egy kulcsszó már nem hozza a várt eredményeket, vagy egy új kifejezés kezd népszerűvé válni, alkalmazkodj!
 • Frissítsd a tartalmadat, vagy készíts új bejegyzéseket az új keresési trendekre reagálva.

Zárszóként, a kulcsszó-kutatás nem egy egyszeri feladat, hanem egy folyamatosan változó, dinamikus folyamat. Ahogy te fejlődsz és tanulsz, úgy kell a weboldaladnak is alkalmazkodnia a változó trendekhez. Legyél nyitott, kíváncsi, és ne félj a változtatásoktól. Az online világban a rugalmasság és a gyors reagálás aranyat ér.

Gyakori hibák és buktatók a kulcsszó-kutatás során

Ahogy minden művészetben és tudományban, úgy a kulcsszó-kutatásban is vannak buktatók és csapdák, amelyekbe könnyen beleeshet az ember. De ne aggódj! Most összeszedtem a leggyakoribb hibákat, hogy te már előre tudj róluk, és elkerülhesd őket. Vegyük sorba őket!

1. Túl általános kulcsszavak használata:

 • Sokan esnek abba a csapdába, hogy túl általános vagy széles körű kulcsszavakat választanak. Például: „cipő”. Ilyen szavaknál óriási a verseny és nehezebb kiemelkedni. Használj long tail kulcsszavakat, ez segíthet.

2. Elfelejtik a keresési intentet figyelembe venni:

 • Mint korábban említettük, a keresési intent kulcsfontosságú. Ha nem érted meg, miért keresnek az emberek egy adott kifejezést, nem tudsz nekik megfelelő tartalmat kínálni.

3. Figyelmen kívül hagyják a helyi kereséseket:

 • Ha például egy helyi éttermet üzemeltetsz, nem elegendő csak „étterem” kulcsszóval optimalizálni. Gondolj a „étterem Budapest” vagy „olasz étterem Debrecen” kifejezésekre is!

4. Nem monitorozzák rendszeresen a kulcsszavaik teljesítményét:

 • A világ és az internet is folyamatosan változik. Az, ami ma működik, holnap már elavult lehet. Rendszeres monitorozás és elemzés nélkül könnyen lemaradhatsz.

5. Túlzott kulcsszóhasználat:

 • Bár fontos a kulcsszavak használata, a túlzott ismétlés, az ún. „keyword stuffing” ma már negatív hatással van a rangsorolásra és az olvasói élményre is.

6. Elfelejtik a hosszú farok (long-tail) kulcsszavakat:

 • Ezek a specifikusabb, több szóból álló kifejezések gyakran alacsonyabb keresési volumennel rendelkeznek, de sokszor magasabb konverziós rátát jelentenek.

7. Nem veszik figyelembe a konkurenciát:

 • Még ha egy kulcsszó nagyszerűnek is tűnik, érdemes megvizsgálni a versenyt. Ha a piacon nagy szereplők már lefoglalták a pozíciókat, nehezebb lesz megküzdeni velük.

8. Egy eszköz teljes mértékű megbízása:

 • Bár vannak remek kulcsszó-kutatási eszközök, ne támaszkodj csak egyre. Kombináld az adatokat és nézz több forrásból is!

Összefoglalva: a kulcsszó-kutatás nem egyszerű játék. Sok a változó és a buktató, de az előzetes információval és a tudatossággal sok hibától megkímélheted magad. És emlékezz: a legjobb tanulmány a tapasztalat. Ha hibázol, tanulj belőle, és légy még ügyesebb a következő alkalommal!

Zárszó

Az utazás során bejártuk a kulcsszó-kutatás kanyargós ösvényeit, felfedeztük annak buktatóit és trükkjeit, és remélhetőleg most már te is úgy érzed, felfegyverkeztél a sikerhez!

A digitális világ gyors tempójú és folyamatosan változik. De egy dolog biztos: a tudás hatalom. A ma megszerzett ismeretekkel már nem csak a versenytársaid előtt jársz egy lépéssel, hanem a saját céljaid felé is közelebb kerültél.

 

De sosem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a kulcsszó-kutatás csupán az online marketing egyik eszköze. Fontos eszköz, de a siker titka a tudatosság, az alkalmazkodóképesség, és az emberi érintés – a valódi emberek igényeinek megértése és kielégítése.

Mindenképpen javaslom, hogy rendszeresen térj vissza a kulcsszó-kutatáshoz, és alkalmazd a most megszerzett ismereteket. A világ nem áll meg, és az internet sem. Legyél nyitott, kíváncsi és hajlandó tanulni, és garantáltan látványos eredményeket érhetsz el.

Keresőoptimalizáláshoz profi Seo szakembert keresel? Azonnal használható, gyors megoldások a Google irányelvei alapján.

 

 

Burai Barbi - SEO szakember

Burai Barbi – SEO szakember

Burai Barbi SEO mester

Elérhetőségeim:

 

 

Burai Barbi SEO szakember, SEO szakértő

Telefon: +36-30-242-9494

E-mail: info(kukac)honlapseo.hu

Web: HonlapSEO

100% elégedettségi garancia a HonlapSEO- tól

 

 

 

Eredményes keresőoptimalizáláshoz profi SEO szakembert keresel?

Vedd fel Velem a kapcsolatot az alábbi űrlap kitöltésével:  Alapcsomag
  Profi csomag
  Prémium csomag

  3 hónap
  6 hónap
  12 hónap

  Mentorálás
  SEO tanácsadás
  Kulcsszó kereső szolgáltatás
  Weboldal karbantartás


  Megismertem és elfogadom az adatvédelemmel kapcsolatos szabályzatot

    +  41  =  46

   

  A megrendelésed fizetési kötelezettséggel járó, elektronikus úton megkötött szerződésnek minősül, melyre az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény 5. és 6. §-ában foglaltak irányadóak. A szerződés a távollevők között kötött szerződésekről szóló 45/2014. (II. 26.) Kormányrendelet hatálya alá tartozik. Ennek értelmében az elektronikus úton leadott megrendelések esetén a megrendelő 14 napon belül indoklás nélkül elállhat a szerződéstől, mely elállási jogot  30 napon keresztül biztosítom számodra. Elállási szándékodat a megrendeléstől számított 30 napon belül e-mailben jelezheted az info@honlapseo.hu címen vagy bármelyik, a honlapon feltüntetett elérhetőségen. A szerződést a megrendelő űrlap kitöltésével és a “Megrendelem a szolgáltatást!” gombra kattintással Burai Károlyné Ev- val (2027 Dömös, Táncsics M. u. 50., adószám: 6768775-1-31 ) kötöd.

  Burai Barbi SEO szakember, Honlap SEO

  Leave a Comment

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  4  +  3  =  

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .