Linképítés kezdőknek- ezért nem működik a linképítésed

Linképítés kezdőknekLinképítés kezdőknek- ezért nem működik a linképítésed!

Linképítés kezdőknek, hogy számodra is világossá váljon, mit és hogyan csinálj. Ha a linképítés nem hozza a várt eredményeket, most megmutatom hol hibázol. Az eredménytelenségnek több oka is lehet, a legtipikusabb hibákat veszem sorra, amik segíthetnek.

Linképítés kezdőknek- Mit jelent pontosan?

Wikipédia szerint:

A linképítés keresőoptimalizálási (SEO, Search Engine Optimalization) részfolyamat, melynek célja, hogy az adott weboldalra minél több és erősebb külső hivatkozás vezessen, ezáltal a weboldal látogatottsága – és az adott szolgáltatás iránt érdeklődők, azt igénybe vevők száma – növekedjék.

A linképítés 1998-ban kezdődött, a Google PageRank bevezetésével. Közel 10 évig ez volt az egyik legfontosabb keresőoptimalizálási mutató. Működése rendkívül egyszerű volt. Azok az oldalak rendelkeztek nagy PR-értékkel, amelyekre minél több, minél nagyobb PR-értékű oldal linkelt.  A horgonyszövegekben (anchor text), azaz a linkre rakott szövegekben található kulcsszavakat eltárolta a kereső, és ezt figyelembe is vette a kereséseknél.
Google ma már figyeli, sőt  bünteti is a linkkatalógusokban szereplő oldalakat, mivel sokáig bevett gyakorlat volt, hogy egyes webhelyeken több száz hivatkozást tartalmazó oldalakat hoztak létre kizárólag linképítés céljából, nem releváns tartalommal.

A Google 2012. április 4-én bevezette Pingvin nevű algoritmusát. Célja a „blac hat” illetve a spam jellegű linkek visszaszorítása.

Ma  a leghatékonyabb technika az ún. „prémium linképítés”, azaz a hivatkozások elhelyezése megbízható, hiteles, látogatott oldalakon terjedelmesebb, releváns szövegkörnyezetben.

Linképítés kezdőknek- Tipikus hibák amiket elkövethetsz

Nincs kulcsszó az oldalon

Az adott oldal title-ban nem szerepel a kulcsszó.

Az oldalak title-ja fontos rangsorolási szempont a Google számára, enélkül esélyünk sincs az előre jutásban.

Csodaszép oldal- értéke mégis nulla

Miről is beszélek? Nézd meg az oldalad. Csodaszép? Vagy még annál is szebb? 6 számjegyű az összeg, amit ráköltöttél? A legújabb design?

Ettől még lehet keresőoptimalizálás szempontjából  akár egy nagy nulla is lehet. A design nem a keresőoptimalizálás szempontjait veszi figyelembe, esztétikailag teszi rendbe honlapodat. Sok honlapot láttam már, amely valóban szemnek tetszetős, még sem hozta a várt eredményeket. Lehet szebb a honlap a konkurencia honlapjánál, de mindez a Google szemében nem rangsorolási tényező. Találkoztam egyszerűen felépített honlapokkal, ahol a design-re nem nagyon adtak, viszont funkcionálisan és tartalmilag nagyon rendben voltak. Ez viszont már előny a Google szemében.

Honlapodnak hány aloldala van?

Elkészült a honlapod, van is rajta pár aloldal? Gondoltad megpihenhetsz és hátradőlhetsz? El kell, hogy keserítselek. Lehet nagyon szép a honlap, ha hiányzik róla a megfelelő minőségű és mennyiségű releváns tartalom. Mire építesz linkeket? Ami nincs, sajnos arra nem lehet.

Fontos tehát, hogy folyamatosan kerüljön fel új tartalom, mégpedig olyan, amit a látogatók keresnek. E nélkül nem tudsz linkeket építeni eredményesen. Folyamatos tartalomfejlesztés mellett látványosan javulhat a linképítés eredményessége.

Google feltérképezés

Honlapodat mielőbb regisztráld a Search Console-ba. Itt webhelytérkép megadásával segítheted, hogy mielőbb megtalálja a Google robot.

Forráslinkek építése

A linképítés kezdőknek, talán a legegyszerűbb módja a forráslink elhelyezése az oldalon. A legtöbb kereső a korosabb, releváns tartalommal, magasabb bizalommal rendelkező oldalakról lévő hivatkozásokat részesíti előnyben. Keresőoptimalizálás szempontból a rendszeresen látogatott magas PR- értékű weboldalak hasznos értékkel bírnak.

Közösségi vagy Social media

Nem a klasszikus linképítés területe, viszont a Google is egyre fokozatosabban figyeli. Regisztrálj lehetőség szerint minél több oldalra ( Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest) és honlapod tartalmát jelenítsd meg, azaz linkekkel oszd meg tartalmat. Legyél aktív, érd el, hogy minél nagyobb arányban lájkolják és osszák meg a honlapodra mutató linkes bejegyzésedet.

Saját honlapok linkelése

Ha van másik saját honlapod, ami a témába vág, linkeld össze őket. Így építhetsz saját márkát, ami az egyik legerősebb link lehet.

Linképítés kezdőknek- Mi a legjobb megoldás? Csináld magad vagy add ki, hogy építsenek Neked linkeket?

Egyértelműen nem lehet állást foglalni egyik mellett sem. Nem feltétlenül kell külsős cégre bízni, bár léteznek megbízható cégek. A legjobb ilyenkor SEO szakember segítségét kérni a feladathoz.

Ami viszont ma már biztos, hogy a Google egyre nagyobb teret enged a közösségi médiának a honlapok kiértékelése során. Ez azt jelenti, hogy a linképítés ma már szorosan összefügg az online marketinggel. Linképítés céljából válassz olyan megoldást, ami kedvező hatással lehet marketing stratégiádra.

Keresőoptimalizálás csekklista 13+1 lépésben

 

 

 

 

 

 

 

Burai Barbi SEO szakember, Honlap SEO

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  +  26  =  31

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .