Webáruház kategória oldalai SEO-ja

Webáruház kategória oldalak felturbózása: SEO tippek a látogatók és eladások növeléséhez

A webáruházad kategória oldalai sokkal többet jelentenek egyszerű terméklistáknál. Ezek a digitális kirakatok, ahol a vásárlóid először találkoznak a kínálatoddal, és ahol eldől, hogy tovább böngésznek vagy továbbállnak. De hogyan varázsolhatod ezeket az oldalakat olyan vonzóvá, hogy a látogatók ne csak nézelődjenek, hanem vásároljanak is? A válasz a keresőoptimalizálásban, azaz a SEO-ban rejlik.

A SEO nem varázslat, hanem egy olyan eszköztár, amivel a kategória oldalakat a keresőmotorok és a vásárlók számára egyaránt vonzóbbá teheted. Gondolj bele: ha a célközönséged könnyen megtalálja a keresett termékeket, az nem csak az ő, hanem a te életedet is megkönnyíti. Több látogató, több eladás, kevesebb bosszúság – ez a SEO ígérete.

Ebben a cikkben végigvezetünk a kategória oldalak SEO-jának legfontosabb lépésein. Megmutatjuk, hogyan találd meg a megfelelő kulcsszavakat, hogyan optimalizáld az oldalakat a keresőmotorokra, és hogyan teremts olyan tartalmat, ami a vásárlókat a kosár ikon felé tereli. A célunk, hogy a webáruházad ne csak egy legyen a sok közül, hanem az, amelyikre mindenki felfigyel.

Webáruház kategória oldalai SEO-ja

Webáruház kategória oldalai SEO-ja

Miért fontos a kategória oldalak SEO-ja?

A kategória oldalak SEO-ja a webáruházad sikerének egyik kulcsa, és számos okból elengedhetetlen:

 1. A webáruházad szerkezetének alapja: A kategória oldalak adják a webáruházad vázát, és segítenek a látogatóknak eligazodni a termékkínálatodban. Egy jól strukturált kategória rendszer nem csak a felhasználói élményt javítja, hanem a keresőmotoroknak is megkönnyíti az oldalad feltérképezését és indexelését.

 2. Célzott forgalom: A kategória oldalak lehetővé teszik, hogy célzott kulcsszavakra optimalizálj, és így olyan látogatókat vonzz, akik már érdeklődnek az adott termékkategória iránt. Ez növeli az esélyét annak, hogy a látogatók vásárlókká konvertálódjanak.

 3. Keresőmotorok szeretik: A keresőmotorok szeretik a jól strukturált, releváns tartalommal rendelkező oldalakat. A kategória oldalakon elhelyezett leírások, képek és egyéb tartalmak segítenek a keresőmotoroknak megérteni, hogy miről szól az oldalad, és milyen kulcsszavakra kellene rangsorolni.

 4. Organikus forgalom növelése: A kategória oldalak SEO-jával javíthatod az oldalad láthatóságát a keresőmotorok találati listáján. Ezáltal több organikus (ingyenes) forgalmat szerezhetsz, ami hosszú távon növelheti az eladásaidat.

 5. Versenyelőny: Ha a versenytársaid nem fordítanak kellő figyelmet a kategória oldalak SEO-jára, akkor te könnyedén előnybe kerülhetsz. A keresőmotorok találati listájának élén való megjelenéssel több látogatót szerezhetsz, mint a konkurencia.

 6. Felhasználói élmény javítása: A SEO nem csak a keresőmotorokról szól, hanem a felhasználókról is. Egy jól optimalizált kategória oldal könnyen áttekinthető, informatív és segíti a látogatókat a keresett termékek megtalálásában. Ez pozitív felhasználói élményt eredményez, ami növeli a vásárlási hajlandóságot és a visszatérő látogatók számát.

A kategória oldalak SEO-ja tehát nem csak egy technikai feladat, hanem egy olyan befektetés, amely hosszú távon megtérül a webáruházad számára.

Kulcsszókutatás: A siker alapja

A kulcsszókutatás a kategória oldalak SEO-jának alapköve. Ez a folyamat segít megérteni, hogy a potenciális vásárlóid milyen kifejezéseket használnak a keresőmotorokban, amikor az általad kínált termékekre vagy szolgáltatásokra vadásznak. A megfelelő kulcsszavak kiválasztásával és használatával a kategória oldalaid a keresési eredmények élére kerülhetnek, és így több látogatót vonzhatsz.

Hogyan csináld?

 1. Ötletelés: Kezdd azzal, hogy összegyűjtöd azokat a szavakat és kifejezéseket, amelyek a legjobban leírják a termékkategóriáidat. Gondolj bele, te mit írnál be a keresőbe, ha ilyen termékeket keresnél.

 2. Kulcsszókutató eszközök: Használj online eszközöket, mint például a Google Keyword Planner, az Ubersuggest vagy a Semrush. Ezek segítenek felfedezni új kulcsszavakat, megmutatják a keresési volumenüket (hányan keresnek rá havonta) és a versenyképességüket (hány weboldal versenyez ugyanazokra a kulcsszavakra).

 3. Releváns kulcsszavak: Válaszd ki azokat a kulcsszavakat, amelyek a legrelevánsabbak a termékeidhez és a célközönségedhez. Ne csak a legnagyobb keresési volumenű kulcsszavakra koncentrálj, hanem azokra is, amelyek a legnagyobb valószínűséggel vezetnek vásárláshoz.

 4. Hosszúfarkú kulcsszavak: Ezek a hosszabb, specifikusabb kifejezések (pl. „piros női bőr pénztárca” vagy „bio pamut baba body”) kevésbé versenyképesek, de nagyon célzott forgalmat hozhatnak. Az ilyen kulcsszavakra kereső emberek általában már tudják, mit akarnak, és közelebb állnak a vásárláshoz.

 5. Lokális kulcsszavak: Ha helyi vállalkozásod van, akkor érdemes lokális kulcsszavakat is használni (pl. „virágküldés Budapest” vagy „cipőbolt Debrecen”). Ez segít a környékeden élő potenciális vásárlóknak megtalálni a webáruházadat.

 6. Kulcsszavak csoportosítása: A kulcsszavakat érdemes csoportosítani a különböző kategória oldalaidhoz. Például, ha van egy „Női ruhák” kategóriád, akkor használhatsz olyan kulcsszavakat, mint „női ruha”, „ruha webshop”, „alkalmi ruha”, „nyári ruha”, stb.

Webáruház kategória oldalai SEO-ja

Webáruház kategória oldalai SEO-ja

On-Page SEO: Optimalizáld az oldalakat

Az on-page SEO az a folyamat, amely során optimalizálod a kategória oldalaid tartalmát és HTML kódját, hogy a keresőmotorok könnyebben megértsék, miről szólnak az oldalaid, és milyen kulcsszavakra kellene rangsorolni őket. Ez a fajta optimalizálás közvetlenül az oldaladon történik, és számos elemet érint.

Fontos elemek az on-page SEO-ban

Cím (Title Tag): Ez az oldalad címe, amely a böngészőfülön és a keresőmotorok találati listájában jelenik meg. Fontos, hogy a cím tartalmazza a fő kulcsszót, legyen figyelemfelkeltő és pontosan tükrözze az oldal tartalmát.

Meta leírás (Meta Description): Ez egy rövid összefoglaló az oldalad tartalmáról, amely a keresőmotorok találati listájában a cím alatt jelenik meg. Bár közvetlenül nem befolyásolja a rangsorolást, egy vonzó meta leírás növelheti az átkattintási arányt.

Fejlécek (H1, H2, H3): A fejlécek strukturálják a tartalmat, és segítik a keresőmotorokat megérteni az oldal hierarchiáját. Használd a kulcsszavakat a fejlécekben, de ne vigyük túlzásba.

URL: Az oldalad URL-jének rövidnek, leírónak és kulcsszóbarátnak kell lennie. Kerüld a hosszú, értelmetlen karakterláncokat.

Képek: Optimalizáld a képeidet a fájlméret csökkentésével és a megfelelő alt szöveg hozzáadásával. Az alt szöveg leírja a kép tartalmát a keresőmotoroknak és a látássérült felhasználóknak.

Belső linkek: Helyezz el belső linkeket a kategória oldalaid között, hogy a látogatók könnyen navigálhassanak a webáruházadban. A belső linkek segítenek a keresőmotoroknak is feltérképezni az oldaladat.

Tartalom: A tartalom király! A kategória oldalakon ne csak terméklistákat jeleníts meg, hanem adj hozzá egy rövid, informatív leírást is a kategóriáról. Használd a kulcsszavakat természetes módon a szövegben.

További tippek az on-page SEO-hoz

Kulcsszavak elhelyezése: Használd a kulcsszavakat a tartalom elején, a címben, a meta leírásban, a fejlécekben és az URL-ben.

Friss tartalom: Rendszeresen frissítsd a kategória oldalaid tartalmát új termékekkel, leírásokkal vagy blogbejegyzésekkel.

Mobilbarát kialakítás: Győződj meg róla, hogy a kategória oldalaid reszponzívak, azaz minden eszközön jól jelennek meg.

Oldal sebessége: Optimalizáld az oldalad betöltési sebességét. A lassú oldalak frusztrálják a látogatókat, és negatívan befolyásolják a keresőmotorok rangsorolását.

Az on-page SEO egy folyamatos folyamat, de az erőfeszítések megtérülnek. A jól optimalizált kategória oldalak javítják a felhasználói élményt, növelik a láthatóságot a keresőmotorokban, és végső soron több látogatót és vásárlót hoznak a webáruházadba.

Tartalom: Tájékoztass és győzz meg

A kategória oldalak tartalma kulcsfontosságú a látogatók bevonzásában és a vásárlásra ösztönzésben. Ne csak egy unalmas terméklistát kínálj, hanem gondoskodj arról, hogy az oldalad informatív, érdekes és meggyőző legyen.

Hogyan teheted a tartalmad ellenállhatatlanná?

 1. Részletes termék leírások: Ne spórolj a szavakkal! Adj meg minden fontos információt a termékekről: méretek, anyagok, színek, funkciók, előnyök, felhasználási módok. Minél részletesebb a leírás, annál könnyebb a vásárlóknak döntést hozniuk.

 2. Kategória leírások: Ne hagyd üresen a kategória oldal tetejét! Írj egy rövid bevezetőt, amelyben bemutatod a kategóriát, kiemeled a legfontosabb jellemzőket és előnyöket. Ez segít a látogatóknak megérteni, hogy mit találnak az oldalon, és miért érdemes tovább böngészniük.

 3. Magas minőségű képek és videók: A vizuális tartalom elengedhetetlen a webáruházakban. Használj vonzó, jó minőségű képeket, amelyek több szögből mutatják be a termékeket. Ha lehetséges, készíts videókat is, amelyek bemutatják a termékeket használat közben.

 4. Felhasználói vélemények és értékelések: A vásárlói vélemények bizalmat építenek és segítik a döntéshozatalt. Bátorítsd a vásárlókat, hogy írjanak véleményeket a termékekről, és jelenítsd meg ezeket a véleményeket a kategória oldalakon.

 5. Blogbejegyzések és útmutatók: Készíts hasznos cikkeket, blogbejegyzéseket vagy útmutatókat, amelyek kapcsolódnak a termékkategóriáidhoz. Ezek a tartalmak nem csak értéket adnak a látogatóknak, hanem segítenek a keresőmotorokban is jobban rangsorolni a kategória oldalakat.

 6. GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések): Gyűjtsd össze a leggyakoribb kérdéseket, amelyeket a vásárlóid feltesznek a termékekkel vagy a kategóriákkal kapcsolatban, és válaszold meg őket egy GYIK részben. Ez nem csak a vásárlóknak segít, hanem csökkenti az ügyfélszolgálat terhelését is.

 7. Esettanulmányok és sikertörténetek: Ha van rá lehetőséged, mutass be esettanulmányokat vagy sikertörténeteket, amelyek bemutatják, hogyan segítettek a termékeid más vásárlóknak. Ez erősíti a márkád hitelességét és növeli a bizalmat.

Mire figyelj a tartalomkészítésnél?

Kulcsszavak használata: Használd a kulcsszavakat természetes módon a szövegben, de ne ess túlzásba. A cél az, hogy a tartalom olvasmányos és informatív legyen.

Egyedi tartalom: Kerüld a más weboldalakról másolt tartalmat. Az egyedi, eredeti tartalom értékesebb a keresőmotorok és a látogatók számára is.

Friss tartalom: Rendszeresen frissítsd a tartalmat új termékekkel, leírásokkal, blogbejegyzésekkel vagy egyéb releváns információkkal.

Célközönség: A tartalmat mindig a célközönségedhez igazítsd. Gondold végig, hogy milyen információkra van szükségük, és milyen stílus szólítja meg őket a legjobban.

A minőségi tartalom a kategória oldalak SEO-jának egyik legfontosabb eleme. Ha időt és energiát fektetsz a tartalomkészítésbe, akkor hosszú távon megtérül a befektetés a megnövekedett forgalom és eladások formájában.

Webáruház kategória oldalai SEO-ja

Webáruház kategória oldalai SEO-ja

Technikai SEO: A motorháztető alatt

A technikai SEO olyan optimalizálási folyamat, amely a webáruházad „motorházteteje” alatt zajlik, és biztosítja, hogy a keresőmotorok könnyedén feltérképezhessék, indexelhessék és rangsorolhassák az oldaladat. Bár kevésbé látványos, mint a tartalmi vagy on-page SEO, a technikai SEO elengedhetetlen a jó teljesítményhez.

Fontos elemek a technikai SEO-ban:

 1. Oldal sebessége: A gyors betöltési idő kulcsfontosságú a felhasználói élmény és a keresőmotorok rangsorolása szempontjából. Optimalizáld a képeket, használj gyors tárhelyet, minimalizáld a kódot, és használj böngésző gyorsítótárazást.

 2. Mobilbarát kialakítás (reszponzivitás): A legtöbb felhasználó mobilon böngészik, ezért a webáruházadnak minden eszközön jól kell működnie és kinéznie. A reszponzív dizájn automatikusan igazodik a különböző képernyőméretekhez.

 3. Strukturált adatok: A strukturált adatok olyan kódrészletek, amelyek segítenek a keresőmotoroknak megérteni az oldalad tartalmát. Használj strukturált adatokat a termékek, kategóriák, vélemények és egyéb releváns információk megjelölésére.

 4. Robots.txt: Ez egy fájl, amely megmondja a keresőmotoroknak, hogy mely oldalakat indexelhetik, és melyeket nem. Győződj meg róla, hogy a robots.txt fájlod megfelelően van beállítva, és nem blokkolja a fontos oldalakat.

 5. XML Sitemap: Az XML sitemap egy fájl, amely felsorolja az összes oldalt a webáruházadban. Ez segít a keresőmotoroknak gyorsabban és hatékonyabban feltérképezni az oldaladat.

 6. Biztonság (HTTPS): Az HTTPS egy biztonságos protokoll, amely titkosítja a webáruházad és a látogatók közötti adatforgalmat. A Google előnyben részesíti a HTTPS-t használó weboldalakat a rangsorolásban.

 7. URL-struktúra: Az URL-eknek logikusnak, leírónak és kulcsszóbarátnak kell lenniük. Kerüld a hosszú, értelmetlen karakterláncokat és a paraméterekkel teli URL-eket.

 8. Kanonikus címkék: A kanonikus címkék segítenek elkerülni a duplikált tartalom problémáját, amikor ugyanaz a tartalom több URL-en érhető el. A kanonikus címke megmutatja a keresőmotoroknak, hogy melyik URL-t részesíted előnyben.

 9. 404-es hibák: Rendszeresen ellenőrizd a webáruházadat törött linkekre és 404-es hibákra. A törött linkek frusztrálják a látogatókat és negatívan befolyásolják a keresőmotorok rangsorolását.

 10. Belső linkstruktúra: Győződj meg róla, hogy az oldalad logikusan van összekapcsolva belső linkekkel. Ez segít a látogatóknak és a keresőmotoroknak is könnyebben navigálni az oldalon.

Technikai SEO eszközök

Google Search Console: Ez az ingyenes eszköz segít nyomon követni a webáruházad teljesítményét a Google keresőben, és azonosítani a technikai problémákat.

Screaming Frog: Ez egy weboldal feltérképező eszköz, amely segít azonosítani a technikai SEO hibákat, mint például a törött linkek, a duplikált tartalom vagy a hiányzó meta adatok.

GTmetrix vagy Pingdom Tools: Ezek az eszközök segítenek elemezni az oldalad betöltési sebességét, és javaslatokat adnak a gyorsításra.

A technikai SEO egy összetett terület, de ha időt és energiát fektetsz bele, akkor jelentősen javíthatod a webáruházad teljesítményét a keresőmotorokban. Ha bizonytalan vagy, kérd ki egy SEO szakértő tanácsát.

Linképítés: Építsd a hírneved

A linképítés a webáruházad kategória oldalainak népszerűsítésének és hitelességének növeléséről szól. Ahogy egyre több releváns és megbízható weboldal hivatkozik a te oldaladra, a keresőmotorok úgy értékelik, hogy a te tartalmad értékes és hiteles, ami javítja a rangsorolásodat.

Linképítési stratégiák webáruházaknak:

 1. Külső linkek: A legértékesebb linkek azok, amelyek más releváns és megbízható weboldalakról származnak. Keress olyan blogokat, online magazinokat, iparági portálokat vagy közösségi oldalakat, amelyeknek a közönsége érdeklődhet a termékeid iránt.

 2. Közösségi média: Oszd meg a kategória oldalaid linkjeit a közösségi média platformokon, mint például a Facebook, Instagram, Pinterest vagy Twitter. Ez nem csak közvetlen forgalmat hozhat, hanem növelheti az oldalad ismertségét és hitelességét is.

 3. Influencer marketing: Dolgozz együtt influencerekkel, akiknek a követői megegyeznek a célközönségeddel. Kérd meg őket, hogy osszák meg a kategória oldalaid linkjeit, vagy készítsenek tartalmat a termékeidről.

 4. Vendégblogolás: Írj vendégcikkeket más releváns blogokra vagy weboldalakra, és helyezd el a kategória oldalaid linkjeit a cikkben. Ez nem csak linkeket szerez, hanem szakértői státuszt is épít.

 5. Sajtóközlemények: Küldj ki sajtóközleményeket új termékekről, akciókról vagy egyéb hírekről, és szerepeld a kategória oldalaid linkjeit a közleményben.

 6. Fórumok és közösségek: Vegyél részt online fórumokon és közösségekben, ahol a célközönséged megtalálható. Válaszolj kérdésekre, adj tanácsokat, és ha releváns, oszd meg a kategória oldalaid linkjeit.

 7. Linkcsere: Keress más webáruházakat vagy releváns weboldalakat, amelyekkel kölcsönösen cserélhettek linkeket.

Mire figyelj a linképítésnél?

Minőség a mennyiség felett: Ne csak a linkek számára koncentrálj, hanem a minőségükre is. Egyetlen link egy megbízható, releváns weboldalról sokkal értékesebb, mint több link spam oldalakról.

Relevancia: A linkeknek relevánsnak kell lenniük a webáruházad és a kategória oldalaid témájához.

Természetesség: A linkeknek természetesnek kell tűnniük. Kerüld a linkfarmokat és a mesterséges linképítési technikákat, mert ezek árthatnak a webáruházad hírnevének.

Változatosság: Ne csak egyféle linképítési módszert használj. Kombináld a különböző technikákat a legjobb eredmények elérése érdekében.

A linképítés egy hosszú távú folyamat, amely időt és erőfeszítést igényel. De ha kitartó vagy, és a megfelelő stratégiákat alkalmazod, akkor jelentősen növelheted a webáruházad láthatóságát és forgalmát.

Webáruház kategória oldalai SEO-ja

Webáruház kategória oldalai SEO-ja

Monitorozás és mérés: Kövesd nyomon a fejlődést

A webáruházad kategória oldalainak SEO-ja nem ér véget az optimalizálás után. A folyamatos monitorozás és mérés elengedhetetlen ahhoz, hogy lásd, milyen eredményeket érsz el, és hogy időben beavatkozhass, ha valami nem úgy működik, ahogy kellene.

Milyen adatokat érdemes figyelni?

 1. Organikus forgalom: A Google Analytics segítségével nyomon követheted, hogy mennyi látogatót hoznak a kategória oldalaid a keresőmotorokból. Figyeld a trendeket, és keresd azokat a kulcsszavakat, amelyek a legtöbb forgalmat generálják.

 2. Konverziók: A konverzió azt jelenti, hogy a látogató elvégzi a kívánt műveletet, például vásárol, feliratkozik a hírlevélre vagy kitölt egy űrlapot. A Google Analytics segítségével nyomon követheted a kategória oldalak konverziós arányát, és megállapíthatod, melyik oldal teljesít a legjobban.

 3. Kulcsszavak rangsorolása: A Google Search Console megmutatja, hogy milyen kulcsszavakra rangsorolnak a kategória oldalaid a Google keresőben. Figyeld a pozíciókat, és keresd azokat a kulcsszavakat, amelyekre javítani lehet a rangsorolást.

 4. Oldal sebessége: A Google Analytics és a Google PageSpeed Insights segítségével nyomon követheted az oldalad betöltési sebességét. A lassú oldalak rontják a felhasználói élményt és negatívan befolyásolják a rangsorolást.

 5. Mobilbarát kialakítás: A Google Search Console „Mobilhasználhatóság” jelentése megmutatja, hogy vannak-e problémák az oldalad mobilbarát kialakításával.

 6. Technikai hibák: A Google Search Console „Fedezettség” jelentése segít azonosítani a technikai hibákat, mint például a 404-es hibák vagy az indexelési problémák.

Hogyan elemezd az adatokat?

Keress mintákat és trendeket: Figyeld meg, hogy melyik kategória oldalak teljesítenek a legjobban, és melyek szorulnak javításra.

Hasonlítsd össze az adatokat: Hasonlítsd össze az adatokat az előző időszakokkal, hogy lásd, hogyan változik a teljesítmény.

Végezz A/B teszteket: Próbálj ki különböző változatokat a kategória oldalakból, és mérd meg, melyik teljesít a legjobban.

Tippek a monitorozáshoz és méréshez

Állíts be célokat a Google Analyticsben: A célok segítenek mérni, hogy mennyire sikeresen éred el a kitűzött célokat.

Rendszeresen ellenőrizd az adatokat: Ne csak időnként nézz rá az adatokra, hanem rendszeresen figyeld a változásokat.

Használj SEO eszközöket: A Google Analytics és a Google Search Console mellett számos más SEO eszköz is segíthet a monitorozásban és mérésben.

A monitorozás és mérés segít megérteni, hogy mi működik jól, és mi szorul javításra a kategória oldalaid SEO-jában. Ezáltal folyamatosan fejlesztheted a webáruházad teljesítményét, és növelheted az eladásaidat.

Keresőoptimalizáláshoz profi Seo szakembert keresel? Azonnal használható, gyors megoldások a Google irányelvei alapján.

 

 

Burai Barbi - SEO szakember

Burai Barbi – SEO szakember

Burai Barbi SEO mester

Elérhetőségeim:

 

 

Burai Barbi SEO szakember, SEO szakértő

Telefon: +36-30-242-9494

E-mail: info(kukac)honlapseo.hu

Web: HonlapSEO

100% elégedettségi garancia a HonlapSEO- tól

 

 

 

Eredményes keresőoptimalizáláshoz profi SEO szakembert keresel?

Vedd fel Velem a kapcsolatot az alábbi űrlap kitöltésével:  Alapcsomag
  Profi csomag
  Prémium csomag

  3 hónap
  6 hónap
  12 hónap

  Mentorálás
  SEO tanácsadás
  Kulcsszó kereső szolgáltatás
  Weboldal karbantartás


  Megismertem és elfogadom az adatvédelemmel kapcsolatos szabályzatot

  62  +    =  71

   

   

  Burai Barbi SEO szakember, Honlap SEO

  Leave a Comment

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  80  +    =  85

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .