Technikai SEO webáruházaknak

Technikai SEO webáruházaknak: Részletes útmutató a keresőmotorok kedvéért

A mai digitális világban a webáruházak sikere nagymértékben függ a keresőmotorokban elfoglalt helyüktől. A vásárlók többsége online keres a termékek és szolgáltatások iránt, és a keresőmotorok rangsorolási algoritmusai határozzák meg, hogy melyik webáruház jelenik meg a találatok élén. A technikai SEO ezen a ponton lép be a képbe.

A technikai SEO a keresőmotorok optimalizálásának (SEO) egy olyan ága, amely a webhely alapvető szerkezetére és infrastruktúrájára összpontosít. Célja, hogy a webhelyet minél könnyebben elérhetővé és átkutathatóvá tegye a keresőmotorok számára, ezáltal javítva a keresőmotorok rangsorolását és a weboldalsebességet.

Miért fontos a technikai SEO a webáruházak számára?

A technikai SEO számos előnnyel jár a webáruházak számára, többek között:

Javított keresőmotor-rangsorolás: A technikai SEO optimalizálása segíthet abban, hogy webáruházad a keresőmotorok találatok élén jelenjen meg, ami több forgalmat és konverziót eredményezhet.

Gyorsabb weboldalsebesség: A technikai SEO javíthatja a weboldalad betöltési idejét, ami jobb felhasználói élményt nyújt, és csökkentheti a visszapattanási arányt.

Továbbfejlesztett mobilteljesítmény: A technikai SEO optimalizálása a mobil webhelyed teljesítményének javítását is magában foglalja, ami fontos, mivel a vásárlók egyre nagyobb hányada vásárol mobil eszközökről.

Javított felhasználói élmény: A technikai SEO optimalizálása összességében jobb felhasználói élményt nyújthat a vásárlóknak, ami növelheti a vásárlói lojalitást és a konverziókat.

Hogyan befolyásolja a technikai SEO a keresőmotorok rangsorolását és a weboldalsebességét?

A keresőmotorok bonyolult algoritmusokat használnak a webhelyek rangsorolására a keresési eredményekben. Ezek az algoritmusok számos tényezőt vesznek figyelembe, beleértve a webhely tartalmát, minőségét és a technikai SEO-t. A technikai SEO optimalizálása segíthet abban, hogy webáruházad megfeleljen ezeknek a tényezőknek, és javítsa a keresőmotorok rangsorolását.

A weboldalsebesség is fontos szerepet játszik a keresőmotorok rangsorolásában. A lassú betöltődő webhelyek rosszabb rangsorolást kapnak, és kevesebb forgalmat és konverziót érnek el. A technikai részek SEO optimalizálása segíthet a weboldalad betöltési idejének javításában, és gyorsabbá tételében a vásárlók számára.

A webáruházak technikai SEO előnyei 

A technikai részek SEO- ja számos előnnyel jár a webáruházak számára, többek között:

Több forgalom: A jobb keresőmotor-rangsorolás több forgalmat eredményez webáruházad számára.

Több konverzió: A gyorsabb weboldalsebesség és a jobb felhasználói élmény több konverzióhoz vezethet.

Javított márkaimázs: A professzionális webhely jobb márkaimázst kölcsönözhet webáruházadnak.

Csökkentett költségek: A technikai SEO optimalizálása segíthet a SEO-költségek csökkentésében, mivel kevesebb szükség lesz a fizetett hirdetésekre.

A technikai SEO elengedhetetlen minden sikeres webáruház számára. A technikai SEO optimalizálása segíthet a keresőmotorok rangsorolásának javításában, a weboldalsebesség növelésében és a jobb felhasználói élmény nyújtásában, ami több forgalmat, konverziót és vásárlói lojalitást eredményez. Ha a webáruházad komoly sikerét tervezed, a technikai kérdések optimalizálása az egyik legfontosabb teendőd.

Technikai SEO ellenőrzőlista – Technikai SEO webáruházaknak

Webhelysebesség

A webáruházad sikere nagymértékben függ attól, hogy az oldal mennyire tölt be gyorsan. A látogatók hajlamosak gyorsan elhagyni a lassan betöltődő webhelyeket, ami magas visszapattanási arányhoz (bounce rate) és elveszett értékesítésekhez vezet. A technikai SEO elősegítheti a webhelysebesség optimalizálását a következő módokon:

 • A webhely betöltési idejének mérése: Használj eszközöket, mint például a Google PageSpeed Insights, a WebPageTest vagy a GTmetrix, hogy átfogó képet kapj webhelyed aktuális teljesítményéről. Ezek az eszközök megadják a betöltési időt, és konkrét fejlesztési javaslatokat kínálnak.

 • A webhely sebességének optimalizálása:

  • Képek tömörítése: A nagy képek lelassíthatják a webhelyet. Használj képtömörítő eszközöket a kép méretének csökkentése érdekében a minőség jelentős csorbítása nélkül.
  • Böngésző gyorsítótárazás (caching) engedélyezése: Ezzel a beállítással a böngésző a felhasználó számítógépén tárolja a webhely bizonyos elemeit, gyorsabbá téve az azt követő látogatások betöltését.
  • JavaScript és CSS minifikálása: A kódban a szóközök és megjegyzések törlése csökkentheti a fájlméretet, javítva a betöltési sebességet.
  • Tartalomszolgáltató hálózat (CDN) használata: A CDN-ek szerverek globális hálózatán keresztül továbbítják a webhelyedet, csökkentve a betöltési idők késedelmét (latency), különösen a földrajzilag távoli látogatóknál
 • A mobilteljesítmény optimalizálása:

  • Adaptív (responsive) webdesign: Győződj meg róla, hogy webhelyed különféle képernyőméretekhez igazodik, ezzel gördülékeny élményt biztosítva a látogatóknak.
  • Accelerated Mobile Pages (AMP) használata: Az AMP egy Google-projekt, amely a mobil webhelyek gyorsabb betöltését segíti elő a mobil keresési eredményekben.

Fontos: A webhelysebesség figyelemmel kísérése hosszú távú feladat. Rendszeresen ellenőrizd, hogy az optimalizálási törekvéseid meghozzák-e a kívánt eredményt, és szükség esetén további finomításokat végezz.

Letöltési sebesség és a SEO közötti szoros kapcsolat miatt webáruházad hosszú távú sikerének kritikus része a beöltési idő javítására való koncentrálás.

Keresőoptimalizálás (SEO)

A keresőoptimalizálás (SEO) a webhelyed tartalmának és felépítésének optimalizálása, hogy javítsa láthatóságát a releváns keresőkben, mint amilyen a Google. A technikai SEO biztosítja az erős alapot, ezen technológiai tényezők mellett pedig a következőket érdemes optimalizálnod:

A webhely feltérképezése és indexelése

Webhelytérkép (sitemap) létrehozása: A webhelytérkép XML-fájl, amely felsorolja a webhelyed összes oldalát. Ez segíti a keresőmotorokat, hogy felfedezzék webhelyed tartalmát.

robots.txt fájl konfigurálása: A robots.txt fájl megmondja a keresőrobotoknak, hogy a webhely mely részeit szabad, illetve nem szabad indexelniük.

A webhely strukturális adatainak optimalizálása

Séma jelölés (schema markup) használat: A séma jelölés egyfajta kód, amit hozzá tudsz adni a weboldalad HTML-jéhez, hogy a keresőmotorok jobban megértsék a tartalmadat. Ez gazdagabb keresési eredményeket (rich snippet) jeleníthet meg, amelyek releváns információkat tartalmaznak a termékeidről, mint pl. az ár, vélemények és a készlet.

A meta leírások és címek optimalizálása

Kattintásra ösztönző meta leírások írása: A meta leírás a keresési eredményekben a title cím alatt megjelenő rövid szöveg. Győződj meg róla, hogy leírásaid vonzóak, relevánsak és kulcsszavakat tartalmaznak.

Egyedi title címképek készítése: Minden oldaladnak legyen egyedi title címkéje, amelyek pontosan leírják a tartalmát.

A belső linkek optimalizálása

Helyes horgony szöveg használata: A horgony szöveg az a szöveg, amire kattintva átkerülsz egy másik oldalra. Használj leíró és kulcsszóban gazdag horgony szövegeket.

Releváns belső linkek kialakítása: Linkeld össze logikai sorrendben az oldalakat egymással – ez segít a felhasználóknak is a navigációban, és a keresőmotorok is jobban megértik a weboldalad struktúráját.

A SEO egy folyamatos folyamat. Folyamatosan kutatnod kell a célközönséged számára releváns kulcsszavakat, minőségi tartalmakat kell gyártanod és optimalizálnod azokat, valamint figyelned kell a keresőmotorok algoritmusainak változásaira, ezeket beépítve stratégiádba.

Technikai hibák

A technikai hibák olyan problémák, amelyek akadályozzák a keresőmotorokat abban, hogy feltérképezzék, indexeljék és rangsorolják a webhelyedet. Ezek a hibák negatív hatással lehetnek a keresőmotorok helyezésedre, a weboldalsebességre és a felhasználói élményre.

Néhány gyakori technikai hiba

404-es hibák: Ezek akkor fordulnak elő, amikor egy felhasználó olyan oldalra próbál meg látogatni, amely nem létezik. A 404-es hibák frusztrálóak a felhasználók számára, és rossz jelzést küldenek a keresőmotoroknak.

301 átirányítások: Ezek akkor fordulnak elő, amikor egy régi oldal új URL-re van átirányítva. A 301 átirányítások helyes használata fontos a keresőmotorok optimalizálása (SEO) szempontjából.

Kanonikus URL-ek: Ezek jelzik a keresőmotoroknak, hogy melyik weboldal az eredeti verzió, ha több verziója is létezik ugyanazon tartalomnak. A kanonikus URL-ek használata segít elkerülni a tartalom duplikálódását.

Törött linkek: Ezek olyan linkek, amelyek olyan oldalra mutatnak, amely nem létezik. A törött linkek frusztrálóak a felhasználók számára, és rossz jelzést küldenek a keresőmotoroknak.

Mobilbarát webhely: Fontos, hogy a webhelyed mobilbarát legyen, mivel a vásárlók egyre nagyobb hányada vásárol mobil eszközökről.

A technikai hibák azonosítása és javítása

Számos eszköz áll rendelkezésre a technikai hibák azonosítására, többek között:

Google Search Console: Ez egy ingyenes eszköz a Google-tól, amellyel ellenőrizheted a webhelyed hibáit, és követheted a keresőmotorok indexelését.

Screaming Frog: Ez egy asztali eszköz, amellyel feltérképezheted a webhelyedet, és azonosíthatod a technikai hibákat.

SEMrush: Ez egy SEO-eszköz, amellyel feltérképezheted a webhelyedet, azonosíthatod a technikai hibákat, és követheted a keresőmotorok helyezésedet.

A technikai hibák javítása fontos a webhelyed teljesítményének és SEO-jának javítása érdekében.

Tippek a technikai hibák megelőzéséhez

 • Rendszeresen frissítsd a webhelyedet.
 • Használj megbízható webhostingt.
 • Készíts biztonsági mentést a webhelyedről.
 • Teszteld a webhelyedet különböző böngészőkben és eszközökön.
 • Kövesd a Google Webmaster Guidelines irányelveit.

A technikai hibák elkerülése segíthet abban, hogy webhelyed zökkenőmentesen működjön, és jó benyomást keltsen a látogatókban.

Mobilbarát webhely

Egy mobilbarát (mobilra optimalizált) webhellyel elengedhetetlen rendelkezned, mivel egyre többen böngésznek és vásárolnak okostelefonról vagy tabletről. A nem megfelelően működő weboldal magas visszapattanási arányt, gyenge felhasználói élményt, és alacsonyabb konverziót eredményezhet. Íme, mire érdemes figyelni:

Mobilitási tesztek használata

A Google mobilbarát tesztje megmutatja, hogy a Google hogyan látja a weboldalad mobilverzióját. ( https://search.google.com/test/mobile-friendly )

További eszközök, mint például a BrowserStack vagy CrossBrowserTesting, segíthetnek tesztelni, hogy a weboldalad valódi eszközökön, különböző felbontással hogyan jelenik meg.

Mobilbarát webhely optimalizálása

Adaptív (responsive) kialakítás: Ez a megközelítés azt jelenti, hogy webhelyed automatikusan alkalmazkodik a használó képernyőméretéhez, biztosítva ezáltal a konzisztens élményt minden eszközön.

Érintőképernyős navigáció: A gombok és linkek legyenek megfelelő méretűek és jól elkülönüljenek egymástól, hogy könnyen megérinthetők legyenek.

A tartalom könnyen olvasható legyen: Használj nagyobb betűméretet, és ügyelj a megfelelő kontrasztra.

Kerüld a csak Flash-en alapuló elemeket: Ezek nem jelennek meg minden mobileszközön.

Optimalizáld a kép méreteket: A nagy képek lassíthatják a weboldalt, ezért győződj meg róla, hogy mobilbarát módon lettek tömörítve.

A mobilbarát webhely előnyei

Jobb felhasználói élmény: Akik könnyen megtalálják a keresett információt és zökkenőmentesen tudnak navigálni a webáruházadon belül nagyobb valószínüséggel térnek vissza vásárlóként.

Javított keresőmotor-rangsorolás: A Google előnyben részesíti a mobilbarát webhelyek helyezését, így ez kritikus a kereshetőséged szempontjából.

Több konverzió: Egy jól használható mobil weboldal növelheti a bevételeidet.

Versenyszerűbb előny: Egy erős mobilélmény felülmúlhatja a nem megfelelően optimalizált webáruházakat.

A mobilbarát oldal már nem lehetőség, hanem elvárás. Az elsődleges fókuszod a felhasználói élmény kell, hogy legyen, és ehhez megfelelő technológiai környezetre van szükséged. Ha esetleg segítségre van szükséged a kivitelezésben, keress fel egy webfejlesztőt.

Biztonság

Az online vásárlóknak bizalomra van szükségük ahhoz, hogy érzékeny személyes és pénzügyi információkat adjanak meg webáruházadban. A biztonság megsértése károsíthatja a hírnevedet, elriaszthatja a vásárlókat, és akár jogi következményekkel is járhat. Íme, mire érdemes figyelni:

SSL tanúsítvány: Az SSL (Secure Sockets Layer) tanúsítvány titkosítja a webhelyed és a felhasználók böngészője közötti kapcsolatot. Ez segít megakadályozni, hogy a hackerek elfogják a felhasználók adatait. A lakat ikon és a „https” előtag az URL-ben azt jelzi, hogy a webhelyed SSL-védett.

Biztonságos fizetési átjáró: Használj megbízható fizetési szolgáltatásokat, mint a PayPal vagy a Stripe, a hitelkártya-tranzakciók feldolgozásához. Ezek a szolgáltatók titkosítják a fizetési adatokat, és segítenek megelőzni a csalásokat.

Jelszó-erősség: Ösztönözd a vásárlóidat erős, nehezen kitalálható jelszavak létrehozására. Admin felületen kötelezővé teheted, hogy rendszeres időközönként meg kelljen változtatni a jelszavakat.

Rendszeres biztonsági mentés: Rendszeresen készíts biztonsági másolatot webhelyedről és az ügyfelekkel kapcsolatos adatokról. Ez segít a helyreállításban, ha a webhelyét feltörik.

Rendszeres frissítések: Győződj meg róla, hogy a webhelyed szoftvere naprakész a legújabb biztonsági javításokkal. Ez magában foglalja a webáruház-platformot, a bővítményeket és a témákat.

Web Application Firewall (WAF): A WAF segíthet észlelni és megelőzni a gyakori webtámadási fajtákat.

A biztonság további előnyei

A vásárlók bizalmának növelése: A vásárlók nagyobb valószínűséggel vásárolnak egy biztonságosnak tűnő webhelyen.

A hírneved védelme: A biztonság megsértése károsíthatja a hírnevedet, és nehezebbé teheti az új ügyfelek megszerzését.

Csökkentett jogi kockázat: Ha nem teszel megfelelő lépéseket a webhelyed biztonságának érdekében, jogi felelősséggel is szembenézhetsz.

Tippek a webáruház biztonságosabbá tételéhez

 • Tartsd biztonságban a személyes adataidat.
 • Képezd ki alkalmazottaidat a biztonságos felhasználói szokásokra.
 • Kerüld a nyilvános Wi-Fi használatát érzékeny feladatok ellátásához.

A biztonság folyamatos folyamat. Rendszeresen felül kell vizsgálnod a webhelyed biztonságát, hogy megbizonyosodj róla, hogy naprakész, és megóvod webáruházad hitelességét.

További tippek a technikai SEO javításához

A fent említett alapvető technikai SEO elemeken túlmenően még sok mindent tehetsz a webhelyed teljesítményének javítása érdekében. Íme néhány további tipp:

Sebességoptimalizálás

Használj képtömörítést: A nagy képek lelassíthatják a webhely betöltését. Használj képtömörítő eszközöket a fájlméret csökkentésére a minőség jelentős csorbítása nélkül.

Optimalizáld a CSS és JavaScript fájlokat: Tömörítsd és minifikáld a CSS és JavaScript fájlokat a fájlméret csökkentése érdekében.

Használj böngésző gyorsítótárazást (caching): Ez a beállítás lehetővé teszi a felhasználó böngészőjének, hogy a webhely bizonyos elemeit a számítógépén tárolja, gyorsabbá téve a későbbi látogatásokat.

Használj CDN-t (Content Delivery Network): A CDN-ek szerverek globális hálózatán keresztül továbbítják a webhelyedet, csökkentve a betöltési idő késedelmét (latency), különösen a földrajzilag távoli látogatók számára.

Struktúra és navigáció

Használj egyértelmű URL-eket: Az URL-eknek leírónak és relevánsnak kell lenniük a tartalomhoz, amelyre mutatnak.

Hozz létre webhelytérképet (sitemap): A webhelytérkép XML-fájl, amely felsorolja a webhelyed összes oldalát. Ez segíti a keresőmotorokat abban, hogy felfedezzék webhelyed tartalmát.

Használj belső linkeket: A belső linkek segítenek a keresőmotoroknak megérteni a webhelyed struktúráját, és a látogatókat a webhelyen tartják.

Optimalizáld a kenyérmorzsa navigációt: A kenyérmorzsa navigáció segít a látogatóknak megérteni, hogy hol tartanak a webhelyen, és könnyebben navigálni.

Séma jelölés

Használj séma jelölést a gazdagabb keresési eredményekhez: A séma jelölés egyfajta kód, amit hozzáadhatsz a weboldalad HTML-jéhez, hogy a keresőmotorok jobban megértsék a tartalmadat. Ez gazdagabb keresési eredményeket (rich snippet) jeleníthet meg, amelyek releváns információkat tartalmaznak a termékeidről, mint pl. az ár, vélemények és a készlet.

Mobilbarát webhely

Győződj meg róla, hogy webhelyed mobilbarát: A vásárlók egyre nagyobb hányada vásárol mobil eszközökről. A mobilbarát webhely fontos a keresőmotorok helyezése és a felhasználói élmény szempontjából.

Egyéb tippek

Rendszeresen ellenőrizd a webhelyed hibáit: Használj eszközöket, mint a Google Search Console, a Screaming Frog vagy a SEMrush a technikai hibák azonosítására és javítására.

Kövesd a Google Webmaster Guidelines irányelveit: A Google Webmaster Guidelines irányelvei hasznos útmutatást nyújtanak a webhelyed keresőmotorok számára történő optimalizálásához.

Maradj naprakész a SEO legújabb trendjeivel: A SEO folyamatosan változik, ezért fontos, hogy naprakész maradj a legújabb trendekkel és bevált módszerekkel.

Ezek a tippek segítenek javítani a webhelyed technikai SEO-ját, és javítani a keresőmotorok helyezését, a forgalmat és a konverziót.

Ne feledd, hogy a SEO egy folyamatos folyamat. Rendszeresen kell figyelned webhelyed teljesítményére, és el kell végezned a szükséges módosításokat a lehető legjobb eredmények elérése érdekében.

Következtetés – Technikai SEO webáruházaknak

A technikai SEO elengedhetetlen a webáruházak sikeréhez. A fentiekben részletesen bemutattam a legfontosabb elemeket, amikre oda kell figyelni, hogy webhelyed optimalizált legyen a keresőmotorok számára.

A technikai SEO nem csupán a keresőmotorok helyezései javítását szolgálja, de a felhasználói élményt is nagyban befolyásolja. A gyorsan betöltődő, mobilbarát és könnyen navigálható weboldal pozitív benyomást kelt a vásárlókban, és növeli a vásárlási hajlandóságot.

Ne feledd, a SEO egy folyamatos folyamat, ezért fontos, hogy naprakész maradj a legújabb trendekkel és bevált módszerekkel. Rendszeresen ellenőrizd a webhelyed teljesítményét, és végezz el minden szükséges módosítást, hogy a lehető legjobb eredményeket érhesd el.

Ha további segítségre van szükséged a technikai SEO-val kapcsolatban, fordulj bizalommal egy SEO szakértőhöz.

Íme néhány további forrás, ami hasznos lehet:

Keresőoptimalizáláshoz profi Seo szakembert keresel? Azonnal használható, gyors megoldások a Google irányelvei alapján.

 

 

Burai Barbi - SEO szakember

Burai Barbi – SEO szakember

Burai Barbi SEO mester

Elérhetőségeim:

 

 

Burai Barbi SEO szakember, SEO szakértő

Telefon: +36-30-242-9494

E-mail: info(kukac)honlapseo.hu

Web: HonlapSEO

100% elégedettségi garancia a HonlapSEO- tól

 

 

 

Eredményes keresőoptimalizáláshoz profi SEO szakembert keresel?

Vedd fel Velem a kapcsolatot az alábbi űrlap kitöltésével:  Alapcsomag
  Profi csomag
  Prémium csomag

  3 hónap
  6 hónap
  12 hónap

  Mentorálás
  SEO tanácsadás
  Kulcsszó kereső szolgáltatás
  Weboldal karbantartás


  Megismertem és elfogadom az adatvédelemmel kapcsolatos szabályzatot

    +  5  =  14

   

   

  .

  Burai Barbi SEO szakember, Honlap SEO

  Leave a Comment

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  3  +  3  =  

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .