Webhely indexelése: Útmutató a keresőmotorokhoz

Webhely indexelése: Útmutató a keresőmotorok meghódításához

A keresőmotorok világában a webhely indexelése olyan, mint a kirakatod kivilágítása és a nyitvatartási tábla kihelyezése. Nélküle a potenciális látogatók egyszerűen elsétálnak mellette, és sosem fedezik fel, mit kínálsz.

Ebben a részletes útmutatóban mindent megtudhatsz a webhely indexeléséről, a keresőmotorok működésének alapjaitól kezdve a gyakorlati tippekig, amelyekkel webhelyed a lehető legjobban teljesíthet a keresőmotorok találati listáján. Akár kezdő vagy, akár tapasztalt webmester, ez az útmutató segít megérteni, hogyan működik az indexelés, hogyan ellenőrizheted, hogy webhelyed megfelelően indexelve van-e, és hogyan javíthatod az indexelési folyamatot.

Mi az a webhely indexelés?

A webhely indexelése a keresőmotorok, például a Google vagy a Bing, által végzett folyamat, amelynek során felfedezik, feltérképezik és eltárolják a weboldalad tartalmát. Ez olyan, mintha egy könyvtáros gondosan katalogizálna minden egyes könyvet egy hatalmas könyvtárban.

Az indexelés során a keresőmotorok speciális programjaikkal, az úgynevezett robotokkal vagy crawlerekkel, végigjárják a weboldalad linkjeit. Ezek a robotok beolvassák a szövegeket, képeket, videókat és minden más tartalmat, majd ezeket az információkat elmentik a keresőmotor adatbázisába, az úgynevezett indexbe.

Miért fontos ez? Nos, ha webhelyed nincs indexelve, akkor gyakorlatilag láthatatlan a keresőmotorok számára. Ez azt jelenti, hogy amikor valaki rákeres egy témára, ami releváns a webhelyed tartalmához, az nem fog megjelenni a találatok között. Az indexelés tehát kulcsfontosságú ahhoz, hogy webhelyed látható legyen a potenciális látogatók számára, és hogy növeld az organikus forgalmat.

A webhely indexelése összetett folyamat, de megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy webhelyed sikeresen szerepeljen a keresőmotorokban. A következő fejezetekben részletesebben megvizsgáljuk, hogyan működik ez a folyamat, hogyan ellenőrizheted, hogy webhelyed indexelve van-e, és hogyan gyorsíthatod fel az indexelési folyamatot.

Hogyan működik a webhely indexelés?

A webhely indexelése egy folyamat, amelynek során a keresőmotorok felfedezik és feltérképezik a webhelyed minden zegzugát. Képzeld el úgy, mint egy felfedező expedíciót az internet dzsungelében!

1. Felfedezés: A kaland azzal kezdődik, hogy a keresőmotorok robotjai (más néven crawlerek vagy pókok) megtalálják a webhelyed. Ez történhet például úgy, hogy egy másik webhelyről mutató linket követnek, vagy ha beküldöd a webhelytérképedet (sitemap) a keresőmotornak.

2. Feltérképezés: Miután a robotok megtalálták a webhelyed, elkezdik követni a belső linkjeidet, hogy felfedezzék az összes aloldalt. Olyan ez, mint amikor egy felfedező egy térképpel a kezében bejár egy új területet. A robotok minden egyes oldalon megvizsgálják a tartalmat, beleértve a szöveget, a képeket, a videókat és a linkeket.

3. Indexelés: A feltérképezés során a robotok minden egyes oldalról információkat gyűjtenek, és ezeket az információkat elmentik a keresőmotor hatalmas adatbázisába, az úgynevezett indexbe. Az index olyan, mint egy óriási könyvtár, ahol minden egyes weboldal egy könyv, és a robotok a könyvtárosok, akik gondosan katalogizálnak minden egyes könyvet.

4. Rangsorolás: Miután a webhelyed bekerült az indexbe, a keresőmotorok algoritmusai meghatározzák, hogy az egyes oldalak milyen relevánsak a különböző keresésekre. Ez a rangsorolás határozza meg, hogy a webhelyed milyen pozícióban jelenik meg a találati listában, amikor valaki rákeres egy adott kulcsszóra.

Az indexelés nem egyszeri folyamat. A keresőmotorok robotjai rendszeresen visszatérnek a webhelyedre, hogy ellenőrizzék, vannak-e új oldalak vagy frissítések.

Az indexelés sebessége webhelyenként változhat. A nagyobb és népszerűbb webhelyeket általában gyakrabban látogatják a robotok, mint a kisebb, újabb webhelyeket.

Az indexelés nem garantálja a jó helyezést a találati listában. A rangsorolás számos tényezőtől függ, beleértve a webhelyed tartalmának minőségét, a webhelyed technikai SEO-ját és a webhelyedre mutató linkek számát és minőségét.

keresőrobot Webhely indexelése: Útmutató a keresőmotorokhoz

Webhely indexelése: Útmutató a keresőmotorokhoz

Hogyan ellenőrizheted, hogy webhelyed indexelve van-e?

Szerencsére van néhány egyszerű módszer annak ellenőrzésére, hogy webhelyed indexelve van-e a keresőmotorok által:

1. Google Search Console (GSC)

A Google Search Console egy ingyenes eszköz a Google-tól, amely rengeteg hasznos információt nyújt webhelyed teljesítményéről a keresőben. Az „URL vizsgálata” funkcióval ellenőrizheted, hogy egy adott oldal indexelve van-e, és ha nem, miért nem. A GSC-ben azt is láthatod, hogy a Google robotjai mikor látogatták meg utoljára az oldalt, és milyen hibákat találtak.

2. „site:” operátor

Ez egy gyors és egyszerű módszer az indexelt oldalak számának ellenőrzésére. Írd be a Google keresőmezőjébe a következőt: „site:webhelyed.hu” (természetesen a saját webhelyed címével). A Google ekkor kilistázza azokat az oldalakat, amelyeket indexelt a webhelyedről.

3. „URL vizsgálata” a Google-ben

Másold be a webhelyed egy oldalának URL-jét a Google keresőmezőjébe, majd kattints a „Keresés” gombra. Ha az oldal indexelve van, akkor a Google megjeleníti a keresési találatok között. Ha nem, akkor valószínűleg még nem indexelték, vagy valamilyen probléma van az oldallal.

4. Harmadik féltől származó eszközök

Számos online eszköz létezik, amelyek segíthetnek az indexelési állapot ellenőrzésében. Ezek az eszközök gyakran további információkat nyújtanak, például az indexelt oldalak számát, az indexelés dátumát és az esetleges hibákat.

Az, hogy egy oldal megjelenik a Google keresőben, még nem jelenti azt, hogy teljes mértékben indexelve van. A Google időnként csak egy részletet jelenít meg az oldalból, hogy a felhasználók gyorsan áttekinthessék a tartalmat.

Ha egy oldal nem jelenik meg a keresőben, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs indexelve. Lehet, hogy a Google még nem dolgozta fel az oldalt, vagy hogy az oldal olyan alacsony minőségű, hogy a Google úgy döntött, nem veszi fel az indexbe.

Webhely indexelése: Útmutató a keresőmotorokhoz

Webhely indexelése: Útmutató a keresőmotorokhoz

Hogyan gyorsíthatod fel a webhelyed indexelését?

A webhelyed indexelésének felgyorsítása nemcsak a türelmetlen webmesterek álma, hanem egy olyan stratégia, amely jelentősen javíthatja webhelyed láthatóságát a keresőmotorokban. Íme néhány bevált módszer, amelyekkel elősegítheted, hogy a keresőmotorok gyorsabban felfedezzék és indexeljék a tartalmaidat:

1. Sitemap (webhelytérkép) létrehozása és beküldése

A sitemap egy XML fájl, amely felsorolja a webhelyed összes fontos oldalát. Ez olyan, mint egy térkép, amely segít a keresőmotorok robotjainak eligazodni a webhelyeden. A sitemap létrehozása után küldd be a Google Search Console-ba és a Bing Webmaster Tools-ba, hogy a keresőmotorok azonnal értesüljenek a webhelyed szerkezetéről és tartalmáról.

2. Belső linkek optimalizálása

A belső linkek olyan linkek, amelyek a webhelyed egyik oldaláról egy másikra mutatnak. Ezek a linkek segítenek a keresőmotoroknak felfedezni és indexelni az összes oldalt. Győződj meg róla, hogy minden fontos oldalra mutató belső linkek vannak, és hogy ezek a linkek relevánsak és leíró jellegűek.

3. Robots.txt fájl ellenőrzése

A robots.txt fájl egy olyan szöveges fájl, amely megmondja a keresőmotorok robotjainak, hogy mely oldalakat indexelhetik, és melyeket nem. Fontos, hogy ez a fájl helyesen legyen beállítva, mert ha véletlenül blokkolod a fontos oldalakat, akkor azok nem kerülnek be az indexbe.

4. Google Search Console „URL vizsgálata” funkció használata

Ha új oldalt hozol létre, vagy ha frissítesz egy meglévő oldalt, használhatod a Google Search Console „URL vizsgálata” funkcióját, hogy azonnal értesítsd a Google-t a változásokról. Ez segíthet felgyorsítani az új vagy frissített oldalak indexelését.

5. Közösségi média platformok használata

A közösségi média platformokon, például a Facebookon, a Twitteren vagy a LinkedIn-en megosztott linkek segíthetnek a keresőmotoroknak gyorsabban felfedezni az új tartalmakat.

6. Webhely sebességének optimalizálása

A webhely sebessége fontos tényező az indexelés szempontjából. A lassú webhelyek frusztrálják a felhasználókat, és a keresőmotorok robotjai is kevésbé szívesen látogatják őket. Optimalizáld a webhelyed sebességét a képek tömörítésével, a kód minimalizálásával és a gyors tárhelyszolgáltató használatával.

7. Friss, minőségi tartalom közzététele

A keresőmotorok szeretik a friss, minőségi tartalmat. Ha rendszeresen frissíted a webhelyedet új cikkekkel, blogbejegyzésekkel vagy más tartalmakkal, akkor a keresőmotorok robotjai gyakrabban fogják látogatni a webhelyedet, és gyorsabban indexelik az új tartalmakat.

8. Visszamutató linkek (backlinkek) szerzése

A backlinkek olyan linkek, amelyek más webhelyekről mutatnak a tiédre. Ezek a linkek jelzik a keresőmotoroknak, hogy a webhelyed értékes és megbízható. A jó minőségű backlinkek segíthetnek javítani a webhelyed helyezését a találati listában, és felgyorsíthatják az indexelési folyamatot.

Az indexelési sebesség nem mindenható. Még ha mindent megteszel is a webhelyed indexelésének felgyorsítása érdekében, akkor is eltarthat egy ideig, amíg az összes oldalad bekerül az indexbe.

A legfontosabb, hogy türelmes legyél, és folyamatosan dolgozz a webhelyed fejlesztésén. Ha értékes tartalmat hozol létre, optimalizálod a webhelyedet a keresőmotorok számára, és építed a backlink profilodat, akkor idővel javulni fog a webhelyed láthatósága a keresőmotorokban.

Webhely indexelése: Útmutató a keresőmotorokhoz

Webhely indexelése: Útmutató a keresőmotorokhoz

Gyakori indexelési problémák és megoldások

Még a legjobban optimalizált webhelyek is szembesülhetnek időnként indexelési problémákkal. De ne ess pánikba! A legtöbb probléma könnyen azonosítható és megoldható. Íme néhány gyakori indexelési probléma és a lehetséges megoldások:

1. Duplikált tartalom

A duplikált tartalom azt jelenti, hogy ugyanaz a tartalom (vagy nagyon hasonló tartalom) több különböző URL-en jelenik meg a webhelyeden. Ez összezavarhatja a keresőmotorokat, és megnehezítheti a webhelyed megfelelő indexelését.

Megoldás:

 • Használj canonical tageket, hogy jelezd a keresőmotoroknak, melyik az eredeti oldal.
 • Alkalmazz 301-es átirányításokat, hogy a duplikált oldalakat átirányítsd az eredeti oldalra.
 • Töröld a felesleges duplikált tartalmat.

2. Robots.txt hibák

A robots.txt fájl megmondja a keresőmotoroknak, hogy mely oldalakat indexelhetik, és melyeket nem. Ha a robots.txt fájlban hiba van, akkor véletlenül blokkolhatod a fontos oldalakat.

Megoldás:

 • Ellenőrizd a robots.txt fájlt, hogy nincsenek-e benne hibák.
 • Használj online robots.txt tesztelő eszközöket a fájl ellenőrzéséhez.
 • Ha hibát találsz, javítsd ki a fájlt.

3. 404-es hibák (nem található oldalak)

A 404-es hiba akkor jelenik meg, ha egy oldal már nem létezik. A 404-es hibák frusztrálják a felhasználókat, és a keresőmotorok is kevésbé kedvelik őket.

Megoldás:

 • Keresd meg és javítsd ki a törött linkeket, amelyek 404-es hibát okoznak.
 • Ha egy oldal véglegesen törölve lett, használj 301-es átirányítást, hogy a felhasználókat és a keresőmotorokat egy releváns oldalra irányítsd.

4. Lassú webhely

A lassú webhelyek nemcsak a felhasználókat frusztrálják, hanem a keresőmotorok robotjai is kevésbé szívesen látogatják őket. Ez negatívan befolyásolhatja az indexelési sebességet.

Megoldás:

5. Nem mobilbarát webhely

Ma már a legtöbb ember mobiltelefonon böngészi az internetet. Ha a webhelyed nem mobilbarát, az negatívan befolyásolhatja az indexelési folyamatot.

Megoldás:

 • Győződj meg róla, hogy a webhelyed reszponzív, azaz minden eszközön jól jelenik meg.
 • Használj mobilbarát sablonokat és dizájnt.

6. Biztonsági problémák

Ha a webhelyed nem biztonságos, a keresőmotorok óvatosabbak lehetnek az indexeléssel kapcsolatban.

Megoldás:

 • Telepíts SSL tanúsítványt, hogy a webhelyed HTTPS protokollon keresztül legyen elérhető.
 • Tartsd naprakészen a webhelyed szoftvereit, hogy megvédd a biztonsági résektől.

7. Nincs elegendő belső link

Ha a webhelyed oldalai nincsenek megfelelően összekapcsolva belső linkekkel, a keresőmotoroknak nehezebb lehet felfedezni és indexelni az összes tartalmat.

Megoldás:

Az indexelési problémák megoldása időt és türelmet igényel. Ne várd, hogy a változtatások azonnal eredményt hozzanak.

Ha továbbra is problémáid vannak az indexeléssel, fordulj szakértő segítségéhez.

Webhely indexelése: Útmutató a keresőmotorokhoz

Webhely indexelése: Útmutató a keresőmotorokhoz

További tippek a sikeres indexeléshez

A webhely indexelése egy folyamatos folyamat, amely odafigyelést és törődést igényel. Az alapvető lépéseken túl számos további tipp és trükk létezik, amelyekkel biztosíthatod, hogy webhelyed a lehető legjobban teljesítsen a keresőmotorokban. Íme néhány közülük:

1. Minőségi tartalom

A keresőmotorok imádják a friss, releváns és egyedi tartalmat. A minőségi tartalom nemcsak a látogatókat vonzza, hanem a keresőmotorok robotjait is arra ösztönzi, hogy gyakrabban térjenek vissza a webhelyedre. Készíts olyan tartalmat, amely valódi értéket nyújt a célközönségednek, és amely választ ad a kérdéseikre vagy megoldást kínál a problémáikra.

2. Rendszeres frissítések

A webhelyed rendszeres frissítése azt jelzi a keresőmotoroknak, hogy a webhelyed aktív és naprakész. Ez arra ösztönzi a robotokat, hogy gyakrabban látogassák meg a webhelyedet, és gyorsabban indexeljék az új tartalmakat.

3. Mobilbarát webhely

A mobilbarát webhely ma már elengedhetetlen. A legtöbb ember mobiltelefonon böngészi az internetet, ezért fontos, hogy a webhelyed minden eszközön jól jelenjen meg. A reszponzív dizájn biztosítja, hogy a webhelyed automatikusan alkalmazkodik a különböző képernyőméretekhez.

4. Közösségi média

A közösségi média platformok, például a Facebook, a Twitter vagy a LinkedIn, nagyszerű eszközök a webhelyed népszerűsítésére és a forgalom növelésére. A közösségi médiában megosztott linkek segíthetnek a keresőmotoroknak gyorsabban felfedezni az új tartalmakat.

5. Strukturált adatok

A strukturált adatok olyan kódok, amelyekkel további információkat adhatsz meg a webhelyed tartalmáról a keresőmotorok számára. Ez segíthet a keresőmotoroknak jobban megérteni a tartalmad, és javíthatja a webhelyed megjelenését a találati listában.

6. Képek optimalizálása

A képek optimalizálása nemcsak a webhelyed sebességét javítja, hanem a keresőmotorok számára is könnyebben értelmezhetővé teszi a képeket. Használj leíró fájlneveket és alt szövegeket a képekhez, és tömörítsd a képeket, hogy csökkentsd a méretüket.

7. Videók használata

A videók egyre népszerűbbek az interneten, és a keresőmotorok is egyre nagyobb figyelmet fordítanak rájuk. Ha releváns videókat adsz hozzá a webhelyedhez, az javíthatja a felhasználói élményt, és növelheti a webhelyed láthatóságát a keresőmotorokban.

8. Helyi SEO

Ha helyi vállalkozásod van, a helyi SEO (keresőoptimalizálás) segíthet abban, hogy a webhelyed megjelenjen a helyi keresésekben. Győződj meg róla, hogy a webhelyed tartalmazza a vállalkozásod nevét, címét és telefonszámát (NAP), és regisztráld a vállalkozásodat a Google Cégem szolgáltatásban.

9. Elemzés és nyomon követés

Fontos, hogy folyamatosan elemezd a webhelyed teljesítményét a keresőmotorokban. Használj olyan eszközöket, mint a Google Analytics és a Google Search Console, hogy nyomon kövesd a forgalmat, a kulcsszavakat és az indexelési problémákat.

10. Türelem

A SEO nem egy gyors megoldás. Időbe telik, amíg a változtatások eredményt hoznak. Légy türelmes, és folyamatosan dolgozz a webhelyed fejlesztésén. Ha értékes tartalmat hozol létre, optimalizálod a webhelyedet a keresőmotorok számára, és építed a backlink profilodat, akkor idővel javulni fog a webhelyed láthatósága a keresőmotorokban.

Összegzés: Webhely indexelése

A webhely indexelése a keresőmotorok, például a Google és a Bing, alapvető folyamata, amely során felfedezik, feltérképezik és eltárolják a weboldalad tartalmát. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy webhelyed megjelenjen a keresési találatok között, amikor a felhasználók releváns kulcsszavakra keresnek rá.

Az indexelés során a keresőmotorok robotjai (crawlerek) végigjárják a weboldalad linkjeit, és minden egyes oldal tartalmát elmentik az indexükbe. Az index olyan, mint egy hatalmas könyvtár, ahol minden egyes weboldal egy könyv, és a robotok a könyvtárosok, akik gondosan katalogizálnak minden egyes könyvet.

A webhely indexelése nem egyszeri folyamat. A robotok rendszeresen visszatérnek a webhelyedre, hogy ellenőrizzék, vannak-e új oldalak vagy frissítések. Az indexelési sebesség webhelyenként változhat, és számos tényezőtől függ, például a webhely méretétől, a belső linkstruktúrától és a webhely sebességétől.

Annak ellenőrzésére, hogy webhelyed indexelve van-e, használhatod a Google Search Console-t, a „site:” operátort a Google keresőben, vagy harmadik féltől származó eszközöket.

A webhelyed indexelésének felgyorsításához számos lépést tehetsz, például:

 • Sitemap (webhelytérkép) létrehozása és beküldése
 • Belső linkek optimalizálása
 • Robots.txt fájl ellenőrzése
 • Google Search Console „URL vizsgálata” funkció használata
 • Közösségi média platformok használata
 • Webhely sebességének optimalizálása
 • Friss, minőségi tartalom közzététele
 • Visszamutató linkek (backlinkek) szerzése

A leggyakoribb indexelési problémák közé tartozik a duplikált tartalom, a robots.txt hibák, a 404-es hibák, a lassú webhely és a nem mobilbarát webhely. Ezeket a problémákat általában könnyen meg lehet oldani a megfelelő technikákkal.

A sikeres indexeléshez fontos a minőségi tartalom, a rendszeres frissítések, a mobilbarát webhely, a közösségi média használata, a strukturált adatok, a képek optimalizálása, a videók használata, a helyi SEO, az elemzés és nyomon követés, valamint a türelem.

A webhely indexelése egy folyamatos folyamat, amely odafigyelést és törődést igényel. Ha követed a fenti tippeket, és folyamatosan dolgozol a webhelyed fejlesztésén, akkor idővel javulni fog a webhelyed láthatósága a keresőmotorokban, és több látogatót vonzhatsz a webhelyedre.

Keresőoptimalizáláshoz profi Seo szakembert keresel? Azonnal használható, gyors megoldások a Google irányelvei alapján.

 

 

Burai Barbi - SEO szakember

Burai Barbi – SEO szakember

Burai Barbi SEO mester

Elérhetőségeim:

 

 

Burai Barbi SEO szakember, SEO szakértő

Telefon: +36-30-242-9494

E-mail: info(kukac)honlapseo.hu

Web: HonlapSEO

100% elégedettségi garancia a HonlapSEO- tól

 

 

 

Eredményes keresőoptimalizáláshoz profi SEO szakembert keresel?

Vedd fel Velem a kapcsolatot az alábbi űrlap kitöltésével:  Alapcsomag
  Profi csomag
  Prémium csomag

  3 hónap
  6 hónap
  12 hónap

  Mentorálás
  SEO tanácsadás
  Kulcsszó kereső szolgáltatás
  Weboldal karbantartás


  Megismertem és elfogadom az adatvédelemmel kapcsolatos szabályzatot

  81  +    =  86

   

   

  Burai Barbi SEO szakember, Honlap SEO

  Leave a Comment

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  5  +  2  =  

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .