Keresőbarát URL-ek kialakítása

Keresőbarát URL-ek kialakítása: Hogyan strukturáld az URL-eket a jobb rangsorolás érdekében

 

Az URL jelentése, mi az az URL?

Az URL (Uniform Resource Locator) az internetes világban elterjedt fogalom, amely egy weblap vagy egyéb online erőforrás pontos helyét és azonosítóját jelöli. Az URL megadja, hogy hol található a weboldal a világhálón, és hogyan lehet hozzáférni hozzá.

Az URL egyedülálló címként funkcionál, amely megkülönbözteti az egyes weboldalakat és erőforrásokat. Az URL-ek használatával a felhasználók könnyen navigálhatnak az interneten, és közvetlenül elérhetik a kívánt tartalmat.

Az URL-ek több részből állnak, amelyek a következők lehetnek:

 1. Protokoll: Az URL-ek kezdődhetnek egy protokollal, például „http://” vagy „https://”. A protokoll meghatározza a kommunikációs szabályokat és az adatátviteli módot a szerver és a kliens között.
 2. Tartomány név: Ez az rész az URL-ben a webhely nevét tartalmazza. Például, ha egy weboldal neve „peldaweboldal.hu”, akkor a tartomány név „peldaweboldal.hu” lenne.
 3. Almappa vagy útvonal: Egy weboldal struktúráját tükröző almappa vagy útvonal található az URL-ben. Ez a rész részletezi az adott oldal helyét a webhelyen belül. Például, ha egy weboldal tartalmaz egy „blog” nevű almappát, akkor az URL lehet: „/blog/cikk1”.
 4. Fájlnév: Az URL fájlnév része meghatározza a kívánt tartalom nevét. Például, ha egy weboldalon található egy kép és az URL tartalmazza a kép nevét, akkor az URL lehet: „/kepek/kep1.jpg”.

Az URL-ek tehát olyan kulcsfontosságú elemek, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára a weboldalak elérését és a tartalmakhoz való hozzáférést az interneten. A pontosan megadott URL-ek révén könnyen navigálhatunk az online világban, és megtalálhatjuk az általunk keresett információt vagy tartalmat.

A keresőbarát URL-ek előnyei

A keresőbarát URL-ek rendkívül előnyösek lehetnek a weboldalak számára, és számos pozitív hatást gyakorolhatnak a keresőmotorokban elért rangsorolásra és a felhasználói élményre. Íme néhány fő előnyük:

 1. Jobb rangsorolás a keresési eredményekben: A keresőmotorok, mint például a Google, figyelembe veszik az URL-eket a weboldalak rangsorolásakor. Ha keresőbarát URL-eket használsz, amelyek tükrözik a weboldal tartalmát és struktúráját, nagyobb esélyed van a magasabb pozíciók elérésére a keresési eredmények között. Az URL-ek releváns kulcsszavakat tartalmazhatnak, ami segíti a keresőmotorokat a tartalom értelmezésében és rangsorolásában.
 2. Növekvő weboldal látogatói szám: Az URL-ek könnyen megjegyezhetőek és kattinthatóak lehetnek a felhasználók számára. A keresőbarát URL-ek segítenek a felhasználóknak könnyebben megtalálni és elérni a kívánt tartalmat. Ezzel növelheted a weboldal látogatóinak számát, mivel a felhasználók inkább kattintanak az URL-ekre, amelyek érthetőek és relevánsak a keresett információval kapcsolatban.
 3. Jobb felhasználói élmény: A keresőbarát URL-ek javítják a felhasználói élményt és könnyebb navigációt biztosítanak. Az érthető és logikus URL-ek segítenek a felhasználóknak az oldalak közötti könnyű átváltásban, és megtalálni a várt tartalmat. Ez pozitív hatást gyakorol a felhasználók elégedettségére és hűségére, ami hosszú távon növelheti a weboldalak sikerét.
 4. Megoszthatóság és hivatkozások: A keresőbarát URL-ek könnyen megoszthatók más felhasználókkal és könnyen hivatkozhatók más weboldalakról. Ha az URL-ek érthetőek és stabilak, más felhasználók könnyen megoszthatják őket közösségi média platformokon vagy más webhelyeken. Emellett a stabil URL-ek biztosítják, hogy a hivatkozások és linkek helyesen működjenek, ami javítja a weboldal forgalmát és hitelességét.

A keresőbarát URL-ek tehát sok előnnyel járnak a weboldalak számára. Segítenek a jobb rangsorolás elérésében, növelik a látogatói számot és javítják a felhasználói élményt. Érdemes időt és energiát fordítani a keresőbarát URL-ek kialakítására és optimalizálására, hogy kihasználd ezeket az előnyöket, és sikeresen növeld a webes jelenlétet.

A keresőbarát URL-ek kialakítása

Ha keresőbarát URL-eket szeretnél kialakítani a weboldalad számára, érdemes követned néhány hasznos tippet. Ezek az irányelvek segítenek optimalizálni az URL-eket, hogy könnyen értelmezhetőek és hatékonyak legyenek a keresőmotorok számára. Íme néhány ajánlott gyakorlat:

 1. Használj rövid, könnyen olvasható URL-eket: Az URL-eknek lehetőleg rövideknek és tömöreknek kell lenniük. Ez könnyebbé teszi a felhasználók számára az URL-ek megjegyzését és beírását, valamint javítja a keresőmotorok általi értelmezést is. Kerüld a hosszú, nehezen olvasható URL-eket, amelyekben sok számsor vagy jelkombináció szerepel.
 2. Használj kulcsszavakat az URL-ekben: Próbálj meg releváns kulcsszavakat elhelyezni az URL-ekben. Ezek a kulcsszavak tükrözhetik a weboldal tartalmát és segíthetnek a keresőmotoroknak az oldal tartalmának értelmezésében. Például, ha egy étterem weboldalát promótálod, az URL lehet: „www.peldaretterem.hu/asztalfoglalas”.
 3. Kerüld a speciális karaktereket az URL-ekben: Az URL-ekben ne használj speciális karaktereket, mint például kötőjelet, csillagot vagy kérdőjelet. Ezek a karakterek zavaróak lehetnek a keresőmotorok és a felhasználók számára is. Használj inkább érthető, szóköz nélküli karaktereket az URL-ekben.
 4. Használj alkönyvtárakat az URL-ekben a tartalom kategorizálására: Ha a weboldaladnak hierarchikus struktúrája van, használj alkönyvtárakat az URL-ekben. Ez segít a felhasználóknak és a keresőmotoroknak megérteni az oldalak közötti kapcsolatot és az információ hierarchiáját. Például, ha egy hírportálnak van „technológia” kategóriája, az URL lehet: „www.peldahirportal.hu/hirek/technologia”.
 5. Használj azonosítókat az URL-ekben az oldalak egyedi azonosítására: Az URL-ekben használj egyedi azonosítókat az egyes oldalak megkülönböztetésére. Ez segíti a keresőmotorokat az URL-ek és az oldalak azonosításában, valamint lehetővé teszi, hogy egy oldal URL-je ne változzon, ha az oldal tartalma frissül. Például, ha egy blogbejegyzésnek van egyedi azonosítója, az URL lehet: „www.peldablog.hu/blog/123456”.

Fontos megjegyezni, hogy az URL-ek csak egy része a keresőoptimalizálásnak. Ezen kívül fontos még a minőségi tartalom, a releváns kulcsszavak használata és a weboldalak gyors betöltése is. Az URL-ek kialakítása azonban fontos eleme a keresőbarát weboldalak létrehozásának, amelyek könnyen érthetőek és magasabb rangsorolást érhetnek el a keresőmotorokban.

A nem keresőbarát URL-ek

A nem keresőbarát URL-ek komoly hátrányokkal járhatnak a weboldalak számára, hiszen nem felelnek meg a keresőmotorok ajánlott gyakorlatainak és előírásainak. Ezek az URL-ek nehezítik a keresőmotorok számára az oldal tartalmának megértését és értékelését, valamint negatívan befolyásolhatják a weboldalak rangsorolását a keresési eredmények között.

Néhány példa nem keresőbarát URL-ekre:

 1. Hosszú, nehezen olvasható URL-ek: Ha az URL-ek túl hosszúak és összetettek, akkor nehezen értelmezhetőek a felhasználók és a keresőmotorok számára. Például: „www.peldaweboldal.hu/aktualitasok/2021/07/cikk1234”.
 2. Kulcsszavak nélküli URL-ek: Az URL-ekben kulcsszavak használata fontos az oldal tartalmának és témájának jelzéséhez. Kulcsszavak nélküli URL-ek nehezebben azonosíthatók és rangsorolhatók a keresőmotorokban. Például: „www.peldaweboldal.hu/ID=123456”.
 3. Speciális karaktereket tartalmazó URL-ek: Speciális karakterek, például kötőjelek, csillagok vagy kérdőjelek használata az URL-ekben zavaró lehet a keresőmotorok és a felhasználók számára. Például: „www.peldaweboldal.hu/?cikk=1234”.
 4. Alkönyvtárakat nem használó URL-ek: Az alkönyvtárak használata az URL-ekben segíti a weboldalak struktúrájának és tartalmának áttekinthetőségét. Ha az URL-ek nem tartalmaznak alkönyvtárakat, akkor nehéz lehet megérteni az oldalak közötti kapcsolatot. Például: „www.peldaweboldal.hu/cikk1234” helyett „www.peldaweboldal.hu/cikkek/cikk1234”.
 5. Azonosítókat nem használó URL-ek: Az egyedi azonosítók használata az URL-ekben segíti a különböző oldalak megkülönböztetését és az URL-ek stabilitását. Ha az URL-ek nem tartalmaznak azonosítókat, akkor az oldal tartalma frissülhet, és az URL megváltozhat, ami problémákat okozhat a hivatkozásokkal és a rangsorolással. Például: „www.peldaweboldal.hu/cikkek/cikk1234” helyett „www.peldaweboldal.hu/cikkek/aktuális”.

A nem keresőbarát URL-ek használata hátráltathatja a weboldalak hatékony keresőoptimalizálását és rangsorolását a keresőmotorokban. Ezért fontos odafigyelni az URL-ek kialakítására és optimalizálására a keresőbarát gyakorlatok és irányelvek szerint. Ez lehetővé teszi, hogy a weboldalak könnyebben megtalálhatóak legyenek a felhasználók és a keresőmotorok számára, és növelheti a látogatók számát és a webes jelenlét hatékonyságát.

Végső gondolatok

Ahhoz, hogy sikeresen optimalizáld a weboldalad és javítsd a keresőmotorokban elért helyezését, fontos, hogy keresőbarát URL-eket alakíts ki. A keresőbarát URL-ek segítenek a weboldaladnak jobb rangsorolást elérni a keresési eredmények között, valamint növelik a látogatók számát és a felhasználói élményt. Fontos, hogy a következő gyakorlatokat alkalmazd:

 1. Használj rövid, könnyen olvasható URL-eket, amelyek könnyen megjegyezhetők és beírhatók a böngészőbe. Ez segíti a felhasználókat a navigációban és növeli a kattintási arányt a keresési eredmények között.
 2. Használj kulcsszavakat az URL-ekben, amelyek relevánsak a weboldal tartalmával és a felhasználói szándékkal. Ez segíti a keresőmotorokat a tartalom értelmezésében és a felhasználók számára is információt nyújt az URL-ben található tartalomról.
 3. Kerüld a speciális karaktereket az URL-ekben, mivel ezek zavaróak lehetnek a keresőmotorok és a felhasználók számára is. Használj érthető, szóköz nélküli karaktereket az URL-ekben.
 4. Használj alkönyvtárakat az URL-ekben, hogy strukturálva tükrözd a weboldalad tartalmát és hierarchiáját. Ez segíti a felhasználókat és a keresőmotorokat a könnyebb navigációban és a webhely struktúrájának megértésében.
 5. Használj egyedi azonosítókat az URL-ekben, amelyek segítenek az oldalak megkülönböztetésében és az URL-ek stabilitásának biztosításában. Ez megakadályozza a hibás linkeket és segíti a keresőmotorokat az URL-ek azonosításában.

A keresőbarát URL-ek kialakítása csak az egyik lépés a sikeres SEO-hoz. Ne feledd, hogy a minőségi tartalom, a releváns kulcsszavak és a jó felhasználói élmény is fontos tényezők. Együttműködve ezekkel a tényezőkkel javíthatod a weboldalad hatékonyságát és láthatóságát az online térben.

Keresőoptimalizáláshoz profi Seo szakembert keresel? Azonnal használható, gyors megoldások a Google irányelvei alapján.

 

 

Burai Barbi - SEO szakember

Burai Barbi – SEO szakember

Burai Barbi SEO mester

Elérhetőségeim:

 

 

Burai Barbi SEO szakember, SEO szakértő

Telefon: +36-30-242-9494

E-mail: info(kukac)honlapseo.hu

Web: HonlapSEO

100% elégedettségi garancia a HonlapSEO- tól

 

 

 

Eredményes keresőoptimalizáláshoz profi SEO szakembert keresel?

Vedd fel Velem a kapcsolatot az alábbi űrlap kitöltésével:  Alapcsomag
  Profi csomag
  Prémium csomag

  3 hónap
  6 hónap
  12 hónap

  Mentorálás
  SEO tanácsadás
  Kulcsszó kereső szolgáltatás
  Weboldal karbantartás


  Megismertem és elfogadom az adatvédelemmel kapcsolatos szabályzatot

  5  +  2  =  

   

  A megrendelésed fizetési kötelezettséggel járó, elektronikus úton megkötött szerződésnek minősül, melyre az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény 5. és 6. §-ában foglaltak irányadóak. A szerződés a távollevők között kötött szerződésekről szóló 45/2014. (II. 26.) Kormányrendelet hatálya alá tartozik. Ennek értelmében az elektronikus úton leadott megrendelések esetén a megrendelő 14 napon belül indoklás nélkül elállhat a szerződéstől, mely elállási jogot  30 napon keresztül biztosítom számodra. Elállási szándékodat a megrendeléstől számított 30 napon belül e-mailben jelezheted az info@honlapseo.hu címen vagy bármelyik, a honlapon feltüntetett elérhetőségen. A szerződést a megrendelő űrlap kitöltésével és a “Megrendelem a szolgáltatást!” gombra kattintással Burai Károlyné Ev- val (2027 Dömös, Táncsics M. u. 50., adószám: 6768775-1-31 ) kötöd.

  Burai Barbi SEO szakember, Honlap SEO

  Leave a Comment

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  1  +  9  =  

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .