Duplikált tartalom és a SEO összefüggése

Duplikált tartalom: Hogyan befolyásolja a SEO-dat?

A digitális korszakban, ahol az információk áradata ömlik ránk, a webhelyek sikerének kulcsa az egyedülálló és értékes tartalom létrehozása. Azonban a webes tartalomtengerben könnyen elveszhetünk, és beleeshetünk a duplikált tartalom csapdájába. Ez a rejtett SEO-gyilkos komoly károkat okozhat a webhelyed rangsorolásában, forgalmában és hírnevében, ha nem figyelünk oda rá.

Ebben a részletes cikkben feltárjuk a duplikált tartalom sötét oldalát, és megismerjük, hogyan befolyásolja a keresőoptimalizálást (SEO). Megismerkedünk a duplikált tartalom különböző típusaival, és feltárjuk a negatív hatásait. Ezenkívül praktikus stratégiákat fogunk adni a duplikált tartalom elkerülésére és kezelésére, hogy megvédd a webhelyedet a SEO-büntetéstől, és biztosítsd a sikeres online jelenlétet.

Készen állsz, hogy szembenézz a duplikált tartalommal, és megmentsd a webhelyedet a SEO-katasztrófától? Akkor merüljünk el a duplikált tartalom rejtélyes világában, és fedezzük fel a SEO titkait!

A duplikált tartalom nem minden esetben rossz. Bizonyos esetekben (például nyomtatóbarát oldalak, különböző paraméterekkel ellátott URL-ek) szükség lehet hasonló tartalmakra. A kulcs az, hogy a Google-t és más keresőmotorokat tájékoztasd arról, melyik a preferált, „eredeti” verzió azáltal, hogy a cikkben említett technikai megoldásokat használod.

Duplikált tartalom és a SEO összefüggése

Duplikált tartalom és a SEO összefüggése

Mi a duplikált tartalom?

A duplikált tartalom internetes oldalakon meglévő tartalom, ami jelentős mértékben megegyezik ugyanazon a webhelyen vagy különböző webhelyeken található más tartalmakkal. Ez a szöveges tartalmakra, képekre, videókra egyaránt vonatkozhat. Íme a legfontosabb tudnivalók a duplikált tartalomról:

 • Nemcsak teljes másolás: A duplikáció nem kizárólag azt jelenti, hogy szóról szóra lemásolsz egy tartalmat. Még ha minimális változtatásokkal is közlöd újra, a keresőmotorok akkor is duplikáltnak ítélhetik.
 • Formái:
  • Belső duplikáció: A saját webhelyeden belül több helyen is megjelenik ugyanaz a tartalom.
  • Külső duplikáció: A tartalmad egy másik webhelyen is jelen van.
 • Szándékosság:
  • Véletlen duplikáció: Technikai hibákból, paraméterekből, webhelystruktúrából adódhat.
  • Szándékos duplikáció: Helytelen SEO praktikák alkalmazásával törekednek jobb helyezések elérésére.

Miért fontos ez a SEO szempontjából?

A keresőmotorok, mint a Google, előnyben részesítik az egyedi, eredeti tartalmakat. A duplikált tartalom zavart okozhat, hiszen a keresőmotoroknak nehézséget okoz annak eldöntése, hogy ugyanazon tartalom több változata közül melyiket is mutassák meg a felhasználóknak a találati listán. Ez a következőket eredményezheti:

Indexelési problémák: Ha duplikált tartalom van jelen, a keresőmotorok csak az összes változatból egyet indexelnek, a többit figyelmen kívül hagyhatják.

Rontott helyezések: Nehezebb lehet jó helyezést elérni a keresési eredményekben (SERP)

SEO büntetés: Szélsőséges esetben a Google büntetést is adhat érte.

Duplikált tartalom és a SEO összefüggése

Duplikált tartalom és a SEO összefüggése

A duplikált tartalom típusai

A duplikált tartalom, mint a SEO réme, számos formát ölthet. Ismerjük meg a leggyakoribb típusokat, és nézzünk meg néhány példát, hogy jobban megértsük, mire kell odafigyelnünk:

1. Teljesen azonos tartalom

 • Példa: Ugyanaz a szöveg, kép vagy videó jelenik meg két vagy több webhelyen is. Ez a legegyértelműbb duplikáció, és a legnagyobb valószínűséggel vonja maga után a keresőmotorok büntetését.

2. Nagymértékben hasonló tartalom

 • Példa: A tartalom nagy része azonos, de vannak kisebb eltérések a szövegben, a képekben vagy a videókban. Ez a fajta duplikáció nehezebb felismerhető a keresőmotorok számára, de még mindig káros lehet a SEO-ra.

3. Önmagában duplikált tartalom

 • Példa: Ugyanazt a tartalmat több alkalommal is közzéteszed a saját webhelyeden. Ez a fajta duplikáció gyakran előfordul, ha nem frissíted rendszeresen a webhelyedet, vagy ha több kategóriába is besorolsz egy tartalmat.

4. Véletlenül duplikált tartalom

 • Példa: Duplikáció jön létre technikai hibákból, paraméterekből, webhelystruktúrából. Ez a fajta duplikáció a legkevésbé káros, de még mindig fontos megoldani, hogy elkerüld a zavart a keresőmotorok számára.

Egyéb példahelyzetek

 • Nyomtatóbarát verziók
 • Termékoldalak különböző nyelveken
 • Archivált tartalmak
 • Hivatkozások más webhelyekre

Fontos megjegyzés: A duplikált tartalom nem mindig rossz. Bizonyos esetekben (például nyomtatóbarát oldalak, különböző paraméterekkel ellátott URL-ek) szükség lehet hasonló tartalmakra. A kulcs az, hogy a Google-t és más keresőmotorokat tájékoztasd arról, melyik a preferált, „eredeti” verzió azáltal, hogy a cikkben említett technikai megoldásokat használod.

Hasznos tippek a duplikált tartalom elkerülésére

 • Készíts eredeti és egyedi tartalmat
 • Használj plágium ellenőrző eszközöket
 • Figyelj oda a webhelyed technikai beállításaira
 • Használd a canonical taget
 • Töröld a régi, nem használt tartalmakat

A duplikált tartalom elkerülése elengedhetetlen a sikeres SEO-hoz. A fenti tippek követésével megvédheted a webhelyedet a büntetéstől, és javíthatod a rangsorolását a keresőmotorok találati listáján.

A keresőmotorok az egyedi, értékes tartalmat szeretik. Légy kreatív, alkoss minőségi tartalmat, és ne feledd, hogy a duplikált tartalom a SEO sötét oldalához vezethet!

Duplikált tartalom és a SEO összefüggése

Duplikált tartalom és a SEO összefüggése

A duplikált tartalom hatásai a SEO-ra

A duplikált tartalom több szempontból is komoly veszélyeket rejt magában a SEO szempontjából. Íme, hogyan árthat az oldalad rangsorolásának:

1. Zavart okoz a keresőmotoroknak

Amikor a Google és más keresőmotorok több helyen észlelnek nagyon hasonló tartalmakat, nehéz dolguk lesz abban, hogy melyik legyen a „fő” verzió. Nem fogják tudni, hogy melyiket indexeljék a legmagasabb pozícióra a találati listán (SERP).

2. Kannibalizáció

Elképzelhető, hogy a saját oldalad különböző verziói fognak egymással versenyezni ugyanazokra a kulcsszavakra. Így, hiába vannak jó pozícióban egyes oldalrészek, a Google egyiket választja csak ki, a többi hátrébb sorolódik. Az összképben viszont kárt szenvedtél.

3. Helyezések romlása

A zűrzavar és a versengés eredményeképp a kulcsszavaidhoz kapcsolódó találati pozícióid romolhatnak. Az értékes organikus forgalmat veszítheted el, ha a duplikáció negatív hatásai bekövetkeznek.

4. Crawling budget pazarlás

A Google meghatározott keretet, ún. crawl budgetet biztosít egy oldal átvizsgálására. Ha túl sok a duplikáció, ezt a keretet feleslegesen pazaroljuk el, hiszen olyan oldalakat is feltérképeznek a robotok, amik nem adnak hozzá plusz értéket a rangsorolás szempontjából.

5. Link equity felhígulása

A linképítés fontos eleme a SEO-nak. Ha azonban a bevezetett linkek több hasonló oldal között szóródnak szét, a „link juice” nem fog tudni egy ponton összpontosulni, ami rontja a lehetőségeidet.

6. SEO büntetés

Extrém esetben, ha a Google szándékosnak véli a duplikációt és azt, hogy ezzel a helyezéseidet próbálod manipulálni, büntetést is kiszabhat. Ilyenkor drasztikusan romlanak a pozícióid vagy teljesen eltűnik az oldalad a találati listáról.

Fontos megjegyezni

A duplikátum nem mindig tudatos akció. Lehetnek technikai okok is a hátterében, amiket fontos felderíteni és kijavítani.

A Google nem mindig büntet duplikált tartalomért. Elsősorban akkor van baj, ha manipulációs szándékot vél felfedezni.

Ha szeretnéd kideríteni, van-e duplikátum problémája az oldaladon, használj dedikált eszközöket (pl. Siteliner, Copyscape), vagy végezz manuális ellenőrzéseket is.

Duplikált tartalom és a SEO összefüggése

Duplikált tartalom és a SEO összefüggése

Hogyan kerüljük el a duplikált tartalmat?

A duplikált tartalom elkerülése elengedhetetlen a sikeres SEO-hoz. Szerencsére számos stratégia létezik, amelyeket követve minimalizálhatod a kockázatot, és megvédheted a webhelyedet a negatív következményektől. Íme néhány hatékony tipp:

1. Tervezz és gondolkodj előre

Mielőtt belekezdenél a tartalomkészítésbe, szánj időt a témáid alapos megtervezésére. Gondolkodj el azon, hogy milyen tartalmak illeszkednek a webhelyed céljaihoz és célközönségedhez. Így elkerülheted a felesleges tartalomduplikációt.

Használj kulcsszókutató eszközöket, hogy megtaláld a releváns kulcsszavakat, amelyekre érdemes tartalmat készíteni. Ez segít abban, hogy egyedi és releváns tartalmakat hozz létre, amelyek nem fognak versengeni a már meglévő tartalmakkal a találati listákon.

2. Légy kreatív és eredeti

Ne másolj és illessz be tartalmakat más webhelyekről. A Google és más keresőmotorok értékelik az egyediséget és az eredetiséget. Készíts saját, egyedi tartalmakat, amelyek értéket adnak a felhasználóknak.

Használd a saját tapasztalataidat, tudásodat és gondolataidat a tartalomkészítés során. Ez segít abban, hogy egyedi és hiteles tartalmakat hozz létre, amelyek kiemelkednek a tömegből.

3. Figyelj a technikai beállításokra

Győződj meg róla, hogy a webhelyed megfelelően van beállítva a duplikált tartalom elkerülése érdekében. Használd a canonical taget, hogy megmutasd a keresőmotoroknak, hogy melyik az eredeti URL-cím az adott tartalomhoz.

Használd a noindex taget a nem indexelendő oldalakon, hogy elkerüld a felesleges indexelést.

Ellenőrizd a webhelyed robots.txt fájlját, hogy megbizonyosodj róla, hogy a keresőmotorok nem férnek hozzá a nem kívánt oldalakhoz.

4. Használj plágium ellenőrző eszközöket

Számos online plágium ellenőrző eszköz áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek abban, hogy azonosítsd a duplikált tartalmakat a webhelyeden. Ezek az eszközök összehasonlítják a tartalmadat más webhelyeken található tartalmakkal, és jelzik, ha bármilyen egyezést találnak.

Használd ezeket az eszközöket rendszeresen, hogy megelőzd a duplikált tartalom okozta problémákat.

5. Frissítsd és javítsd a régi tartalmakat

Az idő múlásával a tartalmak elavulhatnak és irrelevánssá válhatnak. Rendszeresen frissítsd a régi tartalmakat, hogy naprakész információkat nyújts a felhasználóknak.

Ha van olyan tartalmad, amely duplikált, de értékes információkat tartalmaz, próbáld meg átírni, hogy egyedivé váljon.

6. Légy óvatos a harmadik féltől származó tartalmakkal

Ha harmadik féltől származó tartalmakat használsz a webhelyeden, győződj meg róla, hogy az eredeti és nem duplikált. Ha nem vagy biztos benne, akkor fordulj a tartalom tulajdonosához engedélyért a használatához.

Duplikált tartalom és a SEO összefüggése

Duplikált tartalom és a SEO összefüggése

Hogyan kezeljük a meglévő duplikált tartalmat?

Ha már duplikált tartalmat találtál a webhelyeden, ne aggódj! Nem minden veszett el. Számos stratégia létezik a meglévő duplikált tartalom kezelésére, és a SEO-d megvédésére. Íme néhány tipp:

1. Azonosítsd a duplikált tartalmakat

Az első lépés a duplikált tartalmak azonosítása a webhelyeden. Használhatsz plágium ellenőrző eszközöket, vagy manuálisan is kereshetsz duplikációkat.

Figyelj oda a következő jelekre:

  • Ugyanaz a szöveg, kép vagy videó jelenik meg két vagy több webhelyen is.
  • A tartalom nagy része azonos, de vannak kisebb eltérések.
  • Ugyanazt a tartalmat több alkalommal is közzéteszed a saját webhelyeden.

2. Döntsd el, mit tegyél

Miután azonosítottad a duplikált tartalmakat, el kell döntened, hogy mit tegyél velük. Négy fő lehetőséged van:

Távolítsd el a duplikált tartalmat: Ez a legjobb megoldás, ha lehetséges. Ha a duplikált tartalom nem ad értéket a felhasználóknak, akkor egyszerűen töröld.
Írd át a duplikált tartalmat: Ha a duplikált tartalom értékes információkat tartalmaz, próbáld meg átírni, hogy egyedivé váljon. Használj más szavakat, mondatformákat és példákat.
Használd a canonical taget: A canonical tag segítségével megmutathatod a keresőmotoroknak, hogy melyik az eredeti URL-cím az adott tartalomhoz. Ez akkor hasznos, ha a duplikált tartalmat nem tudod eltávolítani vagy átírni.
Használd a noindex taget: A noindex tag segítségével megakadályozhatod, hogy a keresőmotorok indexeljék a duplikált tartalommal rendelkező oldalakat. Ez akkor hasznos, ha a duplikált tartalmat nem tudod eltávolítani, átírni, és nem akarod, hogy a keresőmotorok megtalálják.

3. Cselekedj

Miután eldöntötted, hogy mit teszel a duplikált tartalmakkal, cselekedj! Távolítsd el, írd át, vagy jelöld meg a canonical/noindex tagekkel a tartalmakat a webhelyeden.

4. Kövesd nyomon az eredményeket

Fontos, hogy kövesd nyomon az eredményeket, miután elvégezted a változtatásokat. Ellenőrizd a webhelyed rangsorolását a keresőmotorokban, és figyeld meg a forgalmat. Ez segít abban, hogy megtudd, hogy a duplikált tartalom kezelésére tett lépések hatékonyak-e.

További tippek

 • Légy óvatos a jövőben: A jövőben kerüld a duplikált tartalom létrehozását. Kövesd a fenti stratégiákat a duplikált tartalom elkerülésére.
 • Frissítsd a webhelytérképedet: Miután elvégezted a változtatásokat a duplikált tartalmakkal, frissítsd a webhelytérképedet, hogy a keresőmotorok tudjanak róla.
 • Légy türelmes: Lehet, hogy időbe telik, amíg a keresőmotorok frissítik az indexüket, és tükrözik a webhelyeden végrehajtott változtatásokat.

A duplikált tartalom komoly problémát jelenthet a SEO szempontjából, de nem kell pánikba esni. A fenti stratégiák követésével hatékonyan kezelheted a meglévő duplikált tartalmakat, és megvédheted a webhelyedet a SEO-büntetéstől.

Összefoglalás röviden

A duplikált tartalom komoly fenyegetést jelenthet a webhelyed SEO-jára. A Google és más keresőmotorok az egyedi, értékes tartalmakat részesítik előnyben, a duplikáció pedig zavart okozhat, és büntetést is vonhat maga után.

A duplikált tartalom típusai

 • Teljesen azonos tartalom
 • Nagymértékben hasonló tartalom
 • Önmagában duplikált tartalom
 • Véletlenül duplikált tartalom

A duplikált tartalom hatásai a SEO-ra

 • Zavart okoz a keresőmotoroknak
 • Kannibalizáció
 • Helyezések romlása
 • Crawling budget pazarlás
 • Link equity felhígulása
 • SEO büntetés

Hogyan kerüljük el a duplikált tartalmat

 • Tervezz és gondolkodj előre
 • Légy kreatív és eredeti
 • Figyelj a technikai beállításokra
 • Használj plágium ellenőrző eszközöket
 • Frissítsd és javítsd a régi tartalmakat
 • Légy óvatos a harmadik féltől származó tartalmakkal

Hogyan kezeljük a meglévő duplikált tartalmat

 • Azonosítsd a duplikált tartalmakat
 • Döntsd el, mit tegyél
 • Cselekedj
 • Kövesd nyomon az eredményeket

Végső gondolatok

A duplikált tartalom elkerülése elengedhetetlen a sikeres SEO-hoz. A fenti stratégiák követésével minimalizálhatod a kockázatot, és megvédheted a webhelyedet a negatív következményektől. Ne feledd, hogy a Google és más keresőmotorok az egyedi, értékes tartalmakat értékelik, amelyek hasznosak a felhasználók számára.

Hasznos források a duplikált tartalomról:

Fontos Megjegyzés: A duplikált tartalom nem mindig káros a SEO-ra. Bizonyos esetekben (például nyomtatóbarát oldalak, különböző paraméterekkel ellátott URL-ek) szükség lehet hasonló tartalmakra. A kulcs az, hogy a Google-t és más keresőmotorokat tájékoztasd arról, melyik a preferált, „eredeti” verzió azáltal, hogy a fent említett technikai megoldásokat használod.

Ha további kérdéseid vannak a duplikált tartalommal kapcsolatban, vagy segítségre van szükséged a webhelyed SEO-jának optimalizálásában, fordulj hozzám bizalommal!

Keresőoptimalizáláshoz profi Seo szakembert keresel? Azonnal használható, gyors megoldások a Google irányelvei alapján.

 

 

Burai Barbi - SEO szakember

Burai Barbi – SEO szakember

Burai Barbi SEO mester

Elérhetőségeim:

 

 

Burai Barbi SEO szakember, SEO szakértő

Telefon: +36-30-242-9494

E-mail: info(kukac)honlapseo.hu

Web: HonlapSEO

100% elégedettségi garancia a HonlapSEO- tól

 

 

 

Eredményes keresőoptimalizáláshoz profi SEO szakembert keresel?

Vedd fel Velem a kapcsolatot az alábbi űrlap kitöltésével:  Alapcsomag
  Profi csomag
  Prémium csomag

  3 hónap
  6 hónap
  12 hónap

  Mentorálás
  SEO tanácsadás
  Kulcsszó kereső szolgáltatás
  Weboldal karbantartás


  Megismertem és elfogadom az adatvédelemmel kapcsolatos szabályzatot

  5  +  4  =  

   

   

  .

  Burai Barbi SEO szakember, Honlap SEO

  Leave a Comment

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    +  82  =  87

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .