Az E-A-T szerepe az SEO-ban

E-A-T az SEO világában: Hogyan építsd fel a szakértelmet és a bizalmat?

Találtál már valaha is egy weboldalt, és első pillantásra úgy érezted, hogy „Ezen az oldalon biztosan megtalálom, amit keresek”? Vagy épp ellenkezőleg, gyorsan továbbléptél, mert valami nem stimmelt? A digitális világban, ahol az információáradat sosem áll meg, az E-A-T (Szakértelem, Tekintély, Megbízhatóság) alapelvei éppen ezt a „harmóniát” hivatottak megteremteni a weboldalak és a látogatók számára. E-A-T és a SEO?

Az E-A-T a Szakértelem, Tekintély és Megbízhatóság angol kezdőbetűinek rövidítése, és manapság ez a trió alapvető fontosságú, ha az interneten szeretnél sikerre törni. Miért? Mert a Google – és vele sok más keresőmotor – szerint ezek azok a kulcsfontosságú tényezők, amelyek megmutatják, hogy egy weboldal mennyire értékes a látogatói számára. Nézzük meg együtt, hogy te hogyan építhetsz fel szakértelmet és bizalmat weboldalad számára.

Mi az E-A-T és miért fontos az SEO szempontjából?

Az E-A-T alapjai és meghatározása

Az E-A-T az Expertise (Szakértelem), Authoritativeness (Tekintély) és Trustworthiness (Megbízhatóság) kezdőbetűinek rövidítése. De mit is jelentenek ezek pontosan?

Szakértelem: Gondoljunk bele, mennyivel nagyobb bizalommal olvasunk egy cikket vagy hírt, ha tudjuk, hogy az írója igazi szakértő a témában! Nem mindegy, hogy ki és milyen alapon ír a témáról. Ha valaki évek óta foglalkozik egy adott területtel, az rögtön hitelesebb forrásként szolgál a szemünkben.

Tekintély: Nem csak az számít, hogy te mit tudsz, hanem az is, hogy mások mit gondolnak rólad. Ha mások is elismerik a tudásodat és szakértelmedet, az rengeteget hozzáad a tekintélyedhez. A tekintélyedet pedig nem csak a száraz tények és statisztikák alapján mérik, hanem azon is múlik, hogy milyen kapcsolatokat építesz ki az online világban.

Megbízhatóság: Ezt pedig a legnehezebb megszerezni és a legkönnyebb elveszíteni. A megbízhatóság arról szól, hogy az információid pontosak, frissek és hitelesek. Ha az olvasóid, látogatóid úgy érzik, hogy mindig számíthatnak rád, akkor már félig nyert ügyed van.

E-A-T és a SEO

E-A-T és a SEO

 

A Google minőségi iránymutatásainak szerepe az E-A-T-ben

Amikor a neten keresünk valamit, a legtöbben a Google-hoz fordulunk, mint egy online bölcsesség forrásához. De vajon mi alapján dönti el a Google, hogy melyik oldalak kerüljenek az első helyre?

Ez itt a kulcskérdés: a Google-nek vannak bizonyos minőségi iránymutatásai, amik meghatározzák, hogy milyen weboldalakat tart szem előtt értékesnek. És most jön a csavar: az E-A-T (Szakértelem, Tekintély, Megbízhatóság) éppen ezeknek az iránymutatásoknak a szívében van!

Ez nem csak valami szép elvont elv. Gondolj bele! Ha te egy megbízható forrásból szeretnél információt szerezni egy fontos témában, akkor a Google is ezt akarja neked adni. Nem akarja, hogy félretájékoztatást kapj vagy olyan oldalakra tévedj, amik nem a legjobb források.

Mit keres pontosan a Google?

 1. Szakértelem: A Google azt szeretné, ha az oldaladon lévő információkat valódi szakértők osztanák meg. Nem elég csak összegyűjteni információt más forrásokból, fontos, hogy az írás mögött álló szerzőnek is legyen hozzáértése a témához.
 2. Tekintély: Az is számít, hogy az internetes közösség hogyan tekint az oldaladra. Ha más megbízható források hivatkoznak rád, az jó pontot jelent.
 3. Megbízhatóság: Az oldaladnak biztonságosnak és felhasználóbarátnak kell lennie. Az olvasóknak bízniuk kell abban, hogy az oldalon található információk pontosak és megbízhatóak.

Összefoglalva: ha azt szeretnéd, hogy a Google (és vele a világ) szeresse az oldaladat, akkor az E-A-T irányelveket nem szabad figyelmen kívül hagynod.

E-A-T és a SEO

E-A-T és a SEO

Szakértelem – A tudásod bemutatása a világnak

 • Mi tekinthető ‘szakértelemnek’ a keresőmotorok szemében?

Mindenki szeretné, ha weboldalát, blogját vagy online üzletét szakértőként tartanák számon a neten. De vajon mi alapján dönti el a Google és más keresőmotorok, hogy ki az igazi szakértő egy adott témában? Nos, most beavatlak a keresőmotorok misztikus világának egyik legizgalmasabb részletébe: hogyan is mérhető le a szakértelem?

1. Mélyreható, átfogó tartalom

Először is, nem elég csak beszélni a témáról. Az igazi szakértő mélyen beleás magát, és átfogó információkat oszt meg. A Google értékeli, ha egy weboldal vagy cikk részletesen, jól strukturáltan és kimerítően tárgyal egy témát, nem csak a felszínt kapargatja.

2. Az író háttere és képzettsége

Ki írta a tartalmat? Van releváns képzése vagy tapasztalata a témában? Például, ha egy egészségügyi témájú cikket egy orvos ír, az sokkal több súllyal bír, mint egy laikus véleménycikke.

3. Frissesség és aktualitás

A világ folyamatosan változik, és a szakértelmek is fejlődnek. A Google szereti azokat az oldalakat, amelyek naprakészek és frissek, mert ez azt mutatja, hogy az oldal tulajdonosa elkötelezett a témája iránt.

4. Hivatkozások és források

Minden szakértő tisztában van azzal, honnan származik az információja. A hivatkozások és források nem csak azt mutatják, hogy az információid megalapozottak, hanem azt is, hogy tiszteletben tartod mások munkáját.

5. Olvasói visszajelzések és interakció

Egy szakértő nem csak beszél, hanem hallgat is. Ha a közösség reagál a tartalmaidra, ha kérdéseik vannak, és te válaszolsz rájuk, az azt mutatja, hogy valóban értesz ahhoz, amiről írsz.

A keresőmotorok szemében a szakértelem nem csak abból áll, hogy mennyit tudsz egy témáról, hanem abból is, hogyan és milyen mélységben osztod meg ezt a tudást. Ha komolyan veszed a szakértői státuszodat, akkor a keresőmotorok – és persze az olvasóid – is észre fogják venni ezt. Szóval ne állj meg, folytasd a kutatást, tanulást és megosztást, hogy valóban szakértőként tekintsenek rád a digitális világban!

E-A-T és a SEO

E-A-T és a SEO

A tartalom minőségének és relevanciájának jelentősége

Most pedig vessünk egy mélyebb pillantást arra, miért is olyan létfontosságú a jó minőségű és releváns tartalom!

1. Az olvasóidnak értéket kell nyújtani

Képzeld csak el: belépsz egy könyvesboltba, és egy érdekes címmel rendelkező könyvet veszel fel. De miután elolvasod az első néhány oldalt, rájössz, hogy csak újrahasznosított információt tartalmaz. Ugyanez történik a neten is. Ha az olvasóid nem találnak új, értékes információt az oldaladon, gyorsan továbblapoznak.

2. A keresőmotorok imádják a jó tartalmat

Nem csak az olvasóidnak kell meggyőznöd! A Google és társai is azt szeretik, ha friss, minőségi és releváns tartalommal találkoznak. Ezzel növelheted az esélyedet, hogy magasabb helyen szerepelj a keresési eredmények között.

3. Jó tartalom = nagyobb elköteleződés

Ha az olvasóid értéket találnak a tartalmaidban, nagyobb az esélye annak, hogy visszatérnek, hivatkoznak rád, és még ajánlják is ismerőseiknek. Ez pedig csak tovább erősíti online jelenlétedet.

4. Relevancia = találati pontosság

A tartalomnak nem csak jó minőségűnek, hanem relevánsnak is kell lennie. Ha a látogatók azt kapják, amit keresnek az oldaladon, akkor elégedettek lesznek. Ha nem, gyorsan távoznak, és ez a magasabb elutasítási arány negatívan befolyásolhatja a keresőmotorokban való rangsorolásodat.

A digitális világban a tartalom tényleg király – de csak akkor, ha minőségi és releváns. Az olvasóid és a keresőmotorok egyaránt értékelik a jól megírt, tájékoztató és friss tartalmat. Így ha a legjobb eredményeket szeretnéd elérni, fordíts időt és energiát a tartalmad fejlesztésére.

E-A-T és a SEO

E-A-T és a SEO

Példák és ötletek a szakértelmed kiemelésére

Most jöjjön egy kis inspiráció arra, hogyan is emelheted ki legjobban a tudásodat a nagyvilágban. Légy büszke a szakértelmedre és használd az alábbi tippeket, hogy még többen megtudják, mire vagy képes!

1. Blogolj rendszeresen

 • Témaválasztás: Válassz olyan témákat, amelyekben otthon vagy, és amelyekkel valódi értéket tudsz adni az olvasóidnak.
 • Esettanulmányok: Mutasd be, hogyan oldottál meg különféle problémákat vagy hogyan értél el eredményeket az ügyfelek számára.
 • Szakértői interjúk: Kérj meg más szakértőket, hogy osztják meg tapasztalataikat a blogodon.

2. Tartalmi bónuszok kínálata

 • Ingyenes útmutatók: Készíts mélyreható, letölthető anyagokat, amelyek az olvasóidnak valódi értéket nyújtanak.
 • Webináriumok: Szervezz élő online előadásokat vagy workshopokat a szakterületedről.

3. Légy aktív a közösségi médiában

 • Részvétel szakértői csoportokban: Csatlakozz a témáddal kapcsolatos Facebook vagy LinkedIn csoportokhoz és válaszolj kérdésekre.
 • Tudásod megosztása: Készíts rövid videókat vagy infografikákat, és oszd meg őket a közösségi médiában.

4. Véleményed és tanácsaid publikálása

 • Vendégposztolás: Írj cikkeket más népszerű blogokra vagy portálokra.
 • Szakértői vélemény: Válaszolj a sajtó megkereséseire és adj tanácsokat újságíróknak.

5. Kapcsolatépítés és networking

 • Konferenciák és események: Lépj fel előadóként vagy vedd részt panelbeszélgetéseken.
 • Mentorálás: Ajánlj fel segítséget kezdőknek vagy azoknak, akik szeretnének tanulni tőled.

A szakértelmed kiemelése nem csak arról szól, hogy bemutatod tudásodat, hanem arról is, hogy valódi értéket nyújts az embereknek. Legyen szó blogolásról, közösségi média tevékenységekről vagy személyes kapcsolatépítésről, az a legfontosabb, hogy hiteles és autentikus legyél. Ha pedig követed ezeket az ötleteket, biztos lehetsz benne, hogy a szakértelmed hamarosan széles körben elismertté válik!

E-A-T és a SEO

E-A-T és a SEO

Tekintély – Legyél az iparágadban a meghatározó szereplő

1. Tanulj, tanulj, és tanulj!

 • Folyamatos képzés: Az iparágak gyorsan változnak. Légy naprakész az újításokkal, technológiákkal és trendekkel.
 • Oszd meg tudásod: Amikor újat tanulsz, oszd meg a közönségeddel. Ezzel nem csak őket segíted, hanem a saját hitelességedet is növeled.

2. Légy elérhető rendszeresen

 • Részvétel eseményeken: Légy jelen az iparágad jelentős eseményein, konferenciáin. Nem csak tudást szerezhetsz, de fontos kapcsolatokat is építhetsz.
 • Kooperáció: Működj együtt más szakértőkkel, így közös projekteken keresztül növelheted ismertségedet.

3. Publikálj és szólalj meg

 • Irány az online tér: Kezdj el blogolni, készíts podcastokat vagy videókat a témádról.
 • Vendégposztok: Írj más népszerű platformokra, hogy új közönséghez juss.

4. Kérj és fogadd el a visszajelzéseket

 • Nyitottság: Fogadd el és dolgozz a kritikákkal. Az igazi tekintély nem attól fél, hogy hibázik, hanem tanul belőle.
 • Kommunikáció: Építs kapcsolatot a közönségeddel. Ők azok, akik igazán értékelni fogják, ha figyelsz rájuk.

5. Légy hiteles és autentikus

 • Őszinteség: Ne állítsd be magad többnek, mint aki vagy, de ne is rejtse el a tudásodat.
 • Konstancia: Az igazi tekintély nem egyik napról a másikra jön létre. Legyél kitartó, és ne adj fel!

A tekintély nem valami misztikus dolog, ami csak a szerencséseknek adatik meg. Az kitartó munkával, folyamatos tanulással, és a közösség iránti elköteleződéssel épül. Ne feledd, minden nagy szakértő valaha kicsiként kezdte.

Megbízhatóság – Az online bizalom kiépítésének lépései

hogyan építheted fel ezt a bizalmat az interneten, ahol az emberek gyakran óvatosak? Most megosztok veled néhány alapvető lépést, melyekkel megerősítheted a megbízhatóságodat az online térben!

1. Minőségi tartalom közzététele

 • Hitelesség: Mindig pontos és naprakész információkat osztj meg. Ellenőrizd az adataid forrásait!
 • Egyéni hang: Légy autentikus és közvetlen. Ha valamihez nem értesz, ne írj róla, csak azért, mert divatos.

2. Professzionális weboldal kialakítása

 • Letisztult dizájn: A rendezett és könnyen átlátható design segít az olvasóknak abban, hogy könnyebben megtalálják, amit keresnek.
 • SSL tanúsítvány: Az „https://” nem csak egy szimbólum. Biztonságos kapcsolatot teremt a felhasználó és a weboldal között, erősítve a bizalmat.

3. Nyitottság és átláthatóság

 • Kapcsolati adatok: Győződj meg róla, hogy az olvasóid könnyen elérhetnek, ha kérdéseik vagy észrevételeik vannak.
 • Adatvédelmi irányelvek: Mutasd be, hogy milyen adatokat gyűjtesz és hogyan használod fel őket.

4. Aktív közösségi média jelenlét

 • Interakció: Válaszolj az üzenetekre, kommentekre. Mutasd meg, hogy valódi ember vagy a profilkép mögött!
 • Valós idejű információk: Oszd meg az újdonságokat, frissítéseket vagy az aktuális híreket.

5. Valódi visszajelzések és vélemények megjelenítése

 • Ügyféltörténetek: Kérj visszajelzést az ügyfeleidtől és oszd meg az oldaladon.
 • Nyitottság a kritikára: Ha negatív visszajelzést kapsz, reagálj rá építően. A tökéletesség nem létezik, de a fejlődésre való nyitottság sokat ér!

A megbízhatóság az online világban nem csak a jó tartalomról és a biztonságos weboldalról szól. Sokkal inkább arról, hogy az emberekben milyen benyomást keltünk. Ha követed ezeket a lépéseket, biztos lehetsz benne, hogy az olvasóid, követőid számára te leszel az a szikla, amire mindig számíthatnak az online tér viharaiban!

Gyakorlati lépések az E-A-T javításához

Az E-A-T kifejezés sokakat megijeszthet első hallásra, de ne aggódj, ez csupán néhány irányelv a tartalmad minőségének javításához. Ha szeretnéd, hogy a Google (és az olvasóid) komolyan vegyen, kövesd ezeket a gyakorlati lépéseket!

1. Szakértelmi alapok

 • Képezd magad: Járd végig az iparágad legjobb online képzéseit, konferenciáit.
 • Oszd meg tudásod: Legyen blogod, vagy gyakran publikálj tanulmányokat, írásokat.

2. Hivatkozások és források

 • Hivatkozz megbízható forrásokra: Mindig adj megforrásokat, és hivatkozz elismert, hiteles oldalakra.
 • Kerüld a rossz hírű forrásokat: A kétes tartalmú oldalaktól való távolmaradás növeli weboldalad megbízhatóságát.

3. Rendszeres frissítés

 • Tartsd naprakészen a tartalmat: Frissítsd rendszeresen az információidat, különösen a gyorsan változó témákban.
 • Ellenőrizd a linkeket: Győződj meg róla, hogy a hivatkozásaid működnek és relevánsak.

4. Profil és rólad oldal kialakítása

5. Válj aktívvá közösségi médiában

 • Interakció: Kommunikálj az olvasókkal, válaszolj a kérdéseikre és kérd a visszajelzéseiket.
 • Közösségi bizonyíték: Ossz meg ügyfél-visszajelzéseket, ajánlásokat, tanúsítványokat, amelyek alátámasztják a szakértelmedet és megbízhatóságodat.

6. Kapcsolatépítés és együttműködések

 • Hálózz: Csatlakozz szakmai csoportokhoz, lépj kapcsolatba más szakértőkkel.
 • Vendégposztolás: Írj cikkeket más elismert oldalakon, hogy növeld a láthatóságodat és tekintélyedet.

Az E-A-T nem egy egyszeri projekt, hanem egy folyamatos, elkötelezett munka, amellyel javíthatsz a online láthatóságodon és hitelességeden. Ne feledd, az apró lépések is számítanak, és ha kitartó vagy, a Google és az olvasóid is észreveszik az erőfeszítéseidet!

Összegzés és további lépések: E-A-T és a SEO

Mit tanultunk?

 • Az E-A-T a Google szemében kulcsfontosságú. Nem elég csak létrehozni egy weboldalt; a tartalmi minőség és a megbízhatóság egyaránt fontosak.
 • A szakértelem nem jelenti azt, hogy minden témában szakértőnek kell lenned, hanem azt, hogy az adott területen kiemelkedően tájékozott vagy.
 • A tekintély és a megbízhatóság pedig azt mutatja meg, hogy az online közösség hogyan értékeli a weboldaladat és milyen benyomást keltettél az olvasóidban.

Mit tehetsz most?

 1. Elemzés: Nézd meg a jelenlegi weboldaladat és tartalmaidat. Hová illeszkednek az E-A-T elvekhez képest?
 2. Terv készítése: Állíts fel egy akciótervet arra vonatkozóan, hogy mely területeken szeretnél javulni. Tűzz ki rövid és hosszú távú célokat!
 3. Folyamatos tanulás: Az online világ gyorsan változik, így folyamatosan képezd magad és maradj naprakész.
 4. Mérések és visszajelzések: Kövesd nyomon a haladásodat, mérj és értékelj rendszeresen, hogy lássd, hol van még fejlődési lehetőség.

Záró gondolataink

Az E-A-T nem egy rövid távú játék. Hosszú távú elköteleződést igényel, de az eredmények mindenképpen megéri a befektetett munkát. Ha komolyan veszed, nem csak a keresőmotorok, de a felhasználóid is értékelni fogják. Ne feledd: az igazi szakértelmedet, tekintélyedet és megbízhatóságodat nem a Google, hanem az emberek fogják elismerni.

Keresőoptimalizáláshoz profi Seo szakembert keresel? Azonnal használható, gyors megoldások a Google irányelvei alapján.

 

 

Burai Barbi - SEO szakember

Burai Barbi – SEO szakember

Burai Barbi SEO mester

Elérhetőségeim:

 

 

Burai Barbi SEO szakember, SEO szakértő

Telefon: +36-30-242-9494

E-mail: info(kukac)honlapseo.hu

Web: HonlapSEO

100% elégedettségi garancia a HonlapSEO- tól

 

 

 

Eredményes keresőoptimalizáláshoz profi SEO szakembert keresel?

Vedd fel Velem a kapcsolatot az alábbi űrlap kitöltésével:  Alapcsomag
  Profi csomag
  Prémium csomag

  3 hónap
  6 hónap
  12 hónap

  Mentorálás
  SEO tanácsadás
  Kulcsszó kereső szolgáltatás
  Weboldal karbantartás


  Megismertem és elfogadom az adatvédelemmel kapcsolatos szabályzatot

    +  74  =  79

   

  A megrendelésed fizetési kötelezettséggel járó, elektronikus úton megkötött szerződésnek minősül, melyre az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény 5. és 6. §-ában foglaltak irányadóak. A szerződés a távollevők között kötött szerződésekről szóló 45/2014. (II. 26.) Kormányrendelet hatálya alá tartozik. Ennek értelmében az elektronikus úton leadott megrendelések esetén a megrendelő 14 napon belül indoklás nélkül elállhat a szerződéstől, mely elállási jogot  30 napon keresztül biztosítom számodra. Elállási szándékodat a megrendeléstől számított 30 napon belül e-mailben jelezheted az info@honlapseo.hu címen vagy bármelyik, a honlapon feltüntetett elérhetőségen. A szerződést a megrendelő űrlap kitöltésével és a “Megrendelem a szolgáltatást!” gombra kattintással Burai Károlyné Ev- val (2027 Dömös, Táncsics M. u. 50., adószám: 6768775-1-31 ) kötöd.

  Burai Barbi SEO szakember, Honlap SEO

  Leave a Comment

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  66  +    =  76

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .