Google találati lista rangsorolása

Google találati lista

A Google elismerte. hogy a Google találati lista vagyis a  rangsorolási algoritmusában a tartalom és a linkek a legfontosabb tényezők. A keresőoptimalizálással foglalkozó szakemberek előtt már egy ideje nem titok, a Google mégis első ízben ismerte el nyilvánosan. Andrei Lipattsev származik  a Google vezető mérnöke adta az információt,  amikor neves SEO szakemberek kérdezték a Google algoritmusairól.

Google találati lista – kérdés

Hasznos lenne számunkra, ha tudnánk, mi a két legfőbb rangsorolási tényező. A weboldal tulajdonosok jobb weboldalakat tudnának építeni..

Andrei Lipattsev  válasza

Elmondhatom mik azok. Ezek a tartalom és az oldaladra mutató linkek.

További kérdésre, hogy ez sorrendiséget is jelent-e, Lipattsev azt mondta, nincs sorrendiség.

 

 

A Google találati lista

A  látogatók leginkább az első oldal találataira kattintanak, és csak ha ott nem találják meg, amit keresnek, akkor próbálkoznak a továbbiakkal.

A  fizetett (Adwords) hivatkozások, az első négy helyet foglalják el, itt a honlap tulajdonosok kattintás alapon fizetnek a helyekért. A látogatók többsége azonban előnyben részesíti az alatta megjelenő találatokat.

google-talalati-lista

 

 

Google találati lista – Hogyan működik a Google kereső?

Ha betartjuk a Google által megadott  Általános irányelveket, a Googlebot könnyebben megtalálja, indexeli és rangsorolja webhelyét.

A honlapokat folyamatosan keresőrobotok pásztázzák.

A keresőrobotok körbejárják a honlapokat, indexelik, vagyis elolvassák a kódokat és elraktározzák. Amikor a látogató beírja a keresett kulcsszót, ezek a robotok az erre legrelevánsabb találatokat előadják.

google-talalati-lista-html-kod

 

Keresőoptimalizálás csekklista 13+1 lépésben

Google találati lista — Általános irányelvek

 • Feltérképezés
 • Indexelés
 • Megjelenítés

 

A feltérképezés

A feltérképezéskor a keresőrobot  a Googlebot, megkeresi a Google indexébe felvehető új vagy frissített oldalakat.

A Googlebot egy algoritmikus alapján működik, amelyben heti szinten változtatásokat építenek bele, hogy milyen honlapokat milyen gyakran térképezzen fel a keresőrobot,  és az adott honlapról hány aloldalt olvasson be.

 • Az oldal legyen elérhető egy másik megtalálható oldalról induló linken. Az oldalara hivatkozó linknek szöveget, képeknél  alt tagot kell tartalmaznia
 • A webhelytérkép megküldése
 • Korlátozza az egy oldalon található linkek számát egy lehetőleg nem túl nagy számra (legfeljebb néhány ezerre).
 • Legyen naprakészen a robots.txt fájl

 

Az indexelés

A Googlebot a feltérképezett oldalakat indexelve hatalmas tárgymutatót hoz létre, amelyben nyilvántart minden szót, és a szavak előfordulási helyét az egyes oldalakon.

 • A  keresőoptimalizált honlap hasznos, információban gazdag  egyedi oldalakból álljon, az oldalak tartalma legyen világos és pontos.
 • Ügyeljünk a gondosan kiválasztott kulcsszavakra,amelyekre keresnek a látogatók
 • Title tag és alt attribútumai legyenek konkrétak és pontosak.
 • Megfelelő oldalhierarchia kialakítása
 • Képek, videók alt attribútumai
 • Megfelelő mennyiségű és minőségű linkek használata
 • URL megfelelő használata

Az eredmények megjelenítése

Amikor a látogató beírja a keresett kulcsszót, a programos kikeresik az indexből a megfelelő oldalakat, és megjelenítik a leginkább relevánsnak ítélt találatokat.

A relevanciáját több mint száz tényező határozza meg, ilyen például az  oldalak PageRank mutatója. A PageRank egy fontossági mérőszám, amely a más oldalakról az adott oldalra mutató linkek számán alapul. Vagyis minden olyan link, amely más webhelyről a webhely valamely oldalára mutat, növeli a PageRank mutató értékét. Viszont nem minden link egyenlő, a Google algoritmusai a felhasználók érdekében kiszűrik a spam jellegű linkeket és azokat, amelyek kedvezőtlenül befolyásolják a keresések eredményét. Azok a legértékesebb, hitelesebb linkek, amelyek a webhely által kínált tartalom minőségének köszönhetően hoznak létre.

Ahhoz, hogy a webhely jó rangsorolást kapjon a találatok között, fontos biztosítani, hogy a Google megfelelően feltérképezhesse és indexelhesse a webhelyet. A Search Console útmutatójában további segítséget kaphatunk.

 

Google találati lista – Minőségi irányelvek

Alapelvek

Az oldalak a felhasználók részére készüljenek és ne a keresőrobotoknak.

„Mennyiben segít ez a felhasználóimnak? Akkor is ezt tenném, ha nem lennének keresőmotorok?”

 

Google találati lista

Keresőoptimalizálás csekklista 13+1 lépésben
Burai Barbi SEO szakember, Honlap SEO

2 Comments

 1. luidgi

  – Hali, igaz, sok tíz éve nyomkodom a klaviatúrát, tudást ,nem tudok, nem szeretnék. ahogy beülök egy filmre, nem érdek, hogyan készítették, kikapcsolódni szeretnék. Azért nézek meg egy filmet, hogy felturbózza hormonjaimat, endorfin ,boldogság ,és társai.

  – A keresőknél is ez a vágy vezérel, nem akarok „fizetett=irreleváns” függőségi találatokat kapni. Nem akarok a „tömeg által” kergetett oldalakat megkapni.
  -Leginkább ami talán még a „kalózkórban” kb 2000évek, sokkal, könnyebb volt kapásból jót találni.

  – hogyan lehetne, informatikai tudás nélkül, néhány kapcsolóval, utasítással, amit a címsorba irkálunk, vagy anélkül, a tartalmakra keresni?
  utó-utó irat. NEm akarom a guglí vacak csokijait befogadni!
  ui: bár jól lehet keresni is meg kell tanulni, ám ez nem magyarázat a sok „falrs” találatra.

  Reply
  1. Burai Barbi SEO szakember (Post author)

   Kedves Luidgi,

   Értem és megértem mit szeretne, de sajnos erre nincs megoldás, ami mindenkinek megfelelhet. Beirhat bármit a keresőbe, amire tényleges találatot szeretne, de egy olyan keresőbe írja, ami egy tözsdei cég (Google) tulajdona. Ez egy magán tulajdon és az ő több, mint 200 tényezőből összeállított algoritmusa állítja fel azt a releváns organikus sorrendet, amire keresnek. A fizetett hirdetések pedig a fő bevételi forrásuk. Egészen odáig, míg az ő keresőrendszerüket használja, addig a feltételeiket is megszabhatják, hiszen a sajátuk.

   Reply

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  +  52  =  61

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .