Belső linkek optimalizálása: A felhasználó- és keresőbarát menürendszert

Belső linkek optimalizálása: A felhasználó- és keresőbarát menürendszert

Gondoltad volna, hogy egy weboldalon belüli menürendszer és a belső linkek milyen óriási hatással vannak az oldal látogatóira? Aztán, nem csak ránk, emberekre, hanem a keresőmotorokra is?

Mielőtt mélyebbre ugranánk, képzeld el, hogy belépsz egy hatalmas könyvtárba. Az állványok között rengeteg könyv hívogat, de nem találod a keresett kötetet. Most képzeld el, ha volna egy térkép a kezedben, ami pontosan megmutatja, hova menj. Nos, az oldalak belső linkei és menürendszere ezt a térképet jelentik a digitális világban!

Most pedig vessünk egy pillantást arra, hogyan hozhatod létre te is azt a tökéletes „digitális térképet” az oldaladon milyen a belső linkek optimalizálása.

Miért fontos a belső linkelés?

A felhasználói élmény javítása

 1. Navigációs segítség: Gondolj csak bele, mennyire jó érzés, amikor egy weboldalon könnyen megtalálod azt, amit keresel. A belső linkek ebben segítenek, hiszen átvezetnek téged az egyik hasznos tartalomból a másikba, mintha csak egy kézifogás lenne a virtuális térben.
 2. Felfedezési lehetőség: Amikor egy cikk végén találsz egy másik, hasonló témájú linket, újabb és újabb tartalmakat fedezhetsz fel. Így az oldaladon eltöltött idő nő, és a felhasználói élmény is javul.
 3. Strukturált információáramlás: A belső linkek segítségével nem csak véletlenszerűen kalandozhatunk az oldalon, hanem egy logikus útvonalon haladva juthatunk el a keresett információhoz. Mintha egy jól kigondolt könyv fejezeteit olvasnád sorban.
 4. Kohézió és összetartozás: A belső linkek egyfajta „ragasztószerepként” működnek az oldalon. Egyesítik a különböző tartalmakat és erősítik az oldal egységérzetét.
 5. Keresőoptimalizálás és felhasználói élmény: Tudtad, hogy a keresőmotorok is értékelik a logikus belső linkelést? Egy jól linkelt oldal nemcsak a látogatóknak, hanem a keresőknek is jobban tetszik.

Tehát, amikor legközelebb az oldalad belső linkein dolgozol, gondolj arra, hogy ezzel nem csak egy technikai feladatot végez el, hanem hozzájárulhatsz egy sokkal kellemesebb, gördülékenyebb felhasználói élményhez. És hát ki ne szeretne egy olyan weboldalon időzni, ahol minden úgy működik, mint az olajozott gépezet?

A keresőmotoroknak való megkönnyítése

 1. A linkek, mint a keresőmotorok „szemüvegei”: A belső linkek olyanok, mint egy térkép a keresőrobotoknak. Segítségükkel könnyebben és gyorsabban átbogarásznak az oldaladon, és értékelik annak tartalmát.
 2. Prioritások beállítása: Nem minden oldal egyformán fontos. A belső linkekkel irányíthatod a keresőmotorok figyelmét, és hangsúlyozhatod azokat az oldalakat vagy tartalmakat, amelyek számodra különösen fontosak.
 3. Kontextus megadása: A linkek szövege (az anchor text) segíti a keresőmotorokat abban, hogy megértsék, milyen témával kapcsolatos az adott oldal. Ezzel is segíthetsz nekik abban, hogy a lehető legpontosabban indexeljék az oldaladat.
 4. Oldalrang és linklérték: A belső linkek által a linkelési érték (link juice) is átadódik az oldalak között. Ezzel elősegítheted, hogy az értékesebb oldalaid még magasabb pozíciókat érjenek el a keresési eredményekben.
 5. Struktúra és hierarchia: A logikus belső linkelési struktúrával megmutathatod a keresőmotoroknak, hogy melyik oldalak melyik aloldalakhoz tartoznak, és milyen a kapcsolat közöttük. Mintha csak egy jól rendezett könyvtárban lennénk, ahol könnyen megtalálható minden könyv.

Összefoglalva: ha okosan és átgondoltan használod a belső linkeket, nem csak a látogatóidnak teszel jót, hanem a keresőmotoroknak is segítesz. És egy jól indexelt, könnyen megtalálható oldal több látogatót és ügyfelet is jelenthet. Szóval, ne hagyd figyelmen kívül ezt a fontos eszközt!

Az oldaladon belüli információáramlás optimalizálása

 1. Logikus felépítés: Kezdd az alapoknál! Gondoskodj arról, hogy az oldaladon lévő tartalmak logikus sorrendben kövessék egymást. Mintha egy történetet mesélnél: az elejétől a végéig.
 2. Értékes tartalom előtérbe: Azokat az oldalakat vagy tartalmakat, amelyeket kiemelten fontosnak tartasz, linkeld gyakrabban. Így az olvasóid is gyorsan rájuk találnak.
 3. Kerüld az elszigetelődést: Biztosítsd, hogy nincsenek „elfelejtett” oldalak, melyekre sehonnan sem vezet link. Mindegyik tartalomnak be kell ágyazódnia az oldalad hálójába.
 4. Használj beszédes linkeket: A linkek szövege (az anchor text) ne csak egy „kattints ide” legyen. Legyen informatív, hogy az olvasóid már előre tudják, mire számíthatnak a következő oldalon.
 5. Mérd és értékelj: Használj analitikai eszközöket, mint például a Google Analytics, hogy láthasd, melyik belső linket kattintják meg a legtöbbször. Ez alapján finomíthatsz az elrendezésen.
 6. Ne túlzásba vinni: Bár a belső linkek fontosak, az oldaladon lévő minden mondatban nem kell linket elhelyezni. Legyél mértékletes, és csak akkor linkelj, ha az tényleg hozzáadott értéket jelent.

 

A felhasználói szempont: Mi tesz egy menüt felhasználóbaráttá?

Milyen jó érzés, amikor egy áttekinthető, könnyen navigálható menüben találod magad, és egy-két kattintással mindent megtalálsz, amit keresel! De mi a titok? Hogyan készülhet egy igazán felhasználóbarát menü? Most nézzük meg lépésről lépésre milyen a belső linkek optimalizálása.

 1. Áttekinthetőség: Az egyik legfontosabb dolog, hogy a menü ne legyen túlzsúfolt. Válassz ki néhány fő kategóriát, és rendezd alájuk a további almenüket.
 2. Intuitív elnevezések: Kerüld a bonyolult vagy szakzsargont használó megnevezéseket. Az elnevezések legyenek egyszerűek, érthetőek és közvetlenek.
 3. Konzisztens kialakítás: A menüpontoknak hasonló stílusban és logikai sorrendben kell követniük egymást, hogy az olvasó könnyen megtalálja a keresett információt.
 4. Mobilbarát megjelenés: Mivel egyre többen böngésznek mobilról, a menünek minden eszközön jól kell működnie. A responsive design itt kulcsfontosságú!
 5. Gyors betöltődés: Senki sem szeret várni. A menünek gyorsan kell reagálnia, ha valaki rákattint egy pontjára.
 6. Logikus felépítés: A fontosabb információk kerüljenek felülre vagy középre, a kevésbé lényegesek pedig alulra.
 7. Visszajelzés a felhasználónak: Az aktív menüpontnak kiemelkedőnek kell lennie, hogy a látogató mindig tudja, éppen hol tart az oldalon.
 8. Keress, és megtalálsz: Egy jól működő keresősáv csodákra képes, ha valaki nem talál valamit a menüben.

Egy jól megtervezett menü nem csak az oldalon való tájékozódást segíti, hanem az egész felhasználói élményt emeli. Szóval, ha az oldalad menüjén gondolkodsz, ne csak a designra és az esztétikára koncentrálj, hanem főként arra, hogy a látogatóidnak milyen élményt nyújt. Az a legfontosabb, hogy ők jól érezzék magukat a weboldalon.

Belső linkek optimalizálása: A felhasználó- és keresőbarát menürendszert

Belső linkek optimalizálása: A felhasználó- és keresőbarát menürendszert

Hogyan alkalmazzuk a keresőoptimalizálási (SEO) szempontokat?

Keresőoptimalizálás (SEO): Tippek és trükkök, hogy az élre törj!

A SEO az a varázslatos eszköz, amivel a weboldalad a keresőmotorokban előkelőbb helyekre kerülhet. Hogyan? Most segítünk megérteni és alkalmazni!

 1. Kulcsszavak: Minden kezdet nehéz, de a kulcsszavak kiválasztása az alapja a SEO-nak. Gondolj arra, mit írnának be az emberek a keresőbe, ha rád találnának? Ezek a kulcsszavakat aztán érdemes beépíteni a weboldalad tartalmaiba.
 2. Mobilbarát design: Mint már korábban is említettük, az emberek nagy része mobilról böngészik. A Google is ezt veszi alapul, szóval ha az oldalad mobilra optimalizált, az már fél siker!
 3. Meta leírások: Ezek a rövid, pár mondatos leírások jelennek meg a keresési találatoknál. Legyenek informatívak és csábítóak!
 4. Belső linkek: Mint ahogy korábban is beszéltünk róla, a belső linkek segítenek az információáramlásban és a keresőrobotok is kedvelik őket.
 5. Gyorsaság: Az oldaladnak gyorsan kell betöltődnie, különben a látogatók könnyen elveszíthetik a türelmüket. De a keresőmotorok is ezt szeretik!
 6. Friss tartalom: Igyekezz rendszeresen frissíteni vagy új tartalmat feltölteni az oldaladra. A keresőmotorok értékelik az aktív, friss oldalakat.
 7. Képek optimalizálása: A képeidnek is legyenek beszédes neveik, és ne feledkezz meg az alt tag-ekről sem!
 8. Kerüld a duplikált tartalmat: Ugyanazt a tartalmat ne használd az oldaladon többször, mert a keresőmotorok ezt nem szeretik.
 9. Mérj és értékelj: Használj eszközöket, mint a Google Analytics vagy a Search Console, hogy lásd, hogyan teljesít az oldalad, és esetleg milyen területeken van még fejlesztési lehetőség.

Ez csak a jéghegy csúcsa a SEO világában, de ezekkel az alapokkal már jó úton indulsz. A keresőoptimalizálás nem egy egyszeri projekt, hanem egy folyamatosan fejlődő folyamat. Viszont az eredményekért megéri: több látogató, több elérés, több siker. Indulj hát el, és hódítsd meg a keresőmotorokat!

Belső linkek optimalizálása: A felhasználó- és keresőbarát menürendszert

Belső linkek optimalizálása: A felhasználó- és keresőbarát menürendszert

A tökéletes menüstruktúra lépésről lépésre

Ha már belemerültünk a weboldalak világába, egy dologról biztosan nem szabad megfeledkezni: az átlátható, könnyen érthető menüstruktúráról. Hogy miért? Mert az a híd közted és a látogatóid között! Most megmutatjuk, hogyan építheted fel lépésről lépésre ezt a hidat.

 1. Gondold végig a céljaidat: Mielőtt bármibe is belekezdenél, tisztázd magadban, mit szeretnél elérni az oldaladdal. Szeretnéd bemutatni a termékeidet? Információt adni? Eladni valamit?
 2. Ismerd meg a közönségedet: Milyen látogatókat vársz az oldaladra? Mi érdekli őket leginkább? Gondolj bele, hogyan keresnének rá az információkra, és ezt használd a menüpontok elrendezésénél.
 3. Logikai felépítés: Indulj el a nagy kategóriáktól az apróbb almenüpontokig. Gondolj egy fa szerkezetre, ahol a törzs a főkategóriát jelenti, az ágak pedig az almenüket.
 4. Rövid és tömör legyen: A menüpontok neve ne legyen hosszabb 1-3 szónál, legyen könnyen érthető és egyszerű.
 5. Prioritások szerinti elrendezés: A legfontosabb menüpontok kerüljenek a lista elejére vagy közepére, hogy azokat a látogatók gyorsan észrevegyék.
 6. Tesztelj: Kérj meg barátokat, családtagokat, hogy próbálják ki az oldaladat. Figyeld meg, hogyan navigálnak, és kérdezd meg őket az élményükről. Így tudod a legjobban finomítani a menüstruktúrád.
 7. Mobilbarát design: Mint már többször is említettük, az emberek nagy része mobilról böngészik. Győződj meg róla, hogy a menüd jól működik minden eszközön!
 8. Állandó frissítés és fejlesztés: A weboldalaknak nem szabad megállniuk. Ahogy változnak az igények, a trendek, úgy érdemes a menüstruktúrát is időről időre felülvizsgálni és optimalizálni.
 9. Viselkedj felhasználóként: Időnként lépj a látogatóid cipőjébe. Keresgélj, navigálj az oldalon, és nézd meg, mennyire könnyű megtalálni a keresett információt.

A tökéletes menüstruktúra kialakítása nem egy egyszerű feladat, de ha lépésről lépésre haladsz, és figyelsz a részletekre, az eredmény egy felhasználóbarát, hatékony oldal lesz.

Gyakori hibák, amelyeket elkerülhetsz a belső linkek optimalizálása során

Gyakori hibák a weboldalak menüjében, és hogyan kerüld el őket: Íme a fekete lista!

Az online térben rengeteg csapda vár ránk, és néha még a legjobbak is beleesnek egy-egy hibába. Különösen igaz ez a menüstruktúrák tervezésekor. De ne aggódj, most összegyűjtöttük neked a leggyakoribb buktatókat és a megoldási javaslatokat, hogy te biztosan elkerüld őket!

 1. Túl sok menüpont: Kevesebb néha több. Ha túl sok menüpontod van, a látogatók könnyen elvesznek, és elbizonytalanodnak.
  • Megoldás: Csak a legfontosabb kategóriákat és aloldalakat emeld ki.
 2. Bonyolult szakszavak: A látogatóknak nem mindig ismerős a szakzsargon.
  • Megoldás: Egyszerű, közérthető nyelvezetet használj!
 3. Elrejtett almenük: A lenyíló menük néha rejtőzködnek, és a látogatók nem veszik észre őket.
  • Megoldás: Biztosítsd, hogy az almenük jól láthatóak és intuitív helyen találhatóak.
 4. Nem mobilbarát menü: Sokan mobilról böngésznek, és ha a menüd nem működik jól kisebb kijelzőn, az gondot okozhat.
  • Megoldás: Teszteld az oldaladat különböző eszközökön, és győződj meg róla, hogy mindenhol jól működik.
 5. Inkonzisztens elrendezés: Ha a menüpontok változó stílusban vagy sorrendben jelennek meg az oldaladon, az zavaró lehet.
  • Megoldás: Alkalmazz egységes formátumot és stílust minden oldalon.
 6. Túl hosszú menünevek: A hosszú menünevek nem csak hogy elfoglalják a helyet, de zavaróak is lehetnek.
  • Megoldás: Rövid, tömör, és lényegre törő neveket adj a menüpontoknak.
 7. Nincs keresési funkció: Néha a látogatók pontosan tudják, mit keresnek, és a kereső funkció nélkül elveszítheted őket.
  • Megoldás: Adj hozzá egy keresőmezőt az oldalad tetejére vagy a menübe.
 8. Holt linkek: Semmi sem bosszantóbb, mint egy nem működő link.
  • Megoldás: Rendszeresen ellenőrizd és frissítsd a linkeket az oldaladon.

Ezek a hibák sokaknak fejfájást okoznak, de most, hogy tisztában vagy velük és a megoldásaikkal, neked már nem kell félned tőlük. Vigyázz az apróságokra, és az oldalad menüje garantáltan felhasználóbarát és hatékony lesz!

Hasznos eszközök és források a belső linkelés optimalizálásához

Ahhoz, hogy weboldalad belső linkjei igazán profik legyenek, néhány szuper eszköz és forrás igazán hasznos lehet a kezedben. Nem kell mindent magadtól kitalálni! Gyűjtöttünk neked néhány szoftvert, ami megkönnyíti ezt a feladatot.

 1. Yoast SEO: Egy népszerű WordPress plugin, ami nem csak az SEO-beállításokat teszi könnyebbé, de a belső linkelés javaslatokat is ad.
  • Hol találod? WordPress bővítmények között keress rá!
 2. Screaming Frog: Egy weboldal elemző eszköz, amely segít feltárni az oldaladon lévő belső linkeket, holt linkeket és még sok mást.
  • Hol találod? A Screaming Frog hivatalos weboldalán.
 3. Ahrefs: Bár főként külső linkek elemzésére használják, az Ahrefs-ben van egy ‘Site Audit’ funkció, ami a belső linkekkel kapcsolatos problémákat is azonosít.
  • Hol találod? Az Ahrefs hivatalos weboldalán.
 4. Google Search Console: A GSC ‘Belső linkek’ szekciója mutatja, hogy mely oldalakon mennyi belső link mutat.
  • Hol találod? Ha már regisztráltál a GSC-ben, csak navigálj a ‘Belső linkek’ szekcióhoz.
 5. Moz: Egy másik népszerű SEO eszköz, amely ‘Site Crawl’ funkciójával információt kaphatsz a belső link struktúráról.
  • Hol találod? A Moz hivatalos weboldalán.
 6. Weboldalak és Blogok: Sok online marketinggel és SEO-val foglalkozó weboldal rendszeresen ír a belső linkelés legjobb gyakorlatairól.
  • Néhány ajánlott forrás: Moz Blog, Search Engine Journal, SEMrush Blog.
 7. Könyvek és tanfolyamok: Az online marketing világában rengeteg kiváló szakirodalom és tanfolyam áll rendelkezésre, amelyek mélyre ásnak a belső linkelés témájában.
  • Hol találod? Nézz szét a nagyobb online könyváruházakban vagy tanfolyam platformokon, mint az Udemy.

Ahogy a konyhában a jó receptekhez szükségesek az alapanyagok, úgy a weboldalad belső linkstruktúrájának fejlesztéséhez is elengedhetetlenek ezek az eszközök. Próbáld ki őket, és lásd, mennyire változik meg az oldalad!

Belső linkek optimalizálása: A felhasználó- és keresőbarát menürendszert

Belső linkek optimalizálása: A felhasználó- és keresőbarát menürendszert

Összefoglalás és következő lépések: Belső linkek optimalizálása

Reméljük, ezzel a cikksorozattal sikerült közelebb hoznunk téged a belső linkelés világához, és most már láthatóvá vált számodra, milyen hatalmas erő rejlik ebben az eszközben.

Röviden összefoglalva, mit is tanultunk eddig:

 1. Megértettük, miért olyan fontos a belső linkelés az oldalunkon.
 2. Felfedeztük, hogyan javítja a belső linkelés a felhasználói élményt és hogyan segíti a keresőmotorok munkáját.
 3. Megismertük a tökéletes menüstruktúra lépéseit és a leggyakoribb hibákat, amelyeket elkerülhetünk.
 4. Felsoroltuk a legjobb eszközöket és forrásokat, amelyekkel a belső linkelést a következő szintre emelhetjük.

Hova tovább? Itt vannak a következő lépéseid:

 1. Elemzés: Nézd meg az oldaladat és értékeld, milyen állapotban vannak most a belső linkek. Használd a cikkben említett eszközöket az elemzéshez!
 2. Tervezés: Alkoss egy tervet arra vonatkozóan, hogy hogyan szeretnéd fejleszteni a belső linkstruktúrádat. Hol vannak hiányosságok? Milyen új linkeket adnál hozzá?
 3. Megvalósítás: Ne csak tervezz, cselekedj is! Kezd el alkalmazni a tanultakat az oldaladon.
 4. Mérés és értékelés: Néhány hét vagy hónap múlva térj vissza, és nézd meg, milyen változásokat hozott az általad végzett munka.

És ne felejtsd el, a belső linkelés egy folyamatosan fejlődő terület. Mindig lesz mód a további optimalizálásra és fejlesztésre. Mostantól te is tudod, hogyan csináld!

Kívánok sikeres linkelést és ragyogó eredményeket! Hozd ki a legtöbbet weboldaladból!

Keresőoptimalizáláshoz profi Seo szakembert keresel? Azonnal használható, gyors megoldások a Google irányelvei alapján.

 

 

Burai Barbi - SEO szakember

Burai Barbi – SEO szakember

Burai Barbi SEO mester

Elérhetőségeim:

 

 

Burai Barbi SEO szakember, SEO szakértő

Telefon: +36-30-242-9494

E-mail: info(kukac)honlapseo.hu

Web: HonlapSEO

100% elégedettségi garancia a HonlapSEO- tól

 

 

 

Eredményes keresőoptimalizáláshoz profi SEO szakembert keresel?

Vedd fel Velem a kapcsolatot az alábbi űrlap kitöltésével:  Alapcsomag
  Profi csomag
  Prémium csomag

  3 hónap
  6 hónap
  12 hónap

  Mentorálás
  SEO tanácsadás
  Kulcsszó kereső szolgáltatás
  Weboldal karbantartás


  Megismertem és elfogadom az adatvédelemmel kapcsolatos szabályzatot

    +  22  =  32

   

  A megrendelésed fizetési kötelezettséggel járó, elektronikus úton megkötött szerződésnek minősül, melyre az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény 5. és 6. §-ában foglaltak irányadóak. A szerződés a távollevők között kötött szerződésekről szóló 45/2014. (II. 26.) Kormányrendelet hatálya alá tartozik. Ennek értelmében az elektronikus úton leadott megrendelések esetén a megrendelő 14 napon belül indoklás nélkül elállhat a szerződéstől, mely elállási jogot  30 napon keresztül biztosítom számodra. Elállási szándékodat a megrendeléstől számított 30 napon belül e-mailben jelezheted az info@honlapseo.hu címen vagy bármelyik, a honlapon feltüntetett elérhetőségen. A szerződést a megrendelő űrlap kitöltésével és a “Megrendelem a szolgáltatást!” gombra kattintással Burai Károlyné Ev- val (2027 Dömös, Táncsics M. u. 50., adószám: 6768775-1-31 ) kötöd.

  Burai Barbi SEO szakember, Honlap SEO

  Leave a Comment

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    +  16  =  22

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .