Indexelés és robots.txt szerepe a SEO-ban

Robots.txt: A weboldalad titkos ügynöke – Így irányíthatod, mit látnak a keresők!

Képzeld el, hogy a weboldalad egy hatalmas könyvtár, tele értékes információkkal. A keresőrobotok pedig olyan könyvtárosok, akik folyamatosan böngészik az oldaladat, hogy megtalálják a legrelevánsabb tartalmakat a felhasználók számára. De mi van, ha nem szeretnéd, hogy minden egyes zugot átkutassanak? Vagy ha vannak olyan titkos termek, ahová csak a kiválasztottak léphetnek be?

Itt jön a képbe a robots.txt fájl, a weboldalad személyes portása. Ez a kis szöveges fájl lehetővé teszi, hogy te irányítsd, mit láthatnak a keresőrobotok, és mit nem. Gondolj rá úgy, mint egy térképre, amivel megmutathatod a robotoknak a legfontosabb útvonalakat, miközben elkerülöd a zsákutcákat és azokat a helyeket, amiket nem szeretnél megosztani.

De mi köze ennek a SEO-hoz, kérdezheted? Nos, a robots.txt kulcsfontosságú szerepet játszik a weboldalad keresőoptimalizálásában. Segít abban, hogy a keresőrobotok hatékonyabban indexeljék az oldaladat, így a fontos tartalmaid könnyebben felbukkannak a keresési találatok között. Ráadásul a robots.txt segítségével megvédheted a privát tartalmakat, elkerülheted a duplikált tartalom okozta problémákat, és még a weboldalad betöltési sebességét is javíthatod.

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan működik a robots.txt, hogyan készítheted el a sajátodat, és milyen tippeket és trükköket érdemes szem előtt tartanod, hogy a legtöbbet hozhasd ki belőle a SEO szempontjából.

Indexelés és robots.txt szerepe a SEO-ban

Indexelés és robots.txt szerepe a SEO-ban

Mi az a robots.txt és miért kellene foglalkoznod vele?

A robots.txt egy egyszerű, de annál fontosabb szöveges fájl, ami a weboldalad gyökérkönyvtárában található (pl. www.weboldalad.hu/robots.txt). Ez a fájl olyan, mint egy sorompó vagy egy portás, aki eldönti, hogy a keresőmotorok „robotjai” – más néven crawlerek vagy botok – melyik oldalakat látogathatják meg és indexelhetik a weboldaladon.

Miért olyan fontos ez a fájl?

 1. Indexelés irányítása: A robots.txt segítségével meghatározhatod, hogy melyik oldalakat szeretnéd, hogy a keresőmotorok feltérképezzék és megjelenítsék a találati listában. Így a fontos tartalmaid előtérbe kerülhetnek, míg a kevésbé releváns vagy privát oldalak rejtve maradhatnak.
 2. Erőforrás-kímélés: Ha egy weboldalon rengeteg olyan oldal van, amit nem érdemes indexelni (pl. adminisztrációs oldalak, duplikált tartalom), akkor a robots.txt-vel megakadályozhatod, hogy a keresőrobotok feleslegesen pazarolják az idejüket és a sávszélességet ezeken az oldalakon.
 3. Privát tartalmak védelme: Bizonyos oldalakat (pl. fizetős tartalmak, felhasználói profilok) nem szeretnél nyilvánosan elérhetővé tenni a keresőmotorok számára. A robots.txt segítségével egyszerűen kizárhatod ezeket az oldalakat az indexelésből.
 4. SEO hatékonyság: A robots.txt hozzájárul a weboldalad keresőoptimalizálásához (SEO) is. Ha a robotok csak a releváns és értékes oldalakat indexelik, az javíthatja a weboldalad láthatóságát és rangsorolását a keresőmotorok találati listájában.

Fontos tudni:

A robots.txt nem garancia arra, hogy egy oldal nem jelenik meg a keresőmotorok találati listájában. A keresőmotorok tiszteletben tartják a robots.txt utasításait, de más weboldalak továbbra is hivatkozhatnak a zárolt oldalaidra, és így azok mégis megjelenhetnek a keresési eredmények között.

A robots.txt nem biztonsági eszköz. Ha valóban bizalmas adatokat szeretnél védeni, akkor más biztonsági intézkedésekre (pl. jelszavas védelem, titkosítás) is szükség van.

A robots.txt fájl tehát egy hasznos eszköz, amivel finomhangolhatod, hogy a keresőmotorok hogyan bánjanak a weboldaladdal. Ha helyesen használod, akkor javíthatod a weboldalad láthatóságát, hatékonyabbá teheted az indexelést, és megvédheted a privát tartalmakat.

Indexelés és robots.txt szerepe a SEO-ban

Indexelés és robots.txt szerepe a SEO-ban

Hogyan működik a robots.txt?

A robots.txt működése meglepően egyszerű, de mégis zseniális. Képzeld el úgy, mint egy sor szabályt, amit a weboldalad tulajdonosaként állítasz fel a keresőrobotok számára. Amikor egy robot ellátogat a webhelyedre, az első dolga, hogy megkeresi a robots.txt fájlt. Ha megtalálja, akkor szépen végigolvassa a benne található utasításokat, és aszerint jár el.

A robots.txt fájl felépítése:

A robots.txt fájl alapvetően kétféle utasítást tartalmaz:

 • User-agent: Ez határozza meg, hogy melyik keresőrobotra vonatkoznak az utasítások. Például a User-agent: Googlebot azt jelenti, hogy a Google keresőrobotjára vonatkoznak a következő szabályok. Ha minden robotra vonatkozzanak az utasítások, akkor a User-agent: * jelet használjuk.
 • Disallow: Ez az utasítás megtiltja a robotoknak, hogy egy adott oldalt vagy könyvtárat bejárjanak és indexeljenek. Például a Disallow: /admin/ azt jelenti, hogy az /admin/ könyvtárban található összes oldal tiltott terület a robotok számára.
 • Allow: (Opcionális) Ez az utasítás felülbírálhatja a Disallow utasítást, és engedélyezheti egy adott oldal vagy könyvtár indexelését, még akkor is, ha az egy általánosan tiltott területen belül található.

Példa egy robots.txt fájlra:

User-agent: *
Disallow: /admin/
Disallow: /privat/
Allow: /privat/nyilvanos-oldal.html

Ebben a példában:

 • Minden keresőrobot (User-agent: *) számára tilos az /admin/ és a /privat/ könyvtárak bejárása.
 • Kivételt képez a /privat/nyilvanos-oldal.html oldal, amit a robotok szabadon indexelhetnek.

Fontos tudnivalók:

 • A robots.txt fájlnak a weboldalad gyökérkönyvtárában kell lennie, hogy a robotok könnyen megtalálják.
 • A fájlnak egyszerű szöveges formátumban kell lennie (pl. .txt kiterjesztéssel).
 • A robots.txt utasításai csak javaslatok a keresőrobotok számára. A legtöbb keresőmotor betartja ezeket az utasításokat, de nem kötelesek rá.

Hogyan tesztelheted a robots.txt fájlodat?

A legtöbb keresőmotor rendelkezik saját eszközzel, ahol ellenőrizheted, hogy a robots.txt fájlod megfelelően működik-e. Például a Google Search Console-ban a „Robots.txt tesztelő” eszközzel ellenőrizheted, hogy a robotok hogyan értelmezik a fájlodat, és melyik oldalakat zártad ki az indexelésből.

A robots.txt fájl tehát egy egyszerű, de hatékony eszköz a weboldalad indexelésének szabályozására. Ha helyesen használod, akkor javíthatod a weboldalad láthatóságát a keresőmotorokban, miközben megvéded a privát tartalmakat és optimalizálod a keresőrobotok munkáját.

Haladó technikák a robots.txt fájlban: Még precízebb irányítás az Allow, Crawl-delay és Sitemap direktívákkal

A robots.txt fájl alapvető direktíváin (User-agent és Disallow) túl néhány haladó technika is a rendelkezésedre áll, hogy még precízebben szabályozhasd a keresőrobotok viselkedését a weboldaladon:

Allow direktíva

Az Allow direktíva a Disallow ellentéte. Ahelyett, hogy megtiltanád a robotoknak egy oldal vagy könyvtár elérését, ezzel kifejezetten engedélyezheted azt. Ez különösen akkor hasznos, ha egy általánosan tiltott területen belül van egy-egy olyan oldal, amit mégis szeretnél indexelni.

Példa:

User-agent: *
Disallow: /privat/
Allow: /privat/nyilvanos-oldal.html

Ebben a példában a /privat/ könyvtár általánosságban tiltott, de a /privat/nyilvanos-oldal.html oldal mégis elérhető a keresőrobotok számára.

Crawl-delay direktíva

A Crawl-delay direktíva segítségével szabályozhatod, hogy milyen gyakran látogassák meg a robotok a weboldaladat. Ez akkor lehet hasznos, ha a weboldalad szervere nem bírja a túl gyakori látogatásokat, vagy ha szeretnéd, hogy a robotok lassabban járják be az oldalaidat, hogy ne terheljék túl a szervert.

Példa:

User-agent: Bingbot
Crawl-delay: 10

Ez azt jelenti, hogy a Bing keresőrobotjának 10 másodpercet kell várnia két oldalletöltés között.

Fontos: Nem minden keresőrobot támogatja a Crawl-delay direktívát. A Google például nem veszi figyelembe ezt az utasítást.

Sitemap direktíva

A Sitemap direktíva segítségével megadhatod a weboldalad sitemap fájljának (vagy fájljainak) az elérési útvonalát. A sitemap egy olyan fájl, ami felsorolja a weboldalad összes fontos oldalát, és segít a keresőrobotoknak hatékonyabban feltérképezni az oldaladat.

Példa:

Sitemap: https://www.weboldalad.hu/sitemap.xml

Tipp: A Sitemap direktívát érdemes a robots.txt fájl elején elhelyezni, hogy a robotok azonnal lássák.

Ezek a haladó technikák lehetővé teszik, hogy még precízebben szabályozd, hogyan viselkedjenek a keresőrobotok a weboldaladon. Ha jól használod őket, akkor optimalizálhatod az indexelést, javíthatod a weboldalad teljesítményét, és még a keresőmotorok találati listájában elért helyezésedre is pozitív hatással lehetsz.

Indexelés és robots.txt szerepe a SEO-ban

Indexelés és robots.txt szerepe a SEO-ban

Gyakori hibák és tévhitek a robots.txt-vel kapcsolatban

A robots.txt fájl egyszerűnek tűnhet, de számos buktató rejlik benne, amelyek könnyen megtéveszthetik a webmestereket. Nézzük meg a leggyakoribb hibákat és tévhiteket, hogy elkerülhesd őket:

Gyakori hibák:

Helytelen szintaxis: A robots.txt fájl szintaxisa szigorú szabályokhoz kötött. Egy apró elírás is ahhoz vezethet, hogy a keresőrobotok figyelmen kívül hagyják az utasításaidat. Például a Disallow direktíva helyett a Dissalow hibás írásmód használata érvényteleníti az egész sort.

Túl szigorú tiltások: Ha túl sok oldalt zársz ki az indexelésből, akkor a keresőmotorok nem tudják megfelelően feltérképezni a weboldaladat, ami negatívan befolyásolhatja a láthatóságodat.

A robots.txt fájl rossz helyen: A robots.txt fájlnak a weboldalad gyökérkönyvtárában kell lennie. Ha például a www.weboldalad.hu/robots.txt helyett a www.weboldalad.hu/dokumentumok/robots.txt elérési úton helyezed el, akkor a keresőrobotok nem találják meg.

Kis- és nagybetűk összekeverése: A robots.txt fájlban az elérési utak megadásánál ügyelj a kis- és nagybetűk helyes használatára. A /blog/ és a /Blog/ két különböző könyvtárat jelöl.

Tévhitek:

A robots.txt megakadályozza, hogy egy oldal megjelenjen a keresőmotorok találati listájában: Ez nem igaz. A robots.txt csak az indexelést akadályozza meg, de ha más weboldalak hivatkoznak a tiltott oldaladra, akkor az mégis megjelenhet a keresési eredmények között.

Biztonsági eszköz: A robots.txt fájl nem véd a jogosulatlan hozzáféréstől. Ha bizalmas adatokat szeretnél védeni, akkor más biztonsági intézkedésekre (pl. jelszavas védelem) van szükség.

A robots.txt megakadályozza, hogy a felhasználók hozzáférjenek a tiltott oldalakhoz: Ez sem igaz. A robots.txt csak a keresőrobotok viselkedését befolyásolja, a felhasználók továbbra is megnyithatják a tiltott oldalakat, ha ismerik az URL-jüket.

Minden keresőrobotra egyformán vonatkozik: A különböző keresőmotorok eltérő módon értelmezhetik a robots.txt fájlt. Ezért fontos, hogy teszteld a fájlodat a különböző keresőmotorok eszközeivel.

Ha odafigyelsz ezekre a gyakori hibákra és tévhitekre, akkor elkerülheted a bosszantó problémákat, és biztos lehetsz benne, hogy a robots.txt fájlod megfelelően működik, és segíti a weboldalad keresőoptimalizálását.

A robots.txt és a SEO kapcsolata

A robots.txt fájl nem csupán egy technikai utasításgyűjtemény a keresőrobotok számára, hanem egy hatékony eszköz a weboldalad keresőoptimalizálásában (SEO) is. Lássuk, hogyan járulhat hozzá a robots.txt a jobb helyezésekhez és a nagyobb láthatósághoz a keresőmotorokban:

1. Indexelés optimalizálása

A robots.txt segítségével irányíthatod, hogy a keresőrobotok melyik oldalakat indexeljék. Így a fontos, értékes tartalmaidra fókuszálhatnak, míg a kevésbé releváns vagy duplikált tartalmú oldalakat kihagyhatják. Ezáltal a robotok hatékonyabban használják az idejüket, és a weboldalad értékesebb oldalai nagyobb eséllyel jelennek meg a találati listában.

2. Crawl budget (feltérképezési keret) kezelése

Minden weboldalnak van egy úgynevezett „crawl budget”-je, ami azt jelenti, hogy a keresőrobotok egy adott idő alatt hány oldalt tudnak bejárni és indexelni. A robots.txt segítségével megakadályozhatod, hogy a robotok feleslegesen pazarolják a crawl budget-et olyan oldalakon, amelyeket nem szeretnél indexelni (pl. adminisztrációs oldalak, köszönőoldalak).

3. Duplikált tartalom kezelése

A duplikált tartalom komoly SEO probléma lehet. Ha ugyanaz a tartalom több URL alatt is elérhető, az összezavarhatja a keresőmotorokat, és rontja a weboldalad rangsorolását. A robots.txt segítségével megakadályozhatod a duplikált tartalmú oldalak indexelését, így elkerülheted ezt a problémát.

4. Bizalmas adatok védelme

Bizonyos oldalakat nem szeretnél, hogy a keresőmotorok indexeljenek (pl. fizetős tartalmak, felhasználói profilok). A robots.txt segítségével egyszerűen kizárhatod ezeket az oldalakat az indexelésből, így megvédheted a bizalmas adatokat.

5. A weboldal betöltési sebességének javítása

Ha a keresőrobotok túl sok időt töltenek a weboldaladon olyan oldalakon, amelyeket nem kellene indexelniük, az lelassíthatja a weboldalad betöltési sebességét. A robots.txt segítségével optimalizálhatod a robotok útvonalát, így javíthatod a weboldalad teljesítményét.

6. A sitemap fájl megadása

A robots.txt fájlban megadhatod a weboldalad sitemap fájljának az elérési útvonalát, ami segít a keresőrobotoknak gyorsabban és hatékonyabban feltérképezni a weboldaladat.

7. A robots.txt tesztelése

Fontos, hogy rendszeresen teszteld a robots.txt fájlodat, hogy megbizonyosodj róla, hogy megfelelően működik, és hogy nem zártál ki véletlenül fontos oldalakat az indexelésből. A legtöbb keresőmotor rendelkezik saját eszközzel a robots.txt fájl tesztelésére.

A robots.txt fájl tehát nem csupán egy technikai utasításgyűjtemény, hanem egy hatékony eszköz a weboldalad keresőoptimalizálásában. Ha helyesen használod, akkor javíthatod a weboldalad láthatóságát, a rangsorolását, és a teljesítményét a keresőmotorokban.

Hogyan készítsd el és teszteld a saját robots.txt fájlodat?

A robots.txt fájl létrehozása és tesztelése nem ördöngösség, de fontos, hogy körültekintően járj el, nehogy véletlenül kizárj fontos oldalakat a keresőmotorok indexeléséből. Kövesd ezt a lépésről lépésre útmutatót:

1. A robots.txt fájl létrehozása

 1. Nyiss meg egy szövegszerkesztőt: Használhatsz bármilyen egyszerű szövegszerkesztőt, például a Jegyzettömböt (Notepad) Windows rendszeren vagy a TextEdit-et macOS-en.
 2. Írd be az utasításokat: Kezdd a User-agent direktívával, majd add meg a Disallow és Allow utasításokat az előzőekben ismertetett szabályok szerint. Ha szükséges, használd a Crawl-delay és Sitemap direktívákat is.
 3. Mentsd el a fájlt: Mentsd el a fájlt robots.txt néven, UTF-8 kódolással. Fontos, hogy a fájlnevet pontosan így írd, kisbetűkkel és szóközök nélkül.

2. A robots.txt fájl feltöltése a szerverre

 1. Csatlakozz a weboldalad szerveréhez: FTP kliens (pl. FileZilla) vagy a tárhelyszolgáltatód vezérlőpultjának fájlkezelőjét használva csatlakozz a weboldalad szerveréhez.
 2. Töltsd fel a fájlt: Másold fel a robots.txt fájlt a weboldalad gyökérkönyvtárába. A gyökérkönyvtár az a könyvtár, ahol a weboldalad kezdőlapja található (pl. index.html vagy index.php).

3. A robots.txt fájl tesztelése

Google Search Console: Ha regisztráltad a weboldaladat a Google Search Console-ban, akkor ott a „Robots.txt tesztelő” eszközzel ellenőrizheted, hogy a fájlod megfelelően működik-e. A tesztelő megmutatja, hogy a Googlebot hogyan értelmezi a fájlodat, és melyik oldalakat zártad ki az indexelésből.

Bing Webmaster Tools: A Bing keresőmotor is rendelkezik hasonló eszközzel a robots.txt fájl tesztelésére.

Online robots.txt tesztelők: Számos online eszköz is elérhető a robots.txt fájl tesztelésére. Ezek az eszközök általában szimulálják a különböző keresőrobotok viselkedését, és megmutatják, hogy melyik oldalakat érik el a robotok a fájlod alapján.

Tippek és trükkök

Tartsd naprakészen a robots.txt fájlt: Ha változtatásokat eszközölsz a weboldaladon (pl. új oldalakat hozol létre, vagy törölsz régieket), akkor frissítsd a robots.txt fájlt is, hogy a keresőrobotok mindig a legfrissebb információkat lássák.

Használj megjegyzéseket: A robots.txt fájlban megjegyzéseket is elhelyezhetsz a # jel után. A megjegyzések segítenek áttekinthetőbbé tenni a fájlt, és megkönnyítik a későbbi szerkesztést.

Kerüld a túl bonyolult szabályokat: A robots.txt fájl célja, hogy egyszerű és könnyen értelmezhető legyen a keresőrobotok számára. Kerüld a túl bonyolult szabályokat, amelyek összezavarhatják a robotokat.

Ha követed ezeket a lépéseket és tippeket, akkor könnyedén létrehozhatsz és tesztelhetsz egy hatékony robots.txt fájlt, ami segít a weboldalad keresőoptimalizálásában.

További tippek és trükkök

Most, hogy már ismered a robots.txt alapjait és a gyakori hibákat, itt az idő, hogy elmélyedjünk néhány haladó tippben és trükkben, amelyekkel még hatékonyabban használhatod ezt a hasznos eszközt:

1. Wildcards használata

A wildcards (* és $) segítségével általánosíthatod az utasításokat, így nem kell minden egyes fájlt vagy könyvtárat külön megadnod.

 • Csillag (*) wildcard: Bármely karaktersorozatot helyettesít. Például a Disallow: /*.pdf megtiltja az összes PDF fájl indexelését.
 • Dollárjel ($) wildcard: Az URL végét jelöli. Például a Disallow: /blog/$ csak a /blog/ könyvtár kezdőlapjának indexelését tiltja, a benne lévő aloldalakat nem.

2. Különböző robotok, különböző szabályok

Nem minden keresőrobot egyforma. Vannak, amelyek agresszívebben térképezik fel a weboldalakat, mások pedig óvatosabbak. A robots.txt fájlban különböző szabályokat adhatsz meg a különböző robotok számára a User-agent direktíva segítségével.

Példa:

User-agent: Googlebot
Crawl-delay: 5

User-agent: Bingbot
Crawl-delay: 10

3. A robots.txt fájl naprakészen tartása

A weboldalad folyamatosan változik, ezért a robots.txt fájlt is rendszeresen frissíteni kell. Ha új oldalakat hozol létre, vagy régieket törölsz, akkor a robots.txt fájlt is módosítanod kell, hogy a keresőrobotok mindig a legfrissebb információkat lássák.

4. A robots.txt fájl méretének korlátozása

A legtöbb keresőmotor csak egy bizonyos méretű robots.txt fájlt dolgoz fel. A Google például maximum 500 KB méretű fájlt fogad el. Ha a fájlod ennél nagyobb, akkor a keresőmotorok figyelmen kívül hagyhatják a végén lévő utasításokat.

5. A robots.txt fájl ellenőrzése

Mindig ellenőrizd a robots.txt fájlt, mielőtt élesítenéd. Használhatsz online robots.txt tesztelőket, vagy a keresőmotorok saját eszközeit (pl. Google Search Console, Bing Webmaster Tools), hogy megbizonyosodj róla, hogy a fájlod megfelelően működik.

6. Ne feledkezz meg a sitemap fájlról

A robots.txt fájlban érdemes megadni a weboldalad sitemap fájljának az elérési útvonalát. A sitemap segít a keresőrobotoknak gyorsabban és hatékonyabban feltérképezni a weboldaladat.

7. Kérj szakértői segítséget

Ha bizonytalan vagy a robots.txt fájl beállításait illetően, vagy ha komplex weboldalad van, akkor érdemes szakértői segítséget kérned. Egy SEO szakember segíthet a robots.txt fájl optimalizálásában, hogy a legtöbbet hozhasd ki belőle a weboldalad számára.

Keresőoptimalizáláshoz profi Seo szakembert keresel? Azonnal használható, gyors megoldások a Google irányelvei alapján.

 

 

Burai Barbi - SEO szakember

Burai Barbi – SEO szakember

Burai Barbi SEO mester

Elérhetőségeim:

 

 

Burai Barbi SEO szakember, SEO szakértő

Telefon: +36-30-242-9494

E-mail: info(kukac)honlapseo.hu

Web: HonlapSEO

100% elégedettségi garancia a HonlapSEO- tól

 

 

 

Eredményes keresőoptimalizáláshoz profi SEO szakembert keresel?

Vedd fel Velem a kapcsolatot az alábbi űrlap kitöltésével:  Alapcsomag
  Profi csomag
  Prémium csomag

  3 hónap
  6 hónap
  12 hónap

  Mentorálás
  SEO tanácsadás
  Kulcsszó kereső szolgáltatás
  Weboldal karbantartás


  Megismertem és elfogadom az adatvédelemmel kapcsolatos szabályzatot

  45  +    =  46

   

   

  Burai Barbi SEO szakember, Honlap SEO

  Leave a Comment

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    +  77  =  84

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .